PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

08
Febrer
2017

La campanya De què parlem quan parlem de drogues posa l’accent en l’alcohol, el tabac i el cànnabis

El govern està compromès amb la promoció de la salut i la qualitat de vida

La campanya De què parlem quan parlem de drogues posa l’accent en l’alcohol, el tabac i el cànnabis

La campanya De què parlem quan parlem de drogues posa enguany el seu accent en el consum d’alcohol, tabac i cànnabis, les drogues amb les quals, segons les dades, els i les joves tenen més contacte. Des de principis de febrer fins al 23 de març, aquesta acció impulsada per l’Ajuntament de Sabadell s’adreça a joves, famílies i docents amb un programa d’activitats destinades a la prevenció del consum de drogues i la promoció de conductes saludables.

Entre les activitats del programa, la Gimcana De què parlem quan parlem de drogues arribarà a un miler d’alumnes de 4t d’ESO de la ciutat. S’hi ofereix als joves informació general, es reflexiona sobre els motius de consum, mites i creences relacionats amb aquestes substàncies i s’aborden les habilitats en el desenvolupament de l’esperit crític davant del comerç de drogues. També formaran part del programa el tallers, mostres i cinefòrums, entre d’altres.

Durant la presentació de la campanya, la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, ha assenyalat que “aquesta és una campanya informativa i pedagògica i, per tant, com ens aproximem als joves en aquest tema té la seva importància. Per això creiem que la manera de prevenir el consum és proporcionar la informació i els recursos que tenim a l’abast perquè siguin més autònoms i lliures per reflexionar, des d’un punt de vista crític, i prendre decisions”.

D’altra banda, enguany la campanya presenta un nou vídeo de suport a les propostes, elaborat per l’alumnat de Producció Multimèdia i Sabadell en Xarxa del Vapor Llonch.

Consum

Segons l’Enquesta d’Hàbits de Salut realitzada per l’Ajuntament entre els alumnes de 4t. d’ESO, alcohol i tabac són les drogues amb les quals els nois i noies han tingut més contacte, seguides pel cànnabis i, a força distància, els hipnosedants sense prescripció.

El regidor de Salut, ha comentat que “actualment el consum d’alcohol ens preocupa especialment, tant per la freqüència d’ús, com per les formes de consum intensiu que s’adopten i, és clar, pels altres riscos que s’hi associen com la violència o els accidents. Promoure el sentit crític dels joves és fonamental a l’hora de minimitzar aquest consums de risc. L’equip de govern està compromès amb la promoció de la salut i la qualitat de vida. Afrontar el problema es parlar d´ell obertament”.

Segons l’estudi, i dins una mostra de 561 joves, un 74% havia begut alcohol alguna vegada, dels quals un 72% en discoteques, bars o festes i un 50% en celebracions familiars. Pel que fa als consums de risc i referit als qui havien begut alguna vegada (418 de 561), el 40% ho havia fet, bevent de cop 4 begudes o més. Per contra, un 42% mai s’havia emborratxat.

En referència al tabac, un 52% havia fumat alguna vegada (291 joves dels 561). Dels que havien fumat alguna vegada, el 54% no fumava en el moment de ser enquestats, un 11% fumava cada dia. En el cas del cànnabis, 177 enquestats n’havien consumit almenys una vegada a la vida i d’aquests el 25% l’última setmana.

D’altra banda, com a servei complementari l’Oficina Jove del Vallès Occidental-Sabadell disposa d’una Assessoria de Salut que de forma gratuïta i confidencial informa de qualsevol tema relacionat amb les drogues.