PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

20
Octubre
2014

Sabadell commemora el 25è aniversari del Centre per a la Normalització Lingüística

Aquest dimecres, 22 d’octubre, el Centre per a la Normalització Lingüística de Sabadell (CPNL) commemorarà els 25 anys de funcionament amb un acte que es celebrarà al Casal Pere Quart a partir de 2/4 de 8 del vespre. L’acte compta amb la col·laboració de la Fundació Paco Candel, que sota el lema “Catalunya, un sol poble” dóna nom a l’acte de celebració, ja que un dels elements cohesionadors d’aquest poble, si no el principal, és la llengua. Fa 50 anys que Candel va encunyar aquest lema i en fa 25 que el CPNL treballa per fer-lo realitat.

L’acte, a més dels parlaments inicials, comptarà amb la conferència de Patrícia Gabancho, a les 8 del vespre, amb el títol de “Catalunya, un sol poble”, a partir de la figura de Paco Candel. A 3/4 de 9 hi haurà l’actuació del Taller de cançons Fa x Mi, que interpretaran una cançó de fa 25 anys (L’Empordà) i una altra de 50 anys enrere (D’un temps, d’un país). Aquesta coral ha sorgit del treball d’alumnes i professorat del centre.

CPNL Sabadell (1989-2014)

El CPNL de Sabadell comença a funcionar el 26 de març de l’any 1985, és per tant un dels membres fundadors del CPNL. El seu objectiu és estendre el coneixement i l’ús de la llengua catalana. Durant aquest temps ha portat a terme més de 1.550 cursos presencials, ha revisat ortogràficament més de 133.000 pàgines, ha tingut més de 38.300 alumnes i ha creat més de 5.500 parelles lingüístiques – des de 2003–.

També ha realitzat campanyes sectorials - gestories, tallers de reparació, notaries, autoescoles, entitats esportives, restaurants – per tal d’impulsar la llengua.

Ha portat a terme el Cicle de Cinema Català de Sabadell (2000-2009). Experiència inèdita al país nascuda de la complicitat amb l’estudiós Miquel Porter Moix i el cineasta Francesc Bellmunt. Així com el Cicle de cinema infantil en català, organitzat conjuntament amb la Regidoria d’Educació en el marc del programa Cuitat i Escola.

Entre les seves activitats també s’inclouen premis com els Jocs Florals, conjuntament amb les escoles d’adults (des de l’any 1985 i fins al 2002); Premi Llengua de Drac. Amb Òmnium i EOI i Premi Joan Oliver (nascut l’any 1979).

Al llarg de la seva història també ha realitzat exposicions com “Parlem-nos” de fotografia i activitats culturals i literàries. Així com l’edició de treballs com 20 comptes comptats o estudis com Ofercat (2003/2010) sobre la presència de la llengua catalana a la ciutat de Sabadell en l’àmbit públic, des de la retolació fins a l’atenció oral.