PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

01
Desembre
2014

Presentació del vi de la collita 2013 Vinyes de Sabadell del Parc Agrari i del projecte vinyes compartides i compromeses

Aquest desembre s’inicia la comercialització del vi de la collita 2013, Vinyes de Sabadell, en l’àmbit local amb un acte de presentació que s’ha portat a terme aquesta tarda al Celler de la Casa Duran. L’Ajuntament de Sabadell i la Cooperativa l’Olivera han signat un acord per a dur a terme una col·laboració per a la recuperació del cultiu tradicional de la vinya, la promoció i la difusió d’un model de producció i de comercialització de proximitat i de caràcter social a la finca de Can Gambús del Parc Agrari.  En l’acte de presentació del vi de la collita 2013, s’ha pogut degustar el vi i comentar les seves principals característiques, així com la dimensió social del projecte.

La Cooperativa L’Olivera, instal·lada a Vallbona de les Monges des de l’any 1974, és una cooperativa de treball associat i d’iniciativa social que cultiva la terra, elabora vins blancs i en els darrers anys també vins espumosos, vins dolços i oli. Les activitats que realitza són les de promoció i d’integració social, especialment per a persones amb discapacitat intel·lectual. A la vegada cerca sortides econòmiques productives a partir dels propis valors de la zona.

Tal com ha comentat aquesta tarda el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, durant la presentació del vi, “vull agrair a la Cooperativa el compromís amb la ciutat de Sabadell i amb la necessitat de fer sostenible aquest projecte perquè perduri en el temps”. Així mateix ha destacat el caràcter local de la proposta, “el fet que s’hagi impulsat des d’una cooperativa i amb el valor afegit de treballar per la inclusió d’aquelles persones que necessiten d’un especial suport”.  

Per la seva part, el president de la Cooperativa L’Olivera, Carles de Ahumada, ha valorat molt positivament que la presentació s’hagi fet al celler de la Casa Duran, un espai que recorda la tradició vitivinícola i ha destacat que “treballem per una agricultura social i cívica. En aquest sentit treballem per produir aliments de qualitat, per la inserció de persones amb discapacitat i per l’estreta vinculació amb el territori”. De Ahumada ha relacionat el projecte amb les estratègies d’smart city, “en tant que es treballa per un creixement sostenible”. De fet, aquest punt també ha estat destacat pel tinent d’alcalde, Josep Ayuso.

A Sabadell, durant els anys 2010-2014, l’Olivera amb l’equip de Can Calopa, ha treballat les vinyes del Parc Agrari de Sabadell a la finca de Can Gambús seguint els criteris de l’agricultura ecològica. També, en el celler de Can Calopa  s’han elaborat el primers vins blancs i negres de la vinya del Parc Agrari de Sabadell. 

El projecte “Parc Agrari de Sabadell, vinyes compartides i compromeses”  vol donar força a una activitat del sector primari com és la vinya, en un enclavament estratègic i exclusiu com és el Parc Agrari de Sabadell, amb necessitat de difondre els seus valors ecològics ambientals, productius, culturals i de recerca sense interferències amb l’activitat agrària.

El projecte és tècnicament sostenible, socialment innovador i aporta solucions als reptes socioculturals d’ara. Es presenta com una oportunitat d’activar la Dinamització econòmica i social amb la producció de vi amb Denominació d’Origen (D.O.) des d’un espai de referència a Sabadell, la vinya del Parc Agrari  i també la inclusió de persones amb discapacitat; així mateix vol iniciar la Comercialització i ús de la marca de garantia “Parc Agrari de Sabadell”, posant a la venda en l’àmbit local la producció de vi blanc i negre elaborat amb el raïm de la vinya de Sabadell; permetre la Incorporació i Potenciació del concepte d’agricultura local, donant  a conèixer l’agricultura social com a model productiu i de sostenibilitat; també crear llocs de treball amb un increment del procés de participació (el treball social a la vinya i la seva difusió “apodera” els integrants del procés per a ser més participatius i capacitar-los de noves habilitats professionals i de convivència); preservar la Sostenibilitat ambiental de l’entorn i de l’activitat agrícola del Parc (promoció del coneixement i respecte per la flora i la fauna autòctona); iniciar una tradició vitivinícola i d’inclusió social a Sabadell, mitjançant l’Agroturisme i activar els canals de comunicació a l’exterior per promoure les visites a la vinya i a l’activitat de conèixer la realitat del territori.

La vinya del Parc Agrari es va plantar l’any 2008 i es va inscriure a la D.O. Catalunya. Durant aquests anys, la producció de vi ha estat reduïda, era una vinya jove en fase de formació. L’any 2013 s’han collit 1100 kg de raïm de les diferents varietats, que ha permès elaborar i embotellar 680 ampolles de vi negre i 390 de vi blanc.

Fitxes del Vi de Sabadell

Vinyes del Parc Agrari de Sabadell blanc

Varietats: Xarel·lo i Chardonnay.

Elaboració: Vi jove. Les dues varietats es vinifiquen per separat en dipòsits sempre plens d’acer inoxidable. Un cop acabada la fermentació es fan dos remoguts de lies o battonage setmanals fins a finals d’any.

Vinyes del Parc Agrari de Sabadell negre

Varietats: Merlot, Garnatxa negra i Monastrell.

Elaboració: Vi jove. Les tres varietats es vinifiquen per separat en dipòsits sempre plens d’acer inoxidable. Durant la maceració es realitzen de 2 a 3 pigeages diaris per a fer una correcta extracció de color.