PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

09
Juny
2014

Presentació del web del Museu d’Art i del Museu d’Història de Sabadell

Ja es pot consultar el nou web museus.sabadell.cat/

El nou web dels museus municipals vol oferir als usuaris el màxim d’informació sobre els continguts, col·leccions, exposicions i activitats, oferta pedagògica, serveis, d’una manera intuïtiva, ràpida i de qualitat.

També vol ser un aparador de les novetats, com les noves exposicions temporals, conferències, tallers, treballs interns, col·laboracions i d’altres institucions similars que puguin ser d’interès, a través de les seccions Destacats, Agenda i Exposicions temporals.

Quim Carné, regidor de Cultura, ha comentat en la roda de premsa d’aquest migdia que

estem democratitzant la cultura i aquest web volem que sigui un tastet perquè tothom tingui ganes de visitar els museus. També disposem de visites en 3D per a persones que tinguin problemes de mobilitat. Per mitjà d’aquest portal creem cultura, formem i l’ensenyem. Els museus són gratuïts perquè tothom tingui accés a la cultura i el patrimoni.

Josep Ayuso, tinent d’alcalde de l’Àrea de Presidència, Economia i de Serveis Centrals, ha explicat que

aquest web és un paradigma de l’administració oberta i accessible, d’un instrument universal. Des que es va crear el nou web municipal, al setembre de 2012, s’ha fet un salt qualitatiu any rere any, i l’any passat es va arribar a 1,3 milions de visites. Així s’apropa la cultura a tothom a través de nous instruments, noves APP, realitat virtual i tots els instruments perquè les persones rebin la informació de manera directa i molt personalitzada.

Engràcia Torrella, directora del Museu d'Art de Sabadell, ha recordat que

per presentar el nou web hem esperat a tenir-lo acabat i amb tots els seus continguts. S’ha creat un web amb el màxim d’informació per accedir-hi de manera visual, intuïtiva i ràpida, que sigui un aparador de les novetats però també una eina de comunicació, de treball en comú amb escoles, altres museus o especialistes.

Finalment, Joan Comasòlivas, director del Museu d'Història de Sabadell, ha explicat que

a l’agenda d’actes hi ha programades activitats que farem aquesta setmana com l’exposició de l’ABB o la presentació de la revista Vallesos. També hi ha accés a l’Arxiu Històric amb tots els números digitalitzats de la revista Arraona. Es repeteix l’estructura en els dos museus” i que “és un web que pot créixer tot i que el grau d’exhaustivitat actual ja és enorme.

A la pàgina principal es troben els accessos directes als dos àmbits principals que són el MAS i el MHS, a més de les seccions Agenda, Destaquem i Exposicions temporals, la informació pràctica, enllaços destacats i connexió directe als facebooks dels museus.

Els dos museus comparteixen els àmbits de presentació, col·leccions, exposició permanent, exposicions temporals, activitats per a escoles i grups, publicacions, documents, serveis, recerca, informació pràctica i visites virtuals. A més, cada museu amplia aquestes seccions amb d’altres d’específiques i diferenciades.

Pel que fa al Museu d’Art, destaca el contingut de la casa fàbrica Turull: ordenada amb els àmbits de La família, La casa fàbrica, La fàbrica i els negocis, Els Turull reben visites, Estances públiques i cambres privades i Mobiliari de gust isabelí.

La col·lecció d’art local, agrupada en els àmbits següents: Academicismes del segle XIX, De l’Art Nou als anys trenta, De la tradició a l’abstracció, Del nuagisme a la crisi de l’art informal. El Grup Gallot, Els setanta. L’art conceptual, Els vuitanta. La postmodernitat, Desaparició dels límits geogràfics. Les noves tecnologies, sense oblidar Altres col·leccions com són la de Mobiliari i arts decoratives i d’ Autors forans.

Des d’aquí es pot accedir a un inventari de tots els autors presents a la col·lecció, per ordre alfabètic, així com a una llista completa de les obres de la col·lecció, amb un recull de les seves dades bàsiques. L’exposició permanent, Academicismes i De l’art nou als anys trenta conté un resum biogràfic de cada autor present, així com les imatges de les obres exposades de gran qualitat; també textos complementaris escrits per importants historiadors catalans. Altres continguts són les exposicions temporals, activitats per a escoles i grups, les publicacions – que inclouen totes les col·leccions editades pel museu, amb una fitxa descriptiva comuna i documents i els serveis que ofereix el museu pràctiques, préstecs i cessions d‘espai.

Tots dos museus tenen els mateixos apartats, amb Agenda, Exposicions i també Destacats on, per exemple, al Museu d’Història es presenta una breu entrevista a la comissària que, juntament amb la Comissió de teòrics tèxtils, està preparant una exposició sobre el vocabulari tèxtil, i la notícia d’una indiana que el MHS ha prestat al Museu d’Història de Barcelona per a l’exposició “El món del 1714”.

En els dos museus es poden trobar totes les publicacions dels museus i algunes d’elles es poden visualitzar completes. Les publicacions dels museus són un gran recurs per a tots els interessats, siguin investigadors o públic general, i el gran recurs que representen també per a les escoles que fan activitats dels museus i prèviament volen iniciar-se en el coneixement del tema. Pel que fa a les activitats per a escoles i grups, el web recull tota l’oferta existent, que és molta i serveix a nombrosos grups escolars i de tot tipus.

Com és habitual, el web inclou també els serveis que ofereixen els museus, el préstec i reproducció de les peces de les col·leccions, informació sobre les cessions d’espais, les pràctiques d’estudiants, la biblioteca i el centre de documentació i sobre la Beca d’Història Local Miquel Carreras. Així mateix, a l’apartat Documents hi ha entre d’altres les memòries i els estatuts de l’OAMA.

El web inclou diverses visites virtuals als espais museístics de la ciutat, concretament les seus del Museu d’Història i del Museu d’Art, el Vapor Buxeda Vell, el Campanar de Sant Fèlix i la Casa Duran del Pedregar. Unes visites virtuals de les quals els Museus es van fer ressò ja fa algunes setmanes, conjuntament amb l’empresa Visita 3D, patrocinadora de les visites.

En l’apartat del Museu d’Història, a més d’una detallada explicació sobre les col·leccions i l’exposició permanent, s’hi troba també un ampli apartat sobre el Museu al Territori. En aquest s’hi troba una àmplia informació, fruit d’anys de recerca, de rehabilitació d’edificis patrimonials i d’acumulació de coneixement. També s’hi pot trobar el mapa arqueològic de Sabadell, que mostra sobre un plànol interactiu totes les excavacions arqueològiques dutes a terme des de principis de segle XX.