PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

23
Desembre
2015

Propostes de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) per un consum responsable i sostenible durant les festes

Amb motiu de la proximitat de les festes nadalenques, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) adreça tot un seguit de consells a la ciutadania per fomentar un consum responsable i sostenible durant el Nadal. Les recomanacions posen èmfasi en comprovar la qualitat dels productes, especialment de les joguines, a fer un consum sostenible i de proximitat i també van dirigides a evitar l’endeutament de les famílies.

 

Joguines no sexistes i adients a la maduresa dels infants

L’OMIC recomana triar les joguines que millor s’adeqüin a l’edat, la maduresa, la personalitat i la sensibilitat dels nens i nenes, a més de tenir en compte aspectes educatius, especialment pel que fa als videojocs, promovent el joc en comú i evitant sempre joguines que aïllin als infants. També assenyala la importància d’evitar la distinció sexista i la incitació a la violència i recomana als adults que prenguin consciencia que a través del joc i les joguines s’aprenen rols, costums i es reprodueixen models de societat.

Un altre aspecte important és fixar-se en l’etiquetatge de les joguines, per comprovar si consten de les dades mínimes obligatòries, entre elles la marca CE, que acredita el compliment de les condicions essencials de seguretat, el nom i la marca del producte, la raó social i adreça del fabricant o venedor i les instruccions o advertències d’ús. Aquest contingut obligatori de l’etiquetatge ha de constar, a més, en català.

En el cas dels videojocs, l’etiquetatge també ha d’incloure el codi europeu PEGI, que estableix una classificació per edats i continguts, i d’altres indicacions sobre el contingut visual del joc. En canvi, si es tracta de joguines de funcionament elèctric, la seva etiqueta ha d’especificar la potència, tensió i consum energètic que fan.

Consum sostenible i responsable

L’Oficina Municipal recomana evitar els embolcalls innecessaris per als regals, reciclar el cartró i la resta de materials dipositant-los als contenidors d’escombraries corresponents, fer servir piles recarregables i comprar productes amb distintius oficials de qualitat ambiental. S’insta també a comprar arbres de Nadal procedents de vivers o plantacions controlades i que, després de festes, els portin als punts de recollida d’arbres, per fer possible que siguin replantats. L’OMIC aconsella també optar per electrodomèstics amb l’etiquetatge energètic de classe A, la categoria més eficient.

Foment del consum de proximitat

En el moment de triar els establiments per adquirir els aliments i d’altres productes, l’Oficina també insisteix en comprar els de procedència local, per tal de contribuir al creixement de l’economia de Sabadell, alhora que es contribueix a reduir la despesa energètica que produeix el transport de productes d’un territori a un altre i permet moure’ns per la ciutat a peu o en transport públic. Així mateix el comerç de proximitat es basa en la confiança i l’atenció personalitzada.

Evitar endeutament excessiu

Per evitar l’endeutament, l’OMIC recomana planificar les despeses, per exemple fent una llista de les compres més necessàries, així com ser prudent amb l’ús de targetes de crèdit. En cas que calgui disposar de diners de forma urgent, s’aconsella als ciutadans que no es precipitin i consultin tots els productes que ofereix el mercat financer, a més de valorar si poden fer front a la quota mensual que hauran d’abonar després en retornar el préstec.

Més informació als següents enllaços:

http://www.sabadell.cat/ca/notis-dc/45852-regaleu-amb-consciencia-feu-un-consum-responsable