PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

20
Novembre
2017

Nova edició de la Marató de Donants de Sang a Sabadell

El divendres 24 de novembre, el Casal Pere Quart, de 9 a 14 i de 17 a 21 h

Nova edició de la Marató de Donants de Sang a Sabadell

El Casal Pere Quart acollirà, el divendres 24 de novembre, al matí de 9 a 2 i a la tarda de 5 a 9, una nova edició de la 15a dedició de la Marató de Donants de Sang de Sabadell. La campanya l’organitza el Banc de Sang i Teixits (BST), conjuntament amb l’Ajuntament de Sabadell i l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, entres altres.

Aquest any, la marató de donació porta el títol ‘La teva sang diu coses. Comparteix-la’ i vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

La Marató arriba més de tres mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Per tant, les persones que van fer donacions arrel dels atemptats ja podran donar novament durant la jornada de la Marató a Sabadell. A la campanya hi col·laboren diversos col·lectius i entitats de Sabadell.

A les 12 del migdia, al mateix Casal Pere Quart és farà l’actualització del marcador de donacions. Es comptarà amb la presència de la doctora Roser Vallès (responsable de la Promoció de la Donació del Banc de Sang i Teixits); d’Alberto Orta (Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental); de professorat de l’Escola Estel, i de Ramon Vidal (regidor de Salut).

Els grups sanguinis

Conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió. Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui es pot ajudar amb la sang que es dóna i de quins grups hom pot rebre. Totes les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

La donació de sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a totes les persones malaltes de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

La jornada es podrà seguir també a les xarxes socials amb el hashtag #MSangSabadell.