PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

08
Juny
2022

Sabadell celebra el Dia de la Música amb un programa ple d’activitats al carrer i als equipaments municipals

En el marc del nou projecte “Musicades”, alumnes i docents del Conservatori oferiran una marató de concerts amb peces de dones compositores el 18 de juny al Teatre Principal

Sabadell celebra el Dia de la Música amb un programa ple d’activitats al carrer i als equipaments municipals

La commemoració del Dia de la Música, que se celebra arreu el 21 de juny, comptarà amb múltiples actuacions a carrers, places i diversos espais de Sabadell. En aquest marc, del 18 de juny al 2 de juliol es podrà gaudir d’un programa ric i divers per apropar la música a tothom. La commemoració l’impulsa l’Ajuntament de Sabadell conjuntament amb les escoles de música, formacions i entitats musicals de la ciutat.

El tret de sortida del programa d’activitats es farà amb el nou projecte “Musicades”, que posa el focus en les dones compositores amb una marató musical i una taula rodona al Teatre Principal. Organitzat per l’Escola Municipal de Música i el Conservatori Professional de Sabadell, “Musicades” té l’objectiu de recolzar el talent femení, fomentar la igualtat de gènere dins el món musical juvenil i integrar la vida musical del Conservatori a Sabadell. És per aquest motiu que l’alumnat i els equips docents i d’interpretació convidats oferiran concerts durant tot el dissabte 18 de juny al Saló del Teatre Principal. 

Aquesta marató musical estarà dedicada a les compositores de música clàssica tant del passat com del present. Hi haurà una franja matinal de concerts des de les 10 h fins a les 14.30 h, i una a la tarda, des de les 16 h fins a les 18.45 h. L’accés del públic serà gratuït fins a completar l’aforament.

L’acte finalitzarà a les 19.15 h amb la taula rodona “La composició té nom de dona”, protagonitzada per cinc compositores catalanes de primer ordre: Clàudia Baulies, Elisenda Fàbregas, Glòria Villanueva, Marian Márquez i Montserrat Lladó.

D’altra banda, el mateix dia 18, de 17 a 21 h, està previst el concert dels Músics de Gràcia a la plaça del Treball. També hi haurà concerts en directe amb el segell “Vermuts Sabadell Sona”, al carrer de Joan Maragall. D’11.30 a 14 h i de 17.30 a 20 h es podrà gaudir de la música de Jordi Ferreries, Sergi Dedi, Blues Capitan i Misèria.

L’endemà, el diumenge 19, de 19.30 a 21 h, hi haurà un concert a La Capella de Can Gambús a càrrec del Grup Tunicats. I de 12.30 a 13.30 h, al Mercat Central, Els Cantaires de Can Feu oferiran un concert coral. El mateix diumenge, a les 11.30 h, hi haurà un Concert Simfònic a la sala 3 de l’Espai Cultura, amb les Orquestres de la Musikschüle de Radolfzell i el Conservatori de Sabadell.

El 21 de juny, coincidint amb la celebració oficial del Dia de la Música, tindran lloc diverses interpretacions a càrrec de l’alumnat de les escoles de música. De 17 a 21 h, al Mercat Central, s’ubicarà l’Escola de Música Praeludium. De 17 a 22 h, a la pl. del Doctor Robert, estarà l’Escola de Música Creu Alta. I de 18 a 21, al c. de Sant Quirze, hi haurà l’Escola Pia de Sabadell.

El bar de l’Estruch també se suma a les celebracions i el mateix dia 21 acollirà un concert a càrrec del Grup L’Orgull del barri, que es farà a la terrassa del bar de 20 a 21.30 h.

Finalment, el dissabte 2 de juliol, de 20 a 1 de la matinada, la Coordinadora de Músics de Sabadell oferirà el seu tradicional concert a la plaça de la Creu Alta. Es podran veure les actuacions d’ÁafanBoko, Sixtrings, Nexos, Pingüino Machete i Tornaviss.

El projecte “Musicades” posa el focus en les dones compositores

“Musicades” vol tenir una vocació transversal, integrant una varietat important d’especialitats instrumentals i evidenciant la pluralitat del centre municipal d’ensenyaments musicals. A banda de la labor interpretativa, el projecte també fomenta la divulgació de la clàssica femenina per mitjà de les vídeo càpsules per a xarxes socials que ha fet l’alumnat, per donar a conèixer les biografies de les compositores protagonistes dels concerts. A més, el públic assistent podrà accedir a l’estand de partitures especialitzades que acompanyarà tota la jornada. 

El programa de concerts està integrat per música que va des del Barroc fins a la contemporaneïtat. Destaca la sabadellenca Narcisa Freixas, una compositora a cavall dels segles XIX i XX que té una producció pianística per alumnes d'etapes inicials molt interessant, de la qual se n'interpretaran una selecció de peces.

Pel que fa a les compositores contemporànies vives, es podran sentir obres de les catalanes Carlota Garriga (*1937), Glòria Villanueva (*1953), Mariona Vila (*1958) i Anna Campmany (*1993); i les internacionals Ida Gotkowski (*1933), Maria Linnemann (*1947), Agnes Dorwarth (*1953) i Nicola Termöhlen (*1979).

L’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell vol contribuir amb aquesta marató musical a normalitzar que les sales de concerts programin més música de totes les èpoques escrita per dones. A més, ha afavorit la incorporació del repertori clàssic femení dins el currículum de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell, un pas clau per la creació de referents.