PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

27
Març
2014

Sabadell acull la 7a edició de les 12 hores de cançó improvisada

Aquest dissabte, 29 de març, se celebraran les setenes 12 hores de cançó improvisada, amb una trobada de glosadors d’arreu del país

Aquest dissabte, 29 de març, se celebraran les setenes 12 hores de cançó improvisada, amb una trobada de glosadors d’arreu del país. Després d’haver passat per Palma (dues vegades), per Ferreries, per Berga, per València i per Manacor, enguany les 12 hores de cançó improvisada tindran lloc a Sabadell.

Serà una molt bona oportunitat per conèixer la multitud de melodies que es fan servir a casa nostra per improvisar textos cantats (des de garrotins fins a albades, passant per les nyacres, la glosa mallorquina i menorquina o les jotes).

Quim Carné, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, ha comentat en la roda de premsa d’aquest migdia que

accions com aquesta són importants, especialment ara que cal defensar la nostra cultura, que avui està especialment perseguida. Aquesta trobada és una gran oportunitat de gaudir de la nostra llengua, de totes les seves variants i accents a través d’un acte ple de valors i sentiments.

Roc Casagran, escriptor i organitzador, ha explicat que

és un orgull portar per primera vegada aquest acte a Sabadell i la possibilitat de potenciar la glossa. Una eina de formació que va més enllà de comptar síl·labes i ritmes ja que té a veure amb el coneixement del món. En aquesta trobada, hi participaran els millors glossadors dels països catalans i començarem el dissabte al Mercat Central perquè la gent pugui descobrir la cançó improvisada i admirar els glossadors, la seva rapidesa mental i enginy en un acte que no es de cultura passiva, ja que es convida a tothom a participar-hi.

Finalment, Laia Pedrol, representant de l’entitat Cor de Carxofa, ha explicat que la cançó improvisada

és inventar-se lletres en melodies tradicionals de transmissió oral. És un acte d’enginy dins una mètrica establerta i té una gran força comunicativa. La cançó improvisada tradicionalment servia per a reciclar tensions – es deien coses cantant que no es deien d’altra manera – i per augmentar la cohesió social. Té una llarga tradició que poc a poc havia anat desapareixent excepte en algunes zones del territor.

La jornada s’inaugurarà a les 12 del migdia a la plaça del Mercat, amb una mostra dels millors glosadors del país. Tot seguit hi haurà un dinar a la Quartera (al carrer Comte Jofre) i a continuació es farà una ruta per alguns bars de la ciutat, per acabar, de nou, amb un sopar a la Quartera. Tot, lògicament, a ritme de cançó improvisada.

Les 12 hores de cançó improvisada les organitzen diversos col·lectius d’arreu dels Països Catalans (Cor de Carxofa, Casal Popular Can Capablanca, Casal Social Autogestionat la Impremta, Sèpia Verda) i compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, així com de les diverses associacions que existeixen a l’entorn de la cançó improvisada (Glosadors de Mallorca, Soca de mots, Baronia de la Guaita, la Casa de la jota, etc.).

Cor de Carxofa és una associació constituïda l’any 2006 a Espolla en el marc de la Trobada de Cantadors, que té com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una melodia.

L’entitat entén la Glosa com un element festiu, participatiu, d’arrelament al país i a la seva cultura i pretén garantir la continuïtat de la tradició del glosat, al mateix temps que l’actualitza i el regenera. Les seves activitats es realitzen majoritàriament a Catalunya, tot i que l’àmbit d’actuació s’estén a tot el territori de parla catalana.

http://www.cordecarxofa.cat

http://www.facebook.com/groups/cordecarxofa/