PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

18
Juny
2018

Recomanacions per gaudir de revetlles d’estiu amb seguretat

Consells en relació amb l’encesa de fogueres i petards, així com de la compra i conservació de coques

Recomanacions per gaudir de revetlles d’estiu amb seguretat

Amb l’arribada de l’estiu són nombroses les celebracions de festes populars i revetlles en què s’utilitza material pirotècnic i s’encenen fogueres. L’Ajuntament de Sabadell recomana la població a seguir una sèrie de mesures per gaudir d’aquestes activitats de forma segura. Policia Municipal té recollides una sèrie de consells que es poden consultar en aquest web.

Així, pel que fa a la utilització de petards i coets, cal assegurar-se de comprar-los en establiments autoritzats. Entre altres aspectes, es recomana no guardar aquest material a les butxaques ni subjectar-los amb les mans; evitar manipular-los a prop de la cara i cos, no llençar-los contra ningú i fer servir mitjans segurs per encendre’ls, com les metxes; cal vigilar que no hi hagi líquids inflamables a prop, així com no llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses o aglomeracions de persones. I també no encendre petards a l’interior de casa, ni llençar-los per finestres o balcons, o ficar-los a totxanes o ampolles.

Fogueres

Pel que fa a l’encesa de fogueres, cal sol·licitar el permís municipal corresponent, indicant la seva ubicació exacta. Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d’espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta.

D’altra banda, entre altres recomanacions, cal tenir present que els edificis veïns tinguin finestres i balcons tancats, per evitar l’entrada de guspires o coets perduts, així com tenir plegats els tendals de les terrasses. Cal respectar la distància de 15 metres de la foguera respecte dels cotxes aparcats i façanes d’edificis. Altres recomanacions són la d’impedir que ningú salti damunt les brases i situar la foguera per tal de permetre el pas de vehicles d’emergència i evitar la proximitat de línies elèctriques i telefòniques.

Sessions a les escoles

La Policia Municipal de Sabadell duu a terme des del curs passat una activitat, inclosa a l’oferta del programa Ciutat i Escola, Focs i petards, tradició i seguretat, adreçada a alumnes de cicle superior d’educació primària per tal que coneguin la tradició del foc, la seguretat i la prevenció dels riscos en l’encesa de fogueres i la manipulació de petards. Les sessions van començar a mitjan maig i ja s’ha fet a nou escoles. Hi intervenen efectius de la Policia Municipal, que explica la normativa al voltant de la compra i encesa de petards; de Bombers, que dona els consells de manipulació; i representants de colles de foc, encarregades d’explicar la tradició popular del foc.

Coques i pastisseria tradicional

D’altra banda, durant les revetlles tradicionals es consumeixen dolços i pastissos típics, com ara coques. Es important tenir en compte que aquests productes poden arribar a ser un focus de bacteris si no han estat ben manipulats.

Per tant, es recomana comprar les coques en establiments aptes per a la seva elaboració i venda i, a més, triar de quin tipus s’adquiriran –farcides o no– per tal de conservar-les. Fins al moment de consumir-les –sobretot les coques que contenen crema o nata– s’aconsella conservar-les al frigorífic.