PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

16
Desembre
2021

Reconeixement a les persones i entitats que han participat en els programes d'acollida

Reconeixement a les persones i entitats que han participat en els programes d'acollida

Aquest dimecres a la tarda ha tingut lloc l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrades, que es commemora cada 18 de desembre i que enguany ha tornat a la presencialitat. La d’enguany és l’onzena edició de l’acte i d’aquesta manera es vol reconèixer l’esforç i la motivació de les més de 700 persones que han participat aquest any als programes d’acollida de l’Ajuntament de Sabadell per assolir competències lingüístiques en llengua catalana i castellana, coneixements laborals, i coneixement sobre la societat catalana i el seu marc jurídic.

L’acte ha comptat amb Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, i Eunice Romero, Directora General de Migracions, Refugi i Antiracisme. Hi han assistit les entitats que formen part de la xarxa d'acollida de la ciutat i les pròpies persones participants dels programes d'acollida. L’acte ha estat presentat per dues actrius de la companyia el Ensamble, formada per deu actrius de diferents països, i enfocada en temes socials com la immigració, la interculturalitat, i un llarg etcètera.

Morell ha destacat la tasca de les administracions pel que fa a l’acollida:

“Des de les polítiques públiques i la societat civil s’ha facilitat l’acollida als nostres pobles i ciutats. Treballem perquè les persones que arribin se sentin acollides, coneguin la nostra llengua, els drets i deures que tenim com a ciutadania i així podem sumar a tots i a totes en la defensa dels drets humans per a tothom”.

Per la seva banda, Romero ha esmentat que

“un dels reptes que volem encarar des de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme és remoure les barreres que tenim encara en l’accés a les oportunitats de manera igualitària per a tothom. La migració és el tret definitori del què som a Catalunya: un país de persones que hem anat arribant, un país de migracions i sobretot d’històries migrades”.

En el transcurs de l’acte s’han projectat dos vídeos, amb el testimoni de diverses persones que han participat als Programes d’Acollida, i un altre amb algunes de les entitats que fan programes i activitats específiques per a dones nouvingudes a Sabadell. Ambdós vídeos es poden veure també a la web i les xarxes socials de l’Ajuntament.  

Les persones assistents a l’acte també han pogut gaudir amb una mostra del taller de teatre intercultural per a joves que es va iniciar aquest passat octubre com un espai lúdic i participatiu per a joves d’origen migrant on poguessin trobar un lloc per la creativitat i l’autoconeixement. Al llarg de les sessions, els nois i noies que hi han participat han pogut tractar temes com la seva identitat, el dol migratori, els estereotips i els rumors, el racisme i la discriminació, el reconeixement de la diversitat cultural i la interacció positiva, a través d’exercicis d’improvisació, jocs, moviment corporal, dansa, música i tècniques teatrals.

Un dels principals objectius de l’acte és reconèixer a totes les persones que han participat en els programes d’acollida, el seu esforç, la seva constància i la seva motivació per formar part de la vida de Sabadell. Per això es fa coincidir amb el dia 18 de desembre, Dia Internacional del Migrant. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldessa ha posat en valor la riquesa de la diversitat:

“Els conflictes existeixen, però el repte és saber gestionar-los i conviure dintre de la diferència. Per això volem impulsar polítiques que ens ajudin a viure en la diversitat i amb l’enriquiment que això suposa”.

Des d’inici de 2021 i fins al 30 de novembre, s’han donat d’alta al padró de Sabadell 3.577 persones estrangeres, les quals provenen principalment de: Marroc, Colòmbia, Pakistan, Hondures i Veneçuela. Al juliol d’aquest any, el 13,28% de la població de Sabadell era d’origen estranger.

Dia Internacional de les Persones Migrades

Proclamat per l'Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2000, tenint en compte el nombre elevat i creixent de persones desplaçades que hi ha al món, el creixent interès de la comunitat internacional a protegir efectiva i plenament els drets humans de totes les persones migrants, i destacant la necessitat de seguir treballant per assegurar el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones.