PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • L'Artèxtil es convertirà en la nova seu del futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell

 • Rellancem l'Eix

 • Obres per canalitzar i potabilitzar les aigües del subsòl

 • Policia Municipal 2024

 • La temporada de piscines 2024 s’inicia aquest divendres, 7 de juny, amb l’obertura d’Olímpia i Cal Marcet

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  17
  Octubre
  2016

  La pujada en el cost del tractament de residus obliga als municipis a incrementar la taxa de residus

  Les ordenances incorporen noves bonificacions, incrementen el suport als sectors social i cultural i cultural i mantenen els tipus impositius generals

  La proposta d’ordenances per al 2017 preveu un increment del 5% en la quota de la taxa de residus domiciliària i un 25% en la d’activitats

   El rebut mitjà passarà dels 63,58€ als 66,71€, amb un increment aproximat d’uns 3 €

  La proposta de modificació de les ordenances fiscals reguladores dels preus públics per a l’any 2017, presentades pel Govern municipal, no contemplen un increment general aplicat als tipus o coeficients, sinó només increments puntuals en funció de la taxa o preu públic. A més de mantenir les bonificacions, proposades ja l'any anterior, incrementa el suport als sectors social i cultural.

  Del document proposat, destaca la taxa de residus que és la que experimenta una de les modificacions més substancials. Modificació motivada per l'increment de cost, per la baixa taxa de cobertura del servei i per la recomanació dels ens superiors.

  Així, entre el 2010 i el 2015, el cost del tractament dels residus ha incrementat en un 63% passant dels 3 als 5 M€. Al 2015, el cost del servei de recollida i gestió de residus a Sabadell va ser de 18 milions d’euros. D’aquests, 10,3M€ eren destinats a la recollida; 5,9M€ al tractament i 1,7M€ d’estructura municipal.

  Davant d’aquestes dades i per tal de poder mantenir un grau de cobertura del servei de recollida i tractament dels residus municipals proper al 50%, a la proposta d'ordenances per al 2017, el Govern municipal ha d’incloure un increment de la taxa de residus, en un 5% en les quotes domiciliàries i en un 25% en les d'activitats.

  Aquesta és una de les mesures incloses a la proposta de modificació de les ordenances fiscals i reguladores dels preus públics, per a l'any 2017, presentada en roda de premsa pel regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada i el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

  A més, tal i com el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental (CRVOC) ha informat als ajuntaments de la comarca, els preus que aquests paguen pel tractament de residus municipals pujaran de cara al 2017, després que la Generalitat de Catalunya incrementés el cànon  que estableix a través de l'Agència de Residus de Catalunya i, per tant, demana als municipis que es tingui en compte aquesta pujada en el moment de redactar les ordenances fiscals i els pressupostos.

  Quadre de l’evolució del cànon dels residus municipals

  “Amb la taxa d’escombraries es paga el servei de recollida i tractament dels residus municipals”, ha dit Boada, qui ha afegit que, “volem fer visibles els costos de la generació de residus; si produïm menys residus, el cost serà menor i es podria baixar el cost”.

  A la presentació s’ha fet també menció a l’estudi fet pel CRVOC,  on es comparen les ordenances fiscals dels residus dels 19 municipis que formen part del Consorci i on es pot constatar que, en el cas del rebut domiciliari, Sabadell està situat en la franja més baixa, en un 88% per sota de la mitjana comarcal. Ara, amb l’increment del 5%, el rebut mitjà passarà dels 63,58€ als 66,71€, amb un increment aproximat d’uns 3 €.

  En el cas de la taxa de residus per a establiments  comercials, Sabadell està al 50% de la mitjana comarcal o fins i tot, en alguns casos, el percentatge és molt superior.

  Per exemple, mentre que la taxa de residus per a un establiment com una fruiteria a Sabadell és de 125,45€, a Barberà amb les mateixes característiques seria de 340,53€, a Castellar de 557,25€ o a Terrassa de 709,13€. O també, en el cas d’un restaurant de 150m2 que, mentre que la quota que hauria d’assumir per la taxa de residus a Sabadell és de 205,87€, a Barberà és de 590,43€, a Rubí de 649,86€ o fins i tot de 1.180,03€ i 1.336,63€ a Palau-solità i Plegamens i Terrassa, respectivament.

  Quadre comparatiu de la taxa de residus comercials dels 19 municipis del CRVO

  Per a Boada, “aquesta pujada en el cost ens obliga a incrementar la taxa per no haver de retallar en altresidus17res serveis; hem d’anar cap a un altre model que permeti augmentar la recollida selectiva i el pagament per generació; qui més produeix més paga”.

