PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

18
Setembre
2020

Presentació d’un llibre que tracta la matança d’Oradour-sur-Glane, al Museu d’Història

Tindrà lloc dimarts vinent, a les 18.30 h, amb Just Casas i David Ferrer

Presentació d’un llibre que tracta la matança d’Oradour-sur-Glane, al Museu d’Història

El dimarts 22 de setembre, a 2/4 de 7 de la tarda, al Museu d’Història de Sabadell (MHS) tindrà lloc la presentació del llibre Recuerda. Españoles en la masacre de Oradour-sur-Glane, a càrrec de Just Casas Soriano, professor d’Història de la UAB,  i de l’autor del llibre, David Ferrer Revull.

L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració d’Angle Editorial i el suport de la Diputació de Barcelona, té l’aforament limitat a causa de la pandèmia provocada per la COVID-19. Per això es demana que els assistents s’hi inscriguin prèviament trucant al 93 727 35 42.

Aquesta presentació s’emmarca en el Programa d’activitats de la Memòria Històrica de Sabadell impulsat per l’Ajuntament i en record a les víctimes sabadellenques del nazisme.

Un llibre fruit d’una recerca històrica exhaustiva

El llibre que es presenta és fruit d’una recerca en profunditat i d’un treball de camp molt sistemàtic –arxivístic, documental i de fonts orals–; recupera la memòria i la veu de les famílies, 75 anys després de la massacre.

I és que el 10 de juny de 1944 els habitants de la població francesa d’Oradour-sur-Glane foren assassinats indiscriminadament per les tropes de les SS alemanyes en el que va ser un dels pitjors crims de guerra nazis a la França ocupada. Entre les 643 víctimes, es comptaren 19 refugiats republicans espanyols: 11 nens i nenes, 6 dones i 2 homes. Entre les nenes mortes hi havia dues germanes sabadellenques: Emília i Angelina Masachs Borruel, d’onze i set anys, respectivament. Ambdues tenen dues llambordes stolpersteine a Sabadell, que ens recorden el lloc on vivien abans d’haver de marxar a l’exili amb els seus pares, el febrer de 1939.

Just Casas Soriano

El sabadellenc Just Casas Soriano és doctor en Història Moderna i Contemporània i professor titular d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha dirigit el seu camp d’investigació vers la història social i s’ha especialitzat en la Catalunya republicana i la Guerra Civil.

El darrer llibre que ha publicat en solitari porta per títol Els Fets de Juliol de 1936 a Barcelona. Els protagonistes i les víctimes (2016), però ha escrit en altres obres col·lectives, a més de diverses publicacions en revistes especialitzades.

Més informació