PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

16
Març
2016

Presentació d’una exposició sobre el procés d’elaboració de la identitat gràfica dels museus municipals

Presentació d’una exposició sobre el procés d’elaboració de la identitat gràfica dels museus municipals

Ahir, dimarts 15 de març, a les 8 del vespre, es va inaugurar l’exposició “Reinterpretar la identitat gràfica. Projecte de col·laboració: Museus Municipals i ESDi”, al Museu d’Art de Sabadell. Organitzada i produïda per l’ESDi i el Museu d’Art, i comissariada per Maia Creus i Lalo Quintana, la mostra es podrà visitar fins al 3 d’abril.

 

Hi van participar Montserrat Chacon, regidora de Cultura; Glòria Fernández, directora acadèmica de l’ESDi; Lalo Quintana, professor i director del projecte, comissari de l'exposició, i Mercè Cassanyes, alumna amb el projecte seleccionat. Els acompanyaven Maria Vilasó, gerent de l'OAMA i cap del servei de Cultura; Maia Creus, comissària de l’exposició, en representació d'ESDi; Engràcia Torrella, directora del Museu d’Art, i Joan Comasòlivas, director del Museu d'Història i de l'Arxiu Històric de Sabadell (AHS).

L’exposició és el fruit del treball que el Museu d’Art, el Museu d’Història i l’Arxiu Històric de Sabadell han dut a terme, amb la col·laboració de l’Escola Superior de Disseny - ESDi (URL), en un projecte per reinterpretar la identitat gràfica dels museus municipals i –inicialment– de l’Arxiu. Hi han participat alumnes de Disseny Gràfic de 3r del curs acadèmic 2014-201515, que han compartit el repte de complementar la seva formació teòrica i pràctica amb un exercici real.

El treball conjunt ofereix als futurs professionals l’oportunitat d’incentivar competències i experiència, sempre sota la tutoria de professionals tant de l’ESDi com de l’Ajuntament de Sabadell. Per als museus, el treball amb alumnes de tots els àmbits educatius –i especialment del món universitari– és sempre positiu. En aquest cas per promocionar i donar a conèixer el talent de futurs dissenyadors.

Les premisses d’aquesta col·laboració se situen en la necessitat de renovar i unificar la identitat gràfica dels museus municipals i, alhora, donar forma simbòlica a la singularitat específica de cada una de les institucions culturals.

L’exposició “Reinterpretar la identitat gràfica”aplegales diferents respostes i processos de treball aportats pels alumnes que han participat en aquesta experiència després de passar per diferents fases d’anàlisi i de contrast. Ocupa un lloc destacat, el projecte escollit com a proposta de nova identitat gràfica per al Museu d’Art i per al Museu d’Història, realitzat per l’alumna Mercè Cassanyes. La guanyadora va explicar el procés d’elaboració de la seva proposta. Va fer èmfasi en el fet que pretenia que fos

moderna i singular. I, alhora, no explícita. Així vaig arribar a la síntesi d’un element arquitectònic per a cada museu; en aquest cas, una porta oberta al món

Del seu projecte, des del punt de vista formal i conceptual, destaca la capacitat de síntesi i la bona solució visual dels elements implicats en el disseny. El tribunal reconeix, també, la brillant explicació del procés de recerca i posterior resolució d’idees fins a arribar al projecte final, que ocupa el lloc central de l’exposició.

Convé ressaltar que, al llarg del procés de creació amb alumnes i tècnics de l'OAMA, es va produir una interessant reflexió sobre l'origen i el valor del logotip de l'Arxiu Històric, que va fer replantejar el procés. Per aquest motiu, la proposta resultant manté la imatge de l'Arxiu i en proposa una de nova per als museus, que es proposarà perquè l’aprovi el Consell Rector de l’OAMA ben aviat.

Segons Glòria Fernández, directora acadèmica de l’ESDi,

el treball que ara es presenta és molt enriquidor. Per a nosaltres és un símptoma que els alumnes surten ben preparats del nostre centre”. Per la seva banda, el director del projecte, Lalo Quintana, va afegir que “col·laboracions com aquesta són d’agrair, perquè permeten als alumnes connectar els estudis amb la vida real. És un complement pedagògic fonamental que els capacita per al món laboral

La directora del Museu d’Art, Engràcia Torrella, va afirmar que

és un plaer sentir els arguments dels alumnes universitaris a l’hora de defensar les seves propostes creatives

Per a la regidora de Cultura, Montserrat Cachon, aquesta experiència

posa en valor el treball conjunt entre l’administració pública –en aquest cas l’Ajuntament– i una institució privada com és l’ESDi. I el resultat final és enriquidor per a ambdues parts

Un logo amb una llarga història 

Aquesta reflexió ha dut l’Arxiu a investigar l’origen del logo de la institució, la qual ha tingut fruits. Avui es pot assegurar que el logotip de l’Arxiu Històric de Sabadell data de l'any 1936, just abans que es declarés la Guerra Civil. És en aquest moment que s’ha trobat documentat el pagament a la Llibreria Sallarès per la feina de reproduir el segell amb el seu corresponent gravat al boix i timbres de goma. Així mateix, a la Impremta Sallent se li encarregà la impressió d'unes etiquetes rodones engomades. Ambdues despeses són avalades per la firma de l’arxiver Miquel Carreras i Costajussà, en data 10 de juny i 13 de juny de 1936, respectivament.

A hores d’ara es desconeix qui en fou el dissenyador, però se sap que l'autor es va inspirar en antics segells emprats a la ciutat, ja sigui per la vella universitat o per la parròquia de Sant Feliu, on apareix la ceba amb les inicials “A” i “S”. Aquestes inicials –que segons Miquel Carreras significaven “Arraona Sabadell”–, en el seu ús com a segell de l'arxiu semblen prendre el sentit d’“Arxiu Sabadell”.

Posteriorment, tots els arxivers han continuat fent servir el mateix logo, amb lleugeres variacions, de manera que es pot afirmar que per la seva simplicitat i eficàcia gràfiques i pel seu intrínsec valor patrimonial el logo de l'AHS ha perviscut des d’aquell moment.