PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

06
Setembre
2018

Més equitat i més èxit educatiu, prioritats del curs 2018-2019 a Sabadell

Les accions per reduir les desigualtats estan contribuint a avançar cap a una escola pública amb més igualtat d’oportunitats educatives per a tothom

Més equitat i més èxit educatiu, prioritats del curs 2018-2019 a Sabadell

Les accions i programes per afavorir l’equitat i l’èxit educatiu de tot l’alumnat seran aquest curs 2018-2019 trets fonamentals de l’acció municipal en l’àmbit de l’educació. De fet, la lluita contra les desigualtats i un clar compromís amb l’equitat i l’èxit educatiu han estat des d’un principi una de les màximes prioritats per al Govern de Sabadell, cosa que ha contribuït a avançar cap a una escola pública amb més igualtat d’oportunitats educatives per a tothom. A hores d’ara, els esforços i projectes impulsats els darrers anys i que s’engloben dins el Pla Èqxit han donat fruits ja quantificables.

Tal com ha explicat avui el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga

després de 3 anys, crec que podem dir que tenim una ciutat amb una escola pública amb més igualtat d’oportunitats per a tothom. Diversos indicadors i el nombre de programes que hem posat en marxa així ens ho indiquen. Tanmateix, tenim encara molts reptes col·lectius per millorar l’Educació i continuarem treballant-hi.

Entre les dades, destaca l’increment de grups classe a l’escola pública els darrers anys –malgrat la reducció del nombre d’infants– i alhora la reducció de la ràtio d’infants per aula. Així, tot i que entre el curs 2014-2015 i aquest 2018-2019, el nombre d’infants que ha de començar P3 s’ha reduït en 178, l’oferta de grups d’aquest nivell educatiu a la pública no només no s’ha reduït, sinó que ha pujat un grup (passant de 59 a 60).

D’altra banda, a 1r d’ESO l’oferta de grups a la pública ha passat de 41 a 50 entre el 2014-2015 i el 2018-2019. I, pel que fa a les ràtios d’alumnes per aula als centres públics, a P3 entre el 2014-2015 i el 2018-2019, la ràtio passa de 23,9 a 21,8; a primer d’ESO es passa de 29,8 a 28,3.

També convé remarcar, pel que fa la qualitat educativa dels centres municipals, que el curs 2017-2018, les escoles bressol municipals han assolit un rècord històric en la valoració que d’aquests centres fan les famílies. Hi obtenen un 9,2 sobre 10.

Aquest mes de setembre iniciaran el nou curs escolar a la ciutat prop de 32.300 nens i nenes en el tram que va d’escola bressol (en la seva oferta pública) fins a 4t d’ESO (oferta global). Totes les dades relatives al curs 2018-2019 a Sabadell es poden consultar en aquest dossier.

Més recursos municipals

Paral·lelament, s’han incrementat notablement els recursos municipals destinats a educació. El pressupost de la Regidoria ha crescut en prop d’un 18% en tres anys (entre 2015 i 2018), passant de 12,8 a més de 15 milions d’euros. Aquest fet ha permès posar en marxa diversos programes per reduir les desigualtats entre l’alumnat, potenciant la igualtat d’oportunitats educatives per a tothom i que seran presents també als centres educatius durant el curs que ara comença. Entre aquestes accions:

 • La partida de beques per a llibres de text puja enguany un 10% (total destinat: 440.000 euros. Les beques passen de 54 a 60 euros cadascuna).
 • Continua endavant l’impuls de l’anglès amb mesures com la presència d’auxiliars nadius de conversa als instituts
 • Foment de la formació artística amb tallers i activitats gratuïtes de música, coral i teatre a centres públics.
 • Impuls de les activitats extraescolars:
  • Programa d’Instituts Oberts a dos instituts (Ribot i Serra i Jonqueres) per fomentar les extraescolars a secundària
  • Les subvencions perquè les AMPA amb més dificultats organitzin extraescolars pugen enguany prop d’un 24% (de 42.000 a 52.000 €)
 • Participació de més centres al programa Magnet, Aliances per l’èxit educatiu
 • Més productes ecològics i de proximitat als menjadors escolars
 • Nou programa de natació gratuïta per a escolars de primària (regidories d’Esports / Educació i entitats)

D’altra banda, i juntament amb les accions per a l’equitat, el curs 2018-2019, es continuarà treballant per aspectes clau com són el manteniment i millora dels equipaments educatius, en el marc dels quals el tinent d’alcalde ha anunciat una important inversió per a la millora dels patis a finals d’any; i la mobilitat segura i sostenible als entorns escolars.

Reptes de futur

Així mateix, des del Govern municipal es continuaran esmerçant el màxim d’esforços per l’assoliment de fites pendents. En aquest sentit, com ha remarcat Joan Berlanga

la situació educativa a Sabadell és millor que fa tres anys, però encara tenim reptes importants per endavant, com aconseguir que la Generalitat acabi de licitar i construeixi l’escola i l’institut pendents a Can Llong o abordar amb més profunditat qüestions com l’absentisme o l’Abandonament Escolar Prematur.

Entre els reptes de futur hi ha:

 • Abordar la planificació contemplada al Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu
 • La licitació i construcció urgent dels edificis educatius pendents a Can Llong per part de la Generalitat
 • Treball per fer possible l’ampliació de l’oferta d’escoles bressol municipals
 • Ampliació del centre cívic de Sant Oleguer per acollir la nova seu sud de l’Escola de Música
 • La lluita contra l’absentisme
 • Programes per reduir l’Abandonament Escolar Prematur
 • Avançar en el projecte per crear un centre de segones oportunitats per a joves que han caigut del sistema educatiu