PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

23
Gener
2019

La Fira Apropa’t a l’FP celebra la tercera edició consolidada com a esdeveniment de referència en l’orientació formativa i professional

Tindrà lloc del 20 al 23 de febrer a la Fira Sabadell

La Fira Apropa’t a l’FP celebra la tercera edició consolidada com a esdeveniment de referència en l’orientació formativa i professional

La fira Apropa’t a l’FP celebrarà la tercera edició del 20 al 23 de febrer, plenament consolidada i amb la voluntat de continuar creixent com a esdeveniment únic i de referència a la comarca en l’àmbit de l’FP. Per això, el certamen, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell, inclourà xerrades d’una vintena de famílies professionals i a l’entorn de 80 cicles formatius professionals associats; tallers i conferències d’interès general i un espai d’exposició amb projectes dels centres de formació. Així mateix, hi haurà punts d’orientació personalitzada sobre sortides formatives i professionals i espais de trobada amb empreses i gremis del territori.

El certamen comptarà novament amb el suport del Consell de l’FP i de l’Ocupació de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes, format per 14 municipis del Vallès Occidental i Oriental i difondrà l’oferta d’FP de tot l’àmbit del Consell, que tindrà un espai propi per divulgar la seva informació.

Apropa’t a l’FP s’adreça a un ventall molt ampli de col·lectius: alumnat de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius i d’escoles d’adults; famílies; persones amb feina o no amb necessitats de millora de la qualificació professional o d’acreditació de l’experiència; professionals de l’educació i persones que vulguin conèixer les demandes del mercat de treball de la mà de les pròpies empreses, associacions professionals i gremis, entre altres col·lectius.

A banda de les ponències sobre els cicles formatius i famílies professionals, la Fira presenta un programa de xerrades generals obertes a tothom. Així mateix,  a la zona central de la Fira, els centres educatius tindran la possibilitat de participar en l’espai d’exposició de projectes singulars, on mostraran pràctiques de gran format o projectes innovadors.

El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha explicat avui durant la presentació de la fira, a l’Institut Castellarnau, que

tal i com recull el Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu, l’Abandonament Escolar Prematur és un dels reptes que tenim per endavant. Per tal de reduir-lo, un dels elements clau és l’orientació perquè les persones joves tinguin accés a un itinerari educatiu que els permeti continuar formant-se. La Fira és un important recurs en aquest sentit.

En el marc de la Fira també hi ha haurà l’espai “Formant professionals”, amb l’oferta formativa que l’Ajuntament de Sabadell proposa des del Centre de Formació Cal Molins i el Vapor Llonch. En la majoria de casos les formacions que allà s’hi imparteixen permeten l’obtenció d’un certificat de professionalitat. Com a novetat en aquesta edició, tindrà un lloc propi l’Escola de Restauració del Vapor Llonch, que mostrarà la seva nova aposta pedagògica.

Espai “Descobreix el món laboral”

En aquesta tercera edició, s’hi inclou novament un espai per conèixer de primera mà les necessitats del món empresarial al territori. Representants de gremis, associacions professionals i empreses col·laborades amb la borsa de treball de l’Ajuntament de Sabadell, www.sabadelltreball.cat, s’hi donaran cita per exposar els perfils professionals que busquen, així com la formació requerida per treballar-hi. Hi participaran el Centre Metal·lúrgic Sabadell, PIMEC Vallès Occidental i el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, amb tallers i activitats per fomentar les vocacions professionals dels sectors que representen.

D’altra banda, hi ha haurà un espai on 30 empreses explicaran els perfils professionals que necessiten. Les persones interessades seran ateses per les empreses o bé participaran en tallers  grupals. En relació amb la seva participació, s’elabora la Guia d'empreses per al  foment de la Formació Professional i l’Ocupació, on es recullen les característiques i competències professionals mes preuades per aquestes empreses en diferents ocupacions, com un material adient per a qualsevol persona que cerca informació del mercat de treball del territori.

El regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha destacat que

aquesta Fira serà un punt de trobada entre el món empresarial i persones desocupades per poder estar al dia de les demandes del mercat de treball, conèixer a la vegada els sector emergents o descobrir com acreditar l’experiència laboral i millorar la qualificació professional.

Punts d’orientació personalitzats

Apropa’t a l’FP comptarà amb 6 Punts d’Orientació personalitzada, a càrrec de professionals especialitzats en l’orientació  educativa, provinents de l’Oficina Jove, Promoció Econòmica i la Diputació de Barcelona. Des de l’Oficina Jove es coordinarà aquest Servei per gestionar les atencions directes, atendre les incidències i facilitar qualsevol material d’autoconsulta. Cada orientació serà de 15 minuts, amb la possibilitat de fer un assessorament amb més profunditat a la pròpia Oficina Jove. Així mateix, l’Ajuntament ubicarà el seu Punt Mòbil d’informació juvenil, que assumirà tasques d’informació general, donarà suport als Punts d’Orientació i programarà els assessoraments a l’Oficina Jove que es derivin de la Fira. 

En aquest sentit, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, considera que

la nostra voluntat és reforçar la tasca que es fa des dels propis centres educatius i facilitar informació complementària. Amb els punts es posa a l’abast un espai d’atenció directa i personal, on es poden resoldre també dubtes concrets. Un espai de rebuda que, si fa falta, es pot derivar cap a una atenció més específica.

Reduir l’absentisme i reforçar l’orientació

La Fira és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell i comptant amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i el Consell de l’FP i l’Ocupació de l’àmbit de la Conca del Ripoll-Riera de Caldes. El seu impuls s’emmarca en els objectius del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu de Sabadell, que estableix entre les seves àrees d’intervenció el foment d’accions per reduir l’absentisme i l’Abandonament Escolar Prematur (AEP) i també la millora de les interrelacions entre el món educatiu i laboral.

En el marc del Pla Eqxit, la Fira s’inscriu entre les accions de Sabadell Orienta. Són accions d’orientació educativa i laboral que ofereixen diferents serveis municipals i agents de la ciutat, per articular polítiques educatives transversals de lluita contra l’AEP per situar-lo per sota del 15% l’any 2027 tant en nois com en noies i a totes les zones educatives de la ciutat.

Inscripcions

L’accés a les diferents propostes i a la zona d’exposició i orientació d’Apropa’t a l’FP serà lliure i gratuït, tot i que per a les conferències caldrà inscripció prèvia. Els estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius hi podran prendre part d’acord amb els criteris i terminis facilitats pels seus centres. La ciutadania en general interessada s’hi podrà inscriure, a partir de l’1 de febrer per mitjà d’una aplicació mòbil (APP), on es podrà trobar la informació sobre totes les xerrades.