PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

08
Novembre
2016

La campanya Relacions Sexuals sense Risc proposa accions per a la reflexió sobre afectivitat i sexualitat entre la població jove

Més del 85% de joves de 4t d’ESO que practiquen sexe amb penetració utilitzen mètodes contraceptius, segons dades de l’Enquesta d’Hàbits de Salut

La campanya Relacions Sexuals sense Risc proposa accions per a la reflexió sobre afectivitat i sexualitat entre la població jove

Del 28 d’octubre al 2 de desembre es duu a terme a la ciutat diferents accions adreçades a la població jove i emmarcades en la campanya Relacions Sexuals sense Risc, que ofereixeines d’informació i de reflexió sobre l’afectivitat i la sexualitat i alhora difon els recursos de les entitats que treballen a la ciutat en la promoció de la salut sexual. La campanya està organitzada per l’Ajuntament de Sabadell, l’Institut Català de la Salut i Actuavallès i compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

El programa d’activitats treballarà la importància de l’afectivitat en les relacions sexuals, desmitificarà creences i mites en temes sexuals, familiaritzarà el col·lectiu jove amb l’ús del preservatiu, analitzarà i ampliarà el grau de coneixement en temes de VIH i altres infeccions de transmissió sexual, entre d’altres  qüestions.

Durant la presentació, avui, de la campanya, la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, ha assenyalat que

parlar de sexualitat vol dir parlar d’identitat, d’afecte, de plaer, però sobretot vol dir parlar d’igualtat i respecte. Per tant, amb aquesta campanya, optem per transmetre la idea d’una sexualitat oberta, lliure, diversa, equitativa, sense discriminacions i sense erigir un model com al bo, positiu i a imitar

Per la seva part, el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha manifestat que

la informació, en prevenció, tot i ser necessària no és suficient. Cal canviar actituds i també transformar la manera d’aproximar-nos a les relacions afectives i sexuals. Per això donem molta importància a la metodologia activa i que s’allunya del paternalisme. A més el programa d’activitats, a part de donar a conèixer els recursos comuns, que durant tot l’any poden fer servir els més joves també inclou activitats per a professorat i mares i pares. Això, penso, és un aspecte a destacar 

Una part important de la campanya està centrada als centres de secundària, amb diferents propostes, com són: una gimcana centrada en sexualitat compartida i responsable, utilització del preservatiu, afectivitat, prevenció de la SIDA i altres ITS i mites i creences; xerrades sobre sexualitat i diversitat sexual, adreçades a alumnes i mares i pares; sessions d’assessorament al professorat de 3r d’ESO; per a l'alumnat de cicles formatius i programes de formació i inserció, es durà a terme la projecció de la pel·lícula Trànsit i debat al voltant de la diversitat sexual; i tallers de prevenció del VIH que duu a terme Actuavallès, els quals es fan al centres de secundària i a escoles d’adults.

D’altra banda, fins el 17 de novembre es pot visitar al CAP de Sant Fèlix l’exposició Violència masclista en la parella: desmuntem els mites, que proposa una revisió dels mites associats a l’amor romàntic oferint idees per a transformar-los i avançar així vers l’assoliment d’unes relacions sanes i lliures de violència masclista.

En commemoració del Dia Mundial contra la SIDA, l’Oficina Jove i el servei municipal de Promoció de la Salut es desplaçaran, divendres 2 de desembre, als locals d’oci de la ciutat per tal d’apropar els recursos sobre hàbits saludables al públic jove.

Enquesta d’hàbits

En l’elaboració tant del programa com d’altres propostes relacionades amb la sexualitat, s’han tingut en compte, entre altres factors, els resultats de l’Enquesta d’Hàbits relacionats amb la Salut entre alumnes de 4rt. d’ESO, elaborada per l’Ajuntament de Sabadell en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

La mostra reflecteix que un 23% han mantingut relacions sexuals amb penetració i d’aquests, només un 13% no ha utilitzat mai cap mètode contraceptiu. A més, un 20% ha utilitzat ocasionalment la “marxa enrere”. L’enquesta recull també que entre aquests nois i noies gairebé el 25% havien utilitzat el sistema contraceptiu d’urgència conegut com a “píndola del dia després” i que en un 6,8% dels casos s’havia produït un embaràs.

El mètode anticonceptiu més estès és el preservatiu, amb un 89,5%. Respecte aquest mètode, bona part dels i les joves sí tenen clar que amb l’ús del preservatiu s’eviten infeccions de malalties de transmissió sexual i també embarassos no desitjats. Malgrat això, en un 17% dels casos, se senten totalment incapaços de rebutjar mantenir una relació amb penetració pel fet de no utilitzar preservatiu i un 12% se’n manifesta bastant incapaç.

L’Enquesta d’Hàbits relacionats amb la Salut es va dur a terme durant el primer trimestre del curs passat entre 561 alumnes de 4t d’ESO de Sabadell.