PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

22
Maig
2019

Presentació d’un treball sobre el matrimoni i la població a Sabadell durant els segles XV i XIX

Obra de Joana Maria Pujadas Mora, Miquel Valls Fígols i Gabriel Brea Martínez, és el treball guanyador de la 9a edició de la Beca d’Història Local Miquel Carreras

El dijous 23 de maig, a 7 de la tarda, al Museu d'Història de Sabadell, es presentarà el treball guanyador de la 9a edició de la Beca d'Història Local Miquel Carreras, convocada per l’Ajuntament, la Fundació 1859 Caixa Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach. Es tracta de l'estudi Matrimoni i població a Sabadell: canvi social en els segles XV-XIX, elaborat per Joana Maria Pujadas Mora, Miquel Valls Fígols i Gabriel Brea Martínez.

L'objectiu principal de l'estudi és fer una estimació continuada de la població de Sabadell entre els segles XV i XIX, a partir dels matrimonis registrats als Llibres d'Esposalles de l'Arxiu de la Catedral de Barcelona, que va de 1451 a 1905. Aquesta font única, combinada amb fonts demogràfiques tradicionals, com fogatges o censos, ha permès construir la imatge completa de l'evolució demogràfica de la ciutat durant cinc segles. Una imatge que ens fa entendre que Sabadell ha crescut sempre per la importància dels fluxos migratoris.

L'estudi també analitza la formació del matrimoni com a peça clau de la reproducció social de l'individu i de la família. Així, s'avalua l'endogàmia i l’exogàmia social en el matrimoni a Sabadell entre els segles XVI i XVII i la transmissió intergeneracional de la posició i l'ocupació en el mateix període.

De caràcter biennal, la beca té per objectiu promoure la investigació de la història de Sabadell en els àmbits i períodes més desconeguts, per tal de millorar el coneixement sobre la ciutat, incentivar-ne la divulgació i ampliar la historiografia local. Duu el nom de Miquel Carreras i Costajussà (1905-1938), el qual un fou un reconegut historiador local.

Els autors

Joana Maria Pujadas Mora. Investigadora principal de l’àrea de Demografia Històrica del Centre d’Estudis Demogràfics – Universitat Autònoma de Barcelona i professora associada al Departament d'Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona. Doctora en Història per la Universitat de les Illes Balears, ha fet estades a diversos centres internacionals de recerca (Anglaterra, EUA i Suècia). Actualment es investigadora principal d’un projecte I+D del Ministeri de Ciències i Innovació i d’un projecte interdisciplinari entre la Demografia Històrica i la Visió per Computador, que integra tècniques de reconeixement d’escriptura manual per reconstruir històries de vida individuals a través del temps i l’espai per ser analitzades com a xarxes socials.

Gabriel Brea Martínez. Doctor en demografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Història per la mateix universitat i Máster en Estudis Territorials i de la població. Actualment està fent una estada postdoctoral al Center for Economic Demography del Departament d’Història Econòmica de la Universitat de Lund (Suècia). Les seves línies de recerca són l’estudi de la desigualtat econòmica, l’estratificació i la transmissió social.

Miquel Valls Fígols. Llicenciat en Geografia a la Universitat de Lleida i postgraduat en Mètodes i tècniques per a l’estudi de la població al Centre d’Estudis Demogràfics. Tècnic de suport a la recerca, especialitzat en la creació, harmonització, codificació i tractament de bases de dades històriques nacionals i internacionals. La seva principal línia de recerca és l’estudi dels canvis demogràfics, territorials i socials de la Barcelona contemporània (1720-1880) en el marc de la seva tesi doctoral.