PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • L'Artèxtil es convertirà en la nova seu del futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell

 • Rellancem l'Eix

 • Obres per canalitzar i potabilitzar les aigües del subsòl

 • Policia Municipal 2024

 • La temporada de piscines 2024 s’inicia aquest divendres, 7 de juny, amb l’obertura d’Olímpia i Cal Marcet

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  28
  Gener
  2014

  De què parlem quan parlem de drogues? arriba un any més

  Amb l'objectiu de donar informació, fomentar una actitud crítica i prevenir el consum de drogues entre els joves i adolescents, l’Ajuntament de Sabadell impulsa

  Amb l'objectiu de donar informació, fomentar una actitud crítica i prevenir el consum de drogues entre els joves i adolescents, l’Ajuntament de Sabadell impulsa, un any més, la campanya De què parlem quan parlem de drogues?

  Aquesta campanya desplega tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu de facilitar als nois i noies una aproximació crítica a les drogues, siguin o no legals, i tot fent una especial atenció a les que més es consumeixen com són el tabac, l’alcohol o el cànnabis. Així mateix, es vol promoure la responsabilitat d’aquests joves sobre la seva pròpia salut i reforçar les seves habilitats personals i socials. La campanya espera arribar a uns 1.400 alumnes de Sabadell, mitjançant les propostes que es portaran a terme als centres educatius. A aquests caldrà sumar els participants a les propostes que s’adrecen al conjunt de la ciutadania.

  Tal com ha comentat la regidora de Salut, Cristina Moreno, en la roda de premsa d’aquest matí:

  Aquesta campanya s’emmarca en el programa municipal de drogues, un programa transversal, que inclou els departaments municipals de Salut, Drets Civils, Educació i Espai Públic, perquè la prevenció és cosa de tots. Volem que els joves vegin altres cares de la realitat com ara els interessos econòmics que hi ha darrera el tabac. Treballem per la informació, la motivació i l’assertivitat.

  Moreno ha conclòs dient que

  no tots els joves actuen igual, i actualment són força prudents i estan ben informats.

  Per la seva banda, Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, ha destacat que:

  Els joves són un col·lectiu molt sensible, que requereixen la màxima implicació, perquè són el present i el futur. Aquesta és una campanya que va molt més enllà dels joves, s’adreça a totes les persones que tenen tracte amb ells com ara els pares, mares i professionals. Aquesta campanya, a més, tracta sobre noves problemàtiques com les begudes energètiques o els cigarrets electrònics. En aquests moments ja hi ha 19 centres inscrits”. Carné considera que “formar, informar i assessorar és potenciar una ciutadania amb capacitat crítica, i la capacitat crítica està relacionada amb la democràcia i la llibertat.

  La campanya s’adreça especialment als estudiants de 4t d’ESO dels centres de secundària públics i concertats de la ciutat, però també al conjunt de la comunitat educativa. Per aquesta raó, les activitats organitzades, es dinamitzen seguint una metodologia participativa i lúdica que permet sensibilitzar i oferir informació sobre els determinants i les conseqüències del consum de drogues, però sobretot, cerca estimular el sentit crític en aquest àmbit. També s’ofereixen materials pedagògics per poder ampliar la informació, i s’hi donen a conèixer els recursos de la ciutat, com l’Assessorament de Salut de Sabadell Atenció Jove (SAJ). Així mateix, algunes propostes s’obren a la participació de tothom.

  Promoguda per les regidories de Salut, Drets Civils i Ciutadania i Educació, la campanya s’emmarca dins del Pla Municipal sobre Drogues de Sabadell, que fa un abordatge integral tant pel que fa a les drogues legals com les il·legals. Alhora, respon a un dels objectius de la regidoria de Drets Civils i Ciutadania,  així com del Servei d’Atenció Jove (SAJ): garantir les condicions perquè els joves puguin emancipar-se i iniciar el seu projecte de vida, facilitant la seva formació i capacitació a fi que no siguin exclosos per motiu d’ètnia, edat, sexe, gènere, origen, orientació sexual, creença o limitació física o psíquica. També es treballa per reforçar, especialment, tota una sèrie de temàtiques de rellevant importància en la trajectòria vital dels joves, amb l’objectiu d’actuar des de la prevenció, fomentar una actitud crítica i potenciar valors com la responsabilitat o l’autonomia.

  El programa, que es durà a terme al llarg del mes de febrer, inclou sessions d’informació i formació per als alumnes, professors, dinamitzadors, mares i pares, i també propostes com exposicions, espais de debat –cinefòrum– o material pedagògic, entre d’altres. En concret, les activitats i els materials que s’ofereixen són:

  • Gimcana als centres educatius “De què parlem quan parlem de drogues”, una proposta en la qual, de forma lúdica, els alumnes poden rebre informació sobre les drogues més consumides, reflexionar envers els motius del seu consum, trencar mites i creences i desenvolupar un esperit crític davant el seu comerç i la seva distribució. L’activitat serà dinamitzada per monitors i monitores formats i supervisats per professionals dels departaments municipals de salut i joventut. Les gimcanes es porten a terme als propis centres educatius.
  • Sessions d’informació a mares i pares sobre “El pas de l’adolescència a l’edat adulta i el paper que hi juguen les drogues. Per què els joves en consumeixen? Actituds de les persones adultes que ens apropen i ens allunyen per parlar de drogues amb els adolescents, a càrrec de l’equip de professionals de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Sabadell. Dates a concretar pels centres educatius.
  • Sessions d’assessorament al professorat, informant sobre la campanya, així com del material complementari per treballar amb l’alumnat.
  • Exposició “Ètica–Etílica”, proposta educativa plasmada en una exposició taller sobre el consum responsable d’alcohol, adreçada a adolescents i joves, que pretén ser un catalitzador per a la reflexió crítica entorn la festa i el consum de substàncies. L’exposició, que serà itinerant, del dia 3 al 17 de febrer, es podrà trobar a l’Escola d’Adults de la Concòrdia, l’Escola d’Adults de la Creu de Barberà, a l’Institut Ribot i Serra i al Vapor Llonch.

  Després de concertar cita, tant l’exposició com la seva dinamització, estarà oberta a diferents grups de joves que hi puguin estar interessats.

  • Cinefòrum sobre la pel·lícula Breaking the Taboo (Trencant el Tabú), documental sobre el treball de The Global Commission on Drug Policy (Comissió Global de Polítiques de Drogues). Directors: Cosmo Feilding Mellen i Fernando Grostein Andrade. Regne Unit, Brasil, 2011. La pel·lícula, d’una hora de durada, se centra en la guerra internacional contra les drogues. Pretén fer reflexionar sobre la utilitat de les diferents polítiques de drogues –especialment la lluita contra el narcotràfic–, implementades per alguns països des de mitjans del segle passat fins a l’actualitat.

  Com a novetat d’enguany, aquesta pel·lícula es passarà al Cineclub de Sabadell (Cinemes Imperial) per poder fer extensiva la temàtica a tota la ciutadania en general. Serà el 13 de febrer a les 21 h.

  Finalment els materials pedagògics que acompanyen la campanya són:

  -          El dossier “Parlem de drogues. Prevenció de les drogodependències”.

  -          Apunts sobre l’èxtasi, el tabac, l’alcohol, els porros i les altres addiccions, elaborats i editats pel SAJ.

  -          Webs específics en relació a aquesta temàtica.

  Categories Educació, Joves, Salut Tags educació, joventut, joves, salut