PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

25
abril
2017

Les sirenes de la Guerra Civil que conserven Sabadell i Guernica sonaran simultàniament, 80 anys després del bombardeig de la ciutat basca

Dimecres 26 d’abril, a les 15.45h, a l’hora que va començar el bombardeig

Les sirenes de la Guerra Civil que conserven Sabadell i Guernica sonaran simultàniament, 80 anys després del bombardeig de la ciutat basca

El dimecres 26 d’abril farà 80 anys del brutal bombardeig que Guernica va patir l’any 1937 de mans de les aviacions feixistes alemanya i italiana. Per commemorar i recordar el fet, a les 15.45 h –hora en què va començar l’acció– Sabadell i Guernica faran sonar les sirenes fabricades a la capital vallesana per la Guerra Civil i que cada ciutat conserva encara avui.


Montserrat Chacon, regidora de Cultura, serà present a Guernica el mateix dimecres, en representació de la ciutat vallesana i en un acte de fraternitat entre les dues poblacions.

Al País Basc l’acció la promou la Coordinadora Astra, el col·lectiu Lobak –els nets i les netes– i la Fundació Gernika Gogoratuz (Recordando Gernika). Es farà sonar des del refugi búnquer antiaeri que hi ha al costat de la fàbrica de creació cultural ASTRA, i la sirena serà activada durant 4 minuts per dos nets d’oficials de la Legió Còndor alemanya: Von Richtofen i Von Moreau.
La sirena d’alarma antiaèria basca la va fabricar l’empresa sabadellenca La Electricidad, SA per a la fàbrica de pistoles d’Unceta y Cía, de Guernica. Va ser comprada i instal·lada allà entre els mesos de setembre i novembre de 1936. Aquesta sirena, juntament amb les campanes de les esglésies de Sant Joan i Santa Maria, va ser la que va sonar ininterrompudament durant el bombardeig.

Per la seva banda, la sirena d’alarma antiaèria de l’Ajuntament de Sabadell va ser comprada pel consistori i instal·lada a la coberta de l’edifici l’agost de 1937. Es conserva en el seu estat original, amb una nova connexió elèctrica, i avui encara està operativa i serveix per convocar concentracions ciutadanes i minuts de silenci com a mostra de solidaritat i denúncia col·lectives. El dimecres sonarà durant 1 minut.