PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

06
Juliol
2018

La nova taxa de residus fa que el 56% de les famílies no paguin més o tinguin reduccions de fins al 100%

Una parella que cobri 1.000 euros nets cadascú i tingui un fill menor no tindria cap increment en la taxa

La nova taxa de residus fa que el 56% de les famílies no paguin més o tinguin reduccions de fins al 100%

Fins el 17 de juliol està obert el període de pagament de la nova taxa de residus, aprovada al desembre

La nova taxa de residus és una taxa que globalment cobreix un 40% del cost real del servei de recollida (els contenidors) i del tractament de residus (el cost de portar a les plantes de selecció i el cost d’aquesta selecció dels residus que no separem a casa i que, per tant, no portem als contenidors de selectiva). Això suposa 7.568.000€ d’ingressos estimats per la taxa sobre els 18.824.000€ dels costos.

Aquesta taxa incorpora com a novetat l’Índex de Referència de Suficiència de Catalunya com a base per al càlcul de la taxa. Cal tenir en compte que, a banda de la renda familiar, la taxa també es basa en al valor cadastral de la finca.

grafic1

I com és la nova taxa de residus municipal?

Donat que l’Ajuntament no pot saber quants residus genera cada família, la taxa es paga en funció de la renda disponible de les famílies sota el principi d’economia redistributiva: qui més té, més paga. Al 2018 els únics canvis en la taxa fan referència a la part de la renda.

Quins canvis introdueix la nova taxa?

L’Ajuntament ha fet nous trams de bonificació en funció de les rendes de 2016 per tal d’ajudar a les rendes baixes i mitjanes de forma que l’escalat queda de la forma següent:

Tram 1

Ara, l’ajuntament ha aplicat per defecte i directament la bonificació a 15.000 famílies* que tenen ingressos inferiors a 14.341€/any. Aquestes famílies que no pagaran la taxa són el 19% de totes les de la ciutat. Abans, moltes d’aquestes famílies no tenien la bonificació tot i tenir-hi dret perquè no la sol·licitaven. Ara els és aplicada d’ofici.

Tram 2

Famílies* amb ingressos inferiors a 16.493€, que tenen bonificació del 70% de la taxa. Són el 3% de les famílies de la ciutat.

Tram 3

Famílies* amb ingressos inferiors a 18.644€, que tenen bonificació del 40% de la taxa. Són el 4% de les famílies de la ciutat.

Tram 4

Famílies* amb ingressos inferiors a 23.520€, que tenen bonificació del 20% de la taxa. Són el 8% de les famílies de la ciutat.

Tram 5

Famílies* amb ingressos inferiors a 35.854€, no tenen increment de la taxa respecte l’any passat. Són el 22% de les famílies de la ciutat.

La taxa mitjana tipus se situa en 72.45€. Cal tenir en compte que aquesta xifra pot variar en funció del cas individual de cada familia (renda, valor cadastral i comportament ecològic).

Tram 6

Famílies* amb ingressos inferiors a 43.025€, que tenen un increment del 10% de la taxa. Són el 18% de les famílies de la ciutat. De mitjana, paguen 3.18€/any més que l’any passat.

Tram 7

Famílies* amb ingressos inferiors a 50.196€, que tenen increment del 20% de la taxa. Són el 6% de les famílies de la ciutat. De mitjana, paguen 12,30€/any més que l’any passat.

Tram 8

Trobem les famílies* amb ingressos inferiors a 64.538€, que tenen increment del 30% de la taxa. Són el 8% de les famílies de la ciutat. De mitjana, paguen 22,61€/any més que l’any passat.

Tram 9

Famílies* amb ingressos inferiors a 86.051€, que tenen un increment del 40% de la taxa. Són el 6% de les famílies de la ciutat. De mitjana, paguen 37,80€/any més que l’any passat.

Tram 10

Famílies* amb ingressos inferiors a 100.393€, que tenen un increment del 80% de la taxa. Són el 2% de les famílies de la ciutat. De mitjana, paguen 79,09€/any més que l’any passat.

Tram 11

Famílies* amb ingressos inferiors a 121.906€, que tenen un increment del 120% de la taxa. Són el 1% de les famílies de la ciutat. De mitjana, paguen 118,55€/any més que l’any passat.

Tram 12

Famílies* amb ingressos superiors a 121.906€, que tenen un increment del 150% de la taxa. Són el 2% de les famílies de la ciutat. De mitjana, paguen 159,13€/any més que l’any passat.

*prenent com a model una família tipus mitjana de 3 membres

Alguns exemples significatius

Com a exemple, una família mitjana de 3 membres i que ingressa 43.025€ pagarà només 3,18€ més que l’any passat. Aquelles famílies que l’any passat no pagaven taxa de residus i aquesta any sí que en paguen es poden adreçar a les Oficines d’Atenció Ciutadana per rebre’n explicació personalitzada. Els increments més significatius (entre 37,8€ u 159,13€) els paguen el 9% de les famílies: les d’ingressos d’entre 86.000 i més de 121.000€ a l’any

Bonificacions del 90% si es fa la selectiva a casa

L’Ajuntament vol recordar que qualsevol família, bonificada per renda o no, pot obtenir una bonificació del 90% de la taxa si demostren que fan selecció a casa de les diferents fraccions (cartró, vidre, envasos) i, a més, tenen un compostador per tractar la matèria orgànica. Si ho notifiquen els vindrà un inspector a casa i si aquest ho certifica el bonificació és automàtic.

Cal tenir en compte, a més, que la Generalitat cobra a l’ajuntament una taxa suplementària ecològica per cada tona que es porta a l’abocador perquè no s’ha seleccionat a casa. En canvi, la Generalitat paga a l’ajuntament per cada tona de residu recuperat perquè s’ha seleccionat correctament a casa i llençat als contenidors groc, marró, blau o verd.

Això vol dir que com meses faci la selecció a casa, menys es paga per aquesta taxa ecològica i més es paga a l’ajuntament per fer-ho bé. Això, el consistori ho repercutirà en la taxa anual, apujant o abaixant el preu en funció de com ho haguem fet tots plegats.

L’ajuntament posa a disposició de la ciutadania les Oficines d’Atenció Ciutadana per a qualsevol aclariment personalitzat.