PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

20
Octubre
2020

Presentació al Museu d’Història d’un llibre amb imatges de la Guerra Civil

Titulat “Catalunya any zero. Crònica visual de la desfeta”, es presenta en el marc del programa d’activitats sobre la memòria històrica

Presentació al Museu d’Història d’un llibre amb imatges de la Guerra Civil

El dimecres 21 d’octubre, a 2/4 de 7 de la tarda, al Museu d’Història de Sabadell (MHS), tindrà lloc la presentació del llibre Catalunya any zero. Crònica visual de la desfeta, a càrrec dels autors, els historiadors David Gesalí i David Íñiguez, els quals tenen una reconeguda i dilatada trajectòria en l’estudi de la història militar de la Guerra Civil a Catalunya.

En la presentació, que té lloc en el marc del Programa d’activitats de la Memòria Històrica de Sabadell impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i del Programa de Difusió del MHS, hi col·labora Angle Editorial i compta amb el suport de: Diputació de Barcelona.

Un llibre amb imatges mai vistes, algunes de les quals són de Sabadell

Catalunya any zero presenta la brutal destrucció del territori i la societat catalanes a mesura que va caient en mans de l’exèrcit franquista. “Al final de cada bomba llençada hi ha moltes vides. I molts mons que s’ensorren”, diuen els autors. El llibre trepitja gairebé tot el territori català i les imatges, fetes sobretot pel bàndol vencedor, van acompanyades, en un extraordinari contrast, de narracions personals dels perdedors: soldats i civils que van viure la guerra en primera persona.

Es tracta d’un llibre rigorós i insòlit, amb nombroses imatges que no s’havien vist mai –algunes de les quals són preses a Sabadell– i que marca el punt més baix de Catalunya, amb el país devastat i un futur hostil.

Els autors

David Gesalí i Barrera (Barcelona, 1964) és funcionari del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya i màster en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni. Pertany al Grup de Recerca Consolidat de la Universitat de Barcelona (SGR 945) DIDPATRI, Didàctica del Patrimoni i és autor i coautor de més d’una dotzena de llibres sobre la Guerra d’Espanya, entre els quals Delfin (2005), Ebro 1938 (2005), Aeròdrom 329 (2008), Aeròdrom 317 (2008),  La batalla del Ebro (2008), Aviació i Guerra Civil a la Garriga 1933-1946 (2009), Guerra Aèria a la Batalla de l’Ebre (2010), La guerra aèria a Catalunya 1936-1939 (2012), El Penedès sota les bombes (2012), El darrer cap de la segona de Xatos (2015),  Sota les bombes (2017). També ha fet treball de coordinador en l’obra Aeròdroms republicans de Girona 1936-1939. Atac i defensa des de la rereguarda (2018).

Com a ponent, conferenciant i articulista, ha participat en nombrosos congressos especialitzats, tant en l’àmbit nacional com internacional. Destaca la participació a les Segones Jornades Internacionals, La participación soviètica en la guerra de España 80 años después, Universitat de Moscou, setembre 2018 i la publicació en col·laboració amb David Íñiguez a España y Rusia diálogo de culturas, coordinat per Olga Volosyuk de la Universitat de Moscou. En l’àmbit museogràfic i patrimonial ha participat en la redacció i execució de diversos projectes i intervencions museogràfiques, com el camp d’aviació de Rosanes,  el de La Sénia i del Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, CIARGA a Santa Margarida i els Monjos, i com a comissari de l’exposició itinerant “Sota les bombes”.

David Íñiguez i Gràcia (Barcelona, 1971) és professor associat a la Facultat d’Educació i investigador de la Universitat de Barcelona. És doctor en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni i premi Extraordinari de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona (2010). Pertany al Grup de Recerca Consolidat de la Universitat de Barcelona (SGR 945) DIDPATRI, Didàctica del Patrimoni i és autor i coautor de més d’una quinzena de llibres sobre la Guerra d’Espanya, com El Vesper de la Gloriosa (2002), Les fosses d’Albinyana (2003), Ebro 1938 (2005), La batalla del Ebro (2008), La columna Macià-Companys (2008), Aviació i Guerra Civil a la Garriga 1933-1946 (2009), Guerra Aèria a la Batalla de l’Ebre (2010), La guerra aèria a Catalunya 1936-1939 (2012), El Penedès sota les bombes (2012), Atac i defensa de la rereguarda. Els bombardeigs franquistes a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre (2013) o Sota les bombes (2017).

Ha estat director de les I Jornades Internacionals sobre la Participació soviètica a la Guerra Civil espanyola (2017), coordinador de la revista Ebre 38, del curs “Els Juliols de la UB” Barcelona sota les bombes (2006), a més de co-coordinador de les Jornades organitzades pel Museu d’Història de Barcelona Els refugis antiaeris. Criteris d’Intervenció (2009). Ha estat investigador principal de l’Estació Territorial de Recerca del Penedès, l’Aviació i la Guerra Civil a Santa Margarida i els Monjos (2008-2010), ha participat com a investigador en la recerca portada a terme El setge aeri de Tarragona. Els bombardeigs a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre amb el Grup de Recerca de la Universitat Rovira i Virgili, ISOCAC, Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània, (2012).

En l’àmbit museogràfic i patrimonial ha participat en la redacció i execució de diversos projectes i intervencions museogràfiques, com la museïtzació del refugi antiaeri de l’estació a la Garriga, el camp d’aviació de Rosanes o el de la Sénia, a més del Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, CIARGA a Santa Margarida i els Monjos. També ha participat en la memòria tècnica històrica sobre Les defenses antiaèries del Turó de la Rovira. Notes i propostes (2008); ha intervingut en diversos documentals com Del pintallavis a la bala. La indústria de guerra de Catalunya (2007) i ha realitzat l’assessorament de novel·les històriques com Els anys robats, Cazeneuve o la revenja dels desvalguts i El Zohar de Barcelona.