PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

03
Juny
2022

Presentació del nou monogràfic d’“Enginyers il·lustres” dedicat a Ferran Casablancas

Serà el dijous 9 de juny a dos quarts de 7 de la tarda al Museu d’Història de Sabadell

Presentació del nou monogràfic d’“Enginyers il·lustres” dedicat a Ferran Casablancas

El dijous 9 de juny, a dos quarts de 7 de la tarda, tindrà lloc al Museu d’Història de Sabadell (MHS) la presentació del nou monogràfic de la col·lecció “Enginyers Il·lustres”, dedicat a l’inventor i industrial sabadellenc Ferran Casablancas. L’acte serà presentat per Jordi Renom, president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i Carles de la Rosa, regidor de Cultura. També hi serà present German Palacín, com a representant de la Delegació del Vallès del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

“Enginyers il·lustres” és una col·lecció de monografies dedicada als enginyers il·lustres catalans dels segles XIX i XX. Aquesta nova monografia se centra en la figura de Ferran Casablancas, un enginyer sabadellenc autodidacta que va revolucionar el món tècnic de la filatura.

A la presentació també hi participaran Guillermo Lusa, del Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica (ETSEIB-UPC), Esteve Deu, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Manel Camps, de la Direcció de Comunicació del Banc Sabadell.

Ferran Casablancas Planell (1874-1960)

L’enginyer sabadellenc Ferran Casablancas va desenvolupar una tecnologia pròpia, els “estiratges Casablancas”, que va revolucionar la filatura del cotó a tot el món amb l’objectiu d’augmentar la producció i reduir els costos.

La seva emprenedoria va fer créixer l’empresa familiar de construccions mecàniques i filatura. L’any 1936 “Filatures Casablancas” ja havia registrat 52 patents, que van ser adquirides a 32 països. Això va donar lloc a una de les primeres empreses multinacionals, un fet insòlit en la indústria espanyola del primer terç del segle XX.

Casablancas va tenir un paper públic rellevant a Sabadell. Com a militant del partit catalanista conservador Lliga Regionalista, va ser escollit regidor municipal l’any 1911. També va ser nomenat fill predilecte de la ciutat i el seu nom és el referent d’un carrer i un institut. En el camp social i corporatiu, va formar part del Gremi de Fabricants, va crear i dirigir la Mútua Sabadellenca d’Accidents de Treball i de Malalties, va impulsar la creació del Museu de Paleontologia Miquel Crusafont i la Companyia d’Aigües i va presidir el Banc Sabadell en dues etapes importants de la seva història, del 1926 al 1935 i del 1946 al 1960.

L’acte serà retransmès en directe pel canal Instagram Live @museuhistoriasabadell.