PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

24
Març
2014

Marató de Donació de Sang a Sabadell el proper dia 1 d’abril

El pròxim dimarts 1 d’abril, de 9 a 14h i de 16 a 21h, al Casal Pere Quart, Sabadell acull una nova edició de la Marató de Donació de Sang

El pròxim dimarts 1 d’abril, de 9 a 14h i de 16 a 21h, al Casal Pere Quart, Sabadell acull una nova edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de Sabadell, l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, Creu Roja Sabadell, el Complex Central dels Mossos d’Esquadra de Sabadell i l’INS Castellarnau.

La cap de promoció del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, Gal·la Cortel, ha explicat aquest matí en roda de premsa que

la implicació de la ciutadania és cabdal en aquest tipus de jornada. Per sort, actualment estem en moment òptim al banc de sang, però no sempre ha estat així. Necessitem que la gent prengui consciencia de la necessitat de tenir sang”. Cortel ha afegit que “estem molt satisfets de les dades dels darrers anys. Al 2013 a la ciutat de Sabadell es van fer 130 col·lectes amb 3.861 donacions i al Vallès Occidental s’han fet 525 col·lectes amb 16.297 donacions.

De la seva banda, la regidora de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, Cristina Moreno, ha destacat que

la Marató és un repte col·lectiu que requereix la implicació de tots i totes. De fet, tot i els avanços tecnològics que hi ha, la sang encara no es pot fabricar. Per això convido a tothom que pugui a fer la seva donació el proper dia 1.

En paral·lel a la Marató que tindrà lloc al Casal Pere Quart, com l’any passat hi haurà dos equips mòbils ubicats, de 9 a 14h i de 16 a 20h, al Complex Central dels Mossos d’Esquadra de Sabadell; i de 10 a 13h i de 17 a 20h, a la Sala d’Estudi de l’INS Castellarnau.

En aquest sentit, tant la coordinadora del cicle formatiu de Cures Infermeria a l’Institut Castellarnau, Xesca Vargas, com el cap de l’oficina de relacions amb la comunitat del Complex Central de Mossos d’Esquadra de Sabadell, i César Galván Romero, han destacat

el goig de poder tornar a participar en aquest compromís social.

Amb l’eslògan “I tu, tens sang a les venes? Participa a l’12a Marató de donació de sang a Sabadell”, el municipi espera assolir un nou rècord de donants. En l’anterior Marató, l’any passat, es va aconseguir una participació de 507 donants. Enguany l’objectiu és superar aquesta xifra de la passada edició.

La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d’aquests dies s’està implicant el teixit associatiu i empresarial del municipi i rodalies.

A més a més, aquest any a través de l’etiqueta #MSangSabadell es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials.

La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

· Activitats i actuacions

· Obsequis i regals

· Ampli desplegament de mitjans

· Refrigeri atractiu

· Espai atractiu i condicionat (espai agradable...)

· Marcador electrònic (temps i núm. de donants)

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

- Tenir més de 18 anys

-  Pesar 50 quilos o més

-  En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

 . Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia

· La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers

· De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma

· Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.

· Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

Les Maratons a Catalunya

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se’n fan unes 60. S’hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang.

Les maratons volen fer viure l’hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual. Des de l’inici de les maratons, més de 110.000 persones s’han solidaritzat activament amb la donació de sang.

El Banc de Sang i Teixits

BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país.

La col·laboració per la Marató continua oberta per totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió o preparant activitats. Per fer-ho, cal contactar al telèfon 93 805 00 68 o per correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..