PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

26
abril
2016

La sirena que va alertar del bombardeig de Gernika l’any 1937 es va fabricar a Sabadell

Després d’una investigació, s’ha descobert que els tallers de La Electricidad, SA van fabricar aquesta sirena, que va sonar el 26 d’abril de 1937, en plena Guerra Civil

La sirena que va alertar del bombardeig de Gernika l’any 1937 es va fabricar a Sabadell

 

La sirena que va sonar a Gernika, el 26 d’abril de 1937, per alertar del bombardeig imminent de l'aviació de la Legió Còndor pertanyent a l'exèrcit nazi es va fabricar als tallers de La Electricidad, SA de Sabadell. A resultes del bombardeig es van morir entre 200 i 250 habitants de Gernika i la població va quedar gairebé destruïda. Aquell 26 d’abril va sonar la sirena sabadellenca, juntament amb una altra d'una altra fàbrica i les campanes de l'església del poble.

La descoberta ha estat fruit d’’una investigació que ha dut a terme el Museu d’Història en el fons de l’Arxiu Històric de Sabadell. S’ha establert també una col·laboració de recuperació de la memòria històrica amb diferents col·lectius i entitats de Gernika-Lumo.

A principis de l'any 2016 un col·lectiu de la població de Gernika-Lumo –al País Basc– es va posar en contacte amb el Museu d'Història de Sabadell (MHS) per tal d'informar-lo que ja feia uns anys que tenien una sirena d'alarma que havien recuperat d'una antiga fàbrica d'armes molt coneguda a la zona i a tota la península, la fàbrica Astra, la qual tenia una placa d'identificació on constava La Electricidad, SA, Sabadell. Aquesta fàbrica era un complex industrial importantíssim que va ser totalment enderrocat, amb l'excepció d'un dels edificis principals, el qual va ser ocupat per joves de Gernika i salvat in extremis. L'objectiu del contacte amb el MHS va ser demanar més informació sobre aquest aparell i preguntar si Sabadell tenia informació històrica sobre aquesta empresa.

Posteriorment es va fer una recerca exhaustiva a l'Arxiu Històric de Sabadell –concretament en el fons documental de l'ABB– i es va treballar de forma conjunta amb alguns membres col·lectius de Gernika (Lobak, Gernikazarra). El resultat de la recerca confirma que la sirena de Gernika la va fabricar l'empresa sabadellenca de la LESA, molt probablement entre l'estiu i l'hivern de 1936, en plena Guerra Civil espanyola.

El dijous 28 d’abril s’inaugura una exposició instal·lació en un dels espais de la fàbrica Astra, en l’elaboració de la qual ha col·laborat el MHS. El dissabte 30 d’abril, el tècnic i historiador del MHS Genís Ribé participarà en una xerrada sobre la història i les característiques tècniques de la sirena, conjuntament amb l’historiador local José Ángel Etxaniz. El mateix museu ha participat en els continguts d’un breu reportatge documental de memòria històrica, Sirena: 4 minutu: https://youtu.be/48HKN4jme7Y