  A Sabadell, el cost del servei de recollida i tractament dels residus sòlids urbans, per exemple al 2015, va ser deficitari ja que la taxa només cobria el 48% dels costos nets i 9,4M€ es van haver d’aportar del pressupost municipal. Perquè mentre que el cost del servei va ser de 18M€, els ingressos van ser de 8,5M€ (7,3M€ de la taxa de residus, 0,8M€ per la recollida selectiva d’envasos lleugers, paper o cartró i vidre; 0,3M€ de la venda de materials com ferralla, petits electrodomèstics i d’altres; i 0,15M€ del retorn del cànon)

  Gràfic del balanç econòmic del servei de recollida de gestió de residus

  A més, Sabadell té un índex de recollida selectiva dels més baixos de tota la comarca, situat en un 30,06%, al 2015, 6 punts per sota de la mitjana comarcal i 6,5 punts per sota la catalana. Cal tenir en compte que Catalunya ha fixat l’objectiu per al 2020 d’arribar a un 60%. Arribar a aquest llindar significaria per a la ciutat un estalvi de més de 2M€.

  En aquest sentit, Guerrero ha remarcat que “és molt important la conscienciació de tothom en aquest tema; tenim molta feina a fer i des de les diferents administracions”, i ha afirmat que “cal fomentar la cultura de la reutilització i el reciclatge però també caldrà que ens replantegem tant el sistema de recollida com la fiscalitat o la prevenció; a més reciclatge, menys despesa”.

  Es rebaixa el 20% l’IBI cultural, esportiu, sanitari i de beneficència

  Amb l’objectiu d'avançar cap a una fiscalitat més justa i progressiva i que tingui un efecte redistributiu, la proposta d'ordenances aconsegueix, per exemple en el cas de la quota de l'IBI, que el nivell recaptatori es mantingui estable.

  Així, l’Impost de Bens Immobles (IBI) es redueix en el cas d'aquells qualificats d'ús cultural, esportiu, sanitat i beneficència, baixant en un 20% i queda congelat per als béns rústics i urbans d'ús residencial i  resta d’usos no qualificats.

  En el cas dels usos comercials, espectacles, magatzem, oci, oficines o religiós, s’incrementaria en poc més del 1,8%  amb l'excepció dels béns d'ús industrial que queda congelat amb l'objectiu d'afavorir la reactivació d'aquest sector.

  Quadre de l’estudi de l’impacte de la modificació tipus, IBI 2017

  Per a Boada, aquesta proposta “és un pas més per equilibrar les ordenances segons la capacitat econòmica de les persones” i en aquest sentit “els increments proposats en alguns casos no busquen tant un impacte recaptatori, sinó que volem que tingui un efecte redistributiu”.

  En el cas de l’IAE -que paguen les empreses que facturen més d’1M€, i que a Sabadell, és de 1.802 empreses-, està dividit en sis categories fiscals en funció de la ubicació.

  Es vol mantenir com a variable ponderadora la classificació de les vies públiques, però amb la idea que aquesta no tingui un pes específic tan elevat en el càlcul final. Entre l’empresa que més paga i la que menys, hi ha un 66% de diferència. En aquesta proposta d’ordenances, es modifica aquesta distància i passa a ser del 61% de manera progressiva.

  Grua i mercats, algunes de les taxes que baixen

  De les taxes o preus que baixen destaquen, per exemple, la taxa pel servei de retirada i immobilització de vehicles de la via pública, en què es proposa una reducció del 4,17% per als turismes i vehicles de fins a 3.500 kg. que són la gran majoria.

  Aquesta baixa en la taxa s'ha pogut aplicar gràcies al canvi de model del servei de grua i a l'aposta del Govern per la municipalització del servei, ara de gestió pública que deixa de tenir una funció recaptatòria per passar a tenir una funció de servei públic per garantir la mobilitat.

  Una altra de les taxes que baixa és en l'àmbit dels mercats municipals, on es proposa una reducció del 25%  en la tarifa pel traspàs de parades, locals, magatzems i aparcaments, amb l'objectiu de dinamitzar aquest sector i facilitar  a persones emprenedores o empresàries posar en marxa el seu negoci.

  Bonificacions i mesures per incrementar el suport als sectors social i cultural

  Es proposa també com a novetat, una bonificació del 50% durant un any a les empreses de nova creació a les quals se'ls hagi atorgat una concessió administrativa d'un espai als mercats municipals. I una bonificació del 75%, en la taxa per a l'ocupació de les parades  als encants  durant el període de maternitat o paternitat de la persona titular i que no pugui assistir a la parada de venda i no disposi de substitut. 

  També cal destacar la incorporació de noves bonificacions a les ja existents actualment, com l’adreçada a les famílies monoparentals de categoria especial, en el cas de la taxa de residus; en serveis prestats als mercats municipals; en la utilització d’horts o en l’ús dels equipaments esportius en competicions de categoria femenina, entre d’altres.

  A més, com a novetats, s'estableix també un sistema de pagament, Pla de Pagament Personalitzat, que permetrà a la ciutadania acollir-se a diferents modalitats per facilitar  i flexibilitzar els pagaments de les obligacions tributàries, ja sigui mensual, bimensual, trimestral, semestral o quota única.

  En el cas de la taxa de residus també és nou el canvi de destinatari de l’impost. Si fins ara qui havia de liquidar la taxa era el contribuent (llogater) amb la nova proposta passaran a ser els titulars dels immobles. Amb aquesta mesura s’aconsegueix millorar la informació real sobre les activitats econòmiques i les persones residents als immobles, millorant així l’eficiència recaptatòria.

  Categories Economia i treball, Pagament de Tributs, Residus, Transició Ecològica