CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

  17
  Gener
  2018

  La Generalitat haurà d’abonar més de 4,2 milions d’euros per finançar les escoles bressol municipals entre 2012 i 2015

  Així ho resol la sentència del TSJC davant el contenciós administratiu presentat per l’Ajuntament de Sabadell

  La Generalitat haurà d’abonar més de 4,2 milions d’euros per finançar les escoles bressol municipals entre 2012 i 2015

   

  Sabadell haurà de rebre més de 4,2 milions d’euros de la Generalitat corresponents al finançament de les escoles bressol municipals durant tres cursos. Així ho estableix la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) davant el contenciós administratiu presentat per l’Ajuntament de la ciutat. Segons l’escrit del jutge, l’administració de la Generalitat Catalunya haurà d’assumir 1.300 euros per alumne i any corresponents al sosteniment dels 11 centres municipals de 0 a 3 anys durant els cursos 2012-2013; 2013-2014 i 2014-2015.

  El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, s’ha mostrat molt satisfet per la decisió del tribunal, i ha assenyalat que “era molt injust que els efectes de les retallades aplicades per la Generalitat al finançament dels serveis públics, com és el cas de les escoles bressol, els hauríem assumit els municipis i les famílies. Ara, amb aquesta sentència, es fa palesa l’obligació de la Generalitat de finançar el sosteniment dels centres públics de 0 a 3 anys”.

  L’escrit del TSJC explica que tant l’Estatut d’Autonomia com la normativa general estableixen que cal garantir als governs locals la disponibilitat dels recursos suficients per afrontar la prestació dels serveis traspassats o delegats. I que la Generalitat va anar convenint amb l’Ajuntament la creació de successives llars d’infants, fet que comporta la necessitat de transferir els recursos econòmics corresponents.

  En aquest marc, cal assenyalar que les aportacions de la Generalitat a l’Ajuntament de Sabadell per a les escoles bressol municipals s’han anat reduint notablement els darrers anys fins a ser-ne inexistents. Així, si el 2009-2010, la Generalitat hi aportava 1.800 euros per alumne, l’any 2011-12, la subvenció es situava en 1.300 euros per infant.

  Des de 2012-2013, la Generalitat no ha efectuat cap aportació al sosteniment de les escoles bressol municipals de la ciutat, i és la Diputació la que, via subvenció, ha cobert una part del finançament. En relació amb aquestes aportacions, la sentència de TSJC estima que les convocatòries de subvenció per part de l’organisme provincial no supleixen la inactivitat de la Generalitat. I és que la Diputació, com a part del sistema local, ha d’ajudar els ajuntaments a suportar la seva càrrega financera i no substituir la responsabilitat de l’administració catalana.

  Finançament no resolt

  Malgrat la satisfacció per la decisió del Tribunal, Berlanga subratlla que “el problema del finançament de les escoles bressol municipals continua sense resoldre’s. I és que, si bé la sentència reconeix l’obligació de pagament entre 2012 i 2015, a hores d’ara no tenim cap compromís de la Generalitat per assumir de forma fixa el sosteniment de places públiques per a infants de 0 a 3 anys. En aquest cas, el gran esforç per al manteniment dels centres el continuem assumint els ajuntaments i les famílies”.

  El sosteniment de les 11 escoles bressol municipals de Sabadell implica una despesa d’uns 4 milions d’euros anuals. D’aquests, més de la meitat els aporta l’Ajuntament. Prop d’un 37% va a càrrec de les famílies i poc més de l’11,5% l’assumeix la Diputació de Barcelona.

  Davant la sentència emesa pel TSJC respecte al finançament de les escoles bressol municipals de Sabadell, la Generalitat podrà presentar recurs de cassació.

  Tags ajuntament, educació, escoles bressol, finançament