PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

16
abril
2019

La catalana Dory Sontheimer, autora de “Les set caixes”, pronuncia una conferència sobre l’holocaust

Serà el 24 d’abril, al Museu d’Història, un testimoni sobre l’exili, la deportació i l’holocaust

La catalana Dory Sontheimer, autora de “Les set caixes”, pronuncia una conferència sobre l’holocaust

El dimecres 24 d’abril, a les 7 de la tarda, al Museu d’Història de Sabadell (MHS), Dory Sontheimer pronunciarà la conferència “L’holocaust en set caixes”, que tractarà sobre el genocidi jueu durant la Segona Guerra Mundial, a mans del nazisme, prenent com a exemple la vida familiar de la mateixa conferenciant, una catalana d’ascendència jueva. Aquesta activitat s’emmarca en l’exposició “Deportats. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945)”, que es pot visitar al Museu fins al 28 d’abril.

Dory Sontheimer Heilbruner

El de Dory Sontheimer és un testimoni únic sobre l’exili, la deportació i l’holocaust. Va néixer a Barcelona i va ser educada com a catòlica en l’Espanya franquista. Un cop morta la seva mare, ella va descobrir, en un armari de casa, set caixes amb fotografies, cartes, passaports i altres documents que li van revelar la identitat jueva i la dramàtica història de la seva família, víctima de la persecució i matança de jueus perpetrada pel règim nazi.

Aquest fet va comportar un abans i un després en la vida de Sontheimer , que, encara avui, viatja arreu del món per completar la investigació sobre un passat que havia quedat sepultat.

De resultes de la investigació, ha publicat els llibres Les set caixes (2014) i La vuitena caixa (2016). I el 2015 va rebre el 2n Premi Sant Jordi d’Òmnium Cultural. A més, el 2018 TV3 va emetre el documental Les set caixes, amb un rècord d’audiència notable, amb més de 600.000 televidents.

Dory Sontheimer ha escrit un relat que documenta la vida dels jueus refugiats a l’Estat espanyol i aconsegueix que la seva família retrobi una identitat negada i els diversos membres es descobreixin a si mateixos amb una emoció intensíssima que el lector comparteix fins a l’última paraula.

Nascuda l’any 1946 a Barcelona, Sontheimer és llicenciada en Farmàcia i Òptica a la Universitat de Barcelona, té el títol superior de Farmacologia Aplicada al Patronat d'Investigació i Tècnica "Juan de la Cierva" de la Universitat de Barcelona, i el d’intèrpret d'alemany de l'Escola Superior d'Idiomes de Barcelona. A més, ha cursat estudis de narrativa a l’Ateneu Barcelonès.

En termes professionals, a banda dels aspectes vinculats al món empresarial de la farmàcia, des de l’any 2006 s’ha involucrat en la investigació de la seva història familiar entre els anys 1933 i 1945, arran de la descoberta de la documentació familiar d’alt valor testimonial per poder entendre l’abast de la barbàrie que va significar l’holocaust jueu. En aquest marc va col·laborar en el programa De perseguits i salvats de la Diputació de Barcelona els anys 2013 i 2014. Des de l'any 2014 ha impartit més de 200 conferències al país i a l’estranger.