PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • L'Artèxtil es convertirà en la nova seu del futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell

 • Rellancem l'Eix

 • Obres per canalitzar i potabilitzar les aigües del subsòl

 • Policia Municipal 2024

 • La temporada de piscines 2024 s’inicia aquest divendres, 7 de juny, amb l’obertura d’Olímpia i Cal Marcet

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  26
  Març
  2021

  Les escoles Sant Julià, Samuntada i Joaquim Blume, primeres experiències d’una nova metodologia per abordar a partir d’ara els camins escolars de la ciutat

  Els nous camins es sumaran als ja previstos a les Escoles Pau Casals i Serra

  Les escoles Sant Julià, Samuntada i Joaquim Blume, primeres experiències d’una nova metodologia per abordar a partir d’ara els camins escolars de la ciutat

  Amb l’objectiu de facilitar a les famílies una mobilitat més sostenible i segura i alhora afavorir l’autonomia dels infants en el seu recorregut diari als centres educatius, l’Ajuntament ha posat en marxa una nova manera de treballar a l’hora d’abordar els camins escolars. Les primeres experiències d’aquest mètode, que potencia la participació del conjunt de la comunitat educativa i especialment dels infants, seran els nous itineraris a les escoles Sant Julià, Samuntada i Joaquim Blume, que es sumaran als ja previstos a l’Escola Pau Casals i a l’Escola Serra. L’objectiu d’aquesta nova metodologia és disposar d’un procediment definit i pautes a seguir en el disseny de tots els camins que es facin a partir d’ara i anar-ho fent extensiu als diferents entorns dels centres educatius, pels quals cada dia passen uns 35.000 alumnes.

  La inversió per als cinc camins ja previstos o en execució i altres millores a l’espai públic de la ciutat relacionades amb els itineraris a les escoles superen a hores d’ara l’1,7 milions d’euros. D’aquests 200.000 són per a l’arranjament del carrer de Pérez Moya, a l’entorn de l’Escola Serra i l’altre milió i mig per als altres 4 camins i diferents accions de millora, el 50% del qual es finançarà amb fons europeus FEDER.

  Tot plegat s’ha donat a conèixer avui durant una visita a la remodelació que s’està portant a terme al carrer de Pérez Moya. Tal com ha explicat l’alcaldessa, Marta Farrés,

  “aquest és un punt de partida, una aposta política per anar impulsant actuacions com aquesta a tota la ciutat. Un pla que ja hem començat a posar en marxa i dins el qual seguirem amb l’Escola Pau Casals i després amb les escoles Sant Julia, Samuntada i Joaquim Blume, amb la vocació d’anar pacificant entorns escolars”.

  En aquest sentit, Farrés ha explicat que dins aquest pla

  “estem treballant sobre què significa pacificar a nivell de guanyar espais per als vianants i compaginar-los amb zones d’estada -- i per tant amb espais amb arbres i zones d’ombra-- i amb llocs de trobada. Això és un canvi en la manera d’entendre l’urbanisme i una línia important de treball. Quan haguem acabat amb les accions que ja tenim previstes continuarem endavant amb altres de noves”.

  Així doncs, properament començaran els treballs per condicionar els entorns de l’Escola Pau Casals. I paral·lelament l’Ajuntament està preparant una Memòria Tècnica dels Camins Escolars i un Manual d’actuacions tàctiques per als entorns escolars de Sabadell, amb l’objectiu d’establir una metodologia en el disseny de tots els camins que s’abordin d’ara en endavant.

  En aquest marc, s’impulsaran tres nous itineraris a les Escoles Sant Julià, Samuntada i Joaquim Blume, que comportaran millores en la mobilitat a l’entorn d’aquests centres i constituiran els primers projectes d’aquesta nova manera de fer, contribuint també a l’elaboració dels documents guia. En aquests tres camins s’ha previst una inversió aproximada de mig milió d’euros.

  Per tal de planificar les actuacions dels nous itineraris i dins aquesta nova metodologia, s’ha obert un espai de participació amb els equips directius de les tres escoles, les AMPA, els infants i diverses taules ciutadanes i s’han iniciat els treballs de diagnosi i anàlisi dels centres per conèixer la situació actual i detectar dificultats i necessitats en matèria de mobilitat.  D’aquesta manera es podran definir propostes per a la millora de l’espai públic, per a la gestió de la mobilitat i accions de caràcter educatiu que s’inclouran en la definició dels nous camins.

  Tot el conjunt de propostes s’elaboraran tenint molt presents conceptes com  l’autonomia personal dels infants i joves, la promoció de l’esperit crític i l’atenció als modes de mobilitat sostenible, considerats clau en l’aprenentatge  de les noves generacions.

  Remodelació del carrer de Pérez Moya

  D’altra banda, al carrer de Pérez Moya, a l’entorn de l’Escola Serra, les obres estan ja molt avançades. A hores d’ara queden per fer els darrers arranjaments de la pavimentació, plantació de vegetació i instal·lació de mobiliari urbà. També estan pendents algunes millores en la xarxa elèctrica del carrer per part d’Endesa.

  El projecte, que arriba després que en aquesta via ja s’hagués limitat l’accés al trànsit rodat a les hores d’entrada i sortida de l’escola, convertirà aquest tram de carrer en una plataforma d’un sol nivell, amb una única vorera aixecada a la banda dels habitatges. Les obres inclouen el soterrament de les línies de la xarxa aèria de baixa tensió, la renovació de la xarxa d’aigua i millores en el clavegueram. També la plantació d’arbrat.

  La proposta de transformació de tot l’espai es pot veure descarregant l’aplicació https://apps.artefacto.fr/20/CitySense, que està en procés de proves i han desenvolupat conjuntament dues universitats italianes (Università degli Studi di Milano i el Politecnico di Milano) i l’empresa francesa Artefacto.

  Itinerari a l’Escola Pau Casals

  Pel que fa al camí Escolar de l’Escola Pau Casals, que s’iniciarà properament, compta amb un pressupost de 770.000 €  i condicionarà l’espai verd triangular en la cruïlla dels carrers d’Atlanta i Mauritània. S’hi pavimentarà al nivell de les voreres tot l’espai i s’hi posaran bancs per proporcionar un lloc de descans en la pujada i on es pugui esperar mentre els infants surten de l’escola; s’hi instal·laran altres elements de mobiliari urbà i una font i s’hi plantaran nous arbres.

  El projecte millorarà els recorreguts pels dos espais verds entre el barri de la Concòrdia i el de Can Rull, tot incloent la instal·lació́ de bancs i enllumenat. La proposta passa també per reparar les escales de pujada de via Aurèlia - Mauritània i habilitar una rampa per afavorir el pas amb carros de compra, cotxets o cadires de rodes. Finalment es proposa crear un espai per a jocs infantils.

  Categories Mobilitat, Espai públic , Educació, Transició Ecològica, Urbanisme i Habitatge Tags camí escolar, urbanisme