PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

10
Gener
2018

Presentació del catàleg sobre el dissenyador sabadellenc Josep Maria Magem

Tindrà lloc el divendres 12 de gener i anirà acompanyada d’una taula rodona

Presentació del catàleg sobre el dissenyador sabadellenc Josep Maria Magem
Presentació del catàleg sobre el dissenyador sabadellenc Josep Maria Magem

El divendres 12 de gener, a les 7 de la tarda, al Museu d’Art de Sabadell (MAS), tindrà lloc la presentació del catàleg de l'exposició "Magem incandescent". L’acte inclourà una taula rodona sobre la figura i la trajectòria del dissenyador sabadellenc Josep Maria Magem. Hi participaran Guillem Celada, comissari de l'exposició; Edu Martínez, dissenyador del volum, i Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona.

La publicació, que porta per títol Josep Maria Magem, l’ha editada el Museu i ha anat a cura de Celada i de Martínez. S'hi recull l'estudi que el comissari ha portat a terme sobre Magem, a partir de quatre capítols: Decorista, Perifèria,  Estàndard i Invisibilitat, i compta amb diverses col·laboracions d'Oriol Ocaña, Jonander Agirre Mikelez, Jorge de Cascante, Pascual Arnal i  Ricardo Juárez. Tots els textos estan traduïts a l'anglès.

La mostra es va inaugurar el 31 d’agost del 2017 i es clourà el 21 de gener del 2018 al MAS.

Un dissenyador d’abast nacional encara no prou conegut

Josep Maria Magem (1941-2017) va desenvolupar tota la seva trajectòria i una extensa producció de Sabadell estant. Des de principis dels anys 1960 va treballar com a decorador, que va evolucionar cap a l'interiorisme i el disseny industrial en un context incipient d'aquesta disciplina. En l’àmbit local, és més conegut pel seu establiment de mobiliari i objectes per a la decoració de la llar d'alt disseny que no pas per la seva tasca creativa. En el context català, la seva presència en la configuració de la història del disseny nacional és sorprenentment poc visible, malgrat el seu intens treball, reconegut en força àmbits professionals.

No és un cas únic. Magem exemplifica la realitat de molts treballadors del disseny del nostre país que, amb el pas de temps, s’han anat fent invisibles en aquest relat més general, normalment protagonitzat per uns pocs noms. Josep Maria Magem desenvolupa la seva producció des d’una ciutat industrial i perifèrica, d’una forma individual i en un context on el disseny no tenia presència, molt més proper als focus de producció i de la indústria que no pas dels de difusió.

De fet, la seva obra ens ha acompanyat, sovint anònimament, tots els ciutadans de Sabadell des del 1960 per mitjà de l’interiorisme i del disseny d’objectes, bàsicament làmpades, d’interiors privats i de molts comerços i entitats públiques. El seu estil no només l’identifica a ell, sinó també a tota una època.

Amb "Magem incandescent" es vol reconstruir una trajectòria dispersa, reivindicant aquesta figura i donant-li visibilitat per a l'enriquiment del relat de la creació a la ciutat.

 

Més informació