PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

28
abril
2022

Les fotògrafes sabadellenques Maria Codina i Anita Figueras protagonitzaran el col·loqui de Fotoconnexió el dilluns vinent

L’Arxiu Històric reivindicarà la figura d’aquestes dues artistes de principis del segle XX

Les fotògrafes sabadellenques Maria Codina i Anita Figueras protagonitzaran el col·loqui de Fotoconnexió el dilluns vinent

Dues fotògrafes sabadellenques de principis de segle XX, Maria Codina Duran i “Anita” Figueras Crehueras, seran les protagonistes de la pròxima conferència de l’entitat cultural Fotoconnexió. L’acte tindrà lloc el dilluns 2 de maig, a les 18.30 h, al Cercle Artístic de Sant Lluc (c/ Mercaders número 42 de Barcelona), i es podrà seguir en directe mitjançant aquest enllaç.

El col·loqui comptarà amb David González Ruiz, arxiver de l’AHS, Plàcid Garcia-Planas, periodista i net d’Anita Figueras, i Santiago Vila-Puig, antic viatjant tèxtil, fotògraf, cineasta aficionat i fill de Maria Codina. La conferència l’organitza Fotoconnexió, una entitat cultural dedicada a promoure la investigació, conservació i difusió de la fotografia.

Maria Codina Duran (Sabadell, 1897-1978) i Anna Figueras Crehueras (Sabadell, 1903-1985) eren dues adolescents quan, a mitjans de la dècada de 1910, els seus pares els hi van regalar una càmera Vest Pocket de la marca Kodak perquè s’iniciessin en la fotografia d’una manera lúdica. Totes dues van mostrar una gran creativitat i sensibilitat artística.

D’una banda, “Anita” Figueras mostrava escenes inquietants marcades per un humor negre corrosiu que, amb el pas del temps, es transformaria en el registre gràfic d’una vida esplendorosa, amb alguns viatges exòtics. En canvi, Maria Codina fixaria el seu objectiu en l’entorn més proper. Principalment, retratava el poble de Caldes d’Estrac, on passava llargues estades a l’estiu. Allà quedaria fascinada pel treball dels pescadors, realitzant reportatges a cavall entre l’etnografia i la plasticitat. Maria Codina va ser la primera sabadellenca a ser premiada en un concurs de fotografia a la ciutat, el 1916.

Figueras i Codina són l’exemple que les dones no van quedar al marge, i fins i tot van arribar a ser protagonistes, de l’expansió comercial de la fotografia entre els aficionats i aficionades a principis del segle XX.