PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

27
Maig
2014

Sabadell commemora el Dia Mundial sense Tabac 2014

Es celebra arreu el 31 de maig

Un any més, Sabadell se suma a la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac, que es celebra arreu el 31 de maig. És per això que l’Ajuntament, a través de la regidoria de Salut, ha editat material divulgatiu relacionat amb el tabaquisme (inclosa informació sobre les cigarretes electròniques). Així mateix, s’ha previst una taula informativa el proper divendres, 30 de maig, a la plaça del Dr. Robert. Accions que es sumaran a altres recursos que la ciutat posa durant tot l’any a l’abast de la ciutadania per sensibilitzar o reflexionar sobre la necessitat de deixar de fumar i els efectes que pot tenir l’hàbit tabàquic sobre la pròpia salut i sobre la de terceres persones.

Tal com ha comentat la regidora de Salut de l’Ajuntament, Cristina Moreno,

treballem tot l’any per reduir el tabaquisme entre la ciutadania i donar suport a qui vol deixar de fumar, però és positiu que en dies com aquest insistim i reforcem encara més aquest missatge. Les dades indiquen una reducció de l’hàbit tabàquic entre la població. Encara, però, cal continuar endavant amb la tasca de sensibilització i prevenció.

Pel que fa al material divulgatiu editat, s’adreça per una banda a ciutadans i ciutadanes que s’estan plantejant deixar de fumar, incloent-hi un test per avaluar la predisposició per abandonar aquest hàbit i recursos i eines per facilitar-ho. D’altra banda, també hi ha un díptic amb informació sobre les cigarretes electròniques, que s’han començat a regular enguany a l’Estat.  

Aquest material de difusió es distribuirà en versió impresa a l’oficina central de Sabadell Atenció Ciutadana (Despatx Lluch) i també a la taula informativa del proper dia 30 i en versió digital a través de www.sabadell.cat i xarxes socials.  Cal recordar que hi ha diferents recursos en línia per deixar l’hàbit tabàquic a través del web municipal www.sabadell.cat/sabadellsalut i ca.sabadell.cat/deixardefumar/index.asp.

Segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA 2012), a Catalunya la prevalença de consum de tabac en la població de 15 anys i més és del 28,5% (més freqüent entre el homes (34,2%)  que entre les dones (22,9%).  Així, actualment al nostre país cada vegada hi ha menys persones que s’inicien en aquest hàbit i les normes actuals han fet possible que cada vegada hi hagin més espais lliures de fum.

Pel que fa específicament al col·lectiu jove, a la darrera enquesta estatal a noies i nois (entre 14 i 18 anys) s’hi observava que la prevalença de consum diari de tabac s’ha anat reduint, especialment la darrera dècada. Segons l’anàlisi, el 12% dels nois i el 13,1% de les noies fumen diàriament. Aquesta prevalença indica una estabilització en la tendència descendent que es va iniciar l’any 2004 (any en que el 18,9% dels nois i el 24,1% de les noies fumaven diàriament).

Taula informativa

Una de les accions impulsades en el marc del Dia Mundial Sense Tabac a Sabadell serà un punt informatiu que s’instal·larà el proper divendres, 30 de maig, a la plaça del Dr. Robert. La taula, a càrrec dels professionals de Promoció de la Salut de l’Ajuntament, romandrà a la plaça des de les 10 del matí a les 2 de la tarda i s’hi podrà trobar tota la informació adient per a aquelles persones que vulguin deixar de fumar. Així mateix, es realitzaran cooximetries per conèixer la quantitat de monòxid de carboni (CO) que una persona té al seu aire espirat (a més cigarrets fumats, nivells més alts de CO) i test per saber el grau de dependència de la nicotina i el nivell de motivació per deixar de fumar. També s’explicaran els principals recursos on anar a demanar suport si es vol abandonar l’hàbit i es donarà informació sobre les cigarretes electròniques.

Objectiu del Dia Mundial 2014

El 31 de maig de cada any, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i associats de tot el món celebren el Dia Mundial Sense Tabac destinat a ressaltar els riscos per a la salut derivats del consum del tabac i promoure polítiques eficaces per reduir aquest consum. Aquest 2014, l’OMS i els seus associats fan una crida als països perquè incrementin els impostos al tabac.

L'epidèmia mundial del tabaquisme produeix cada any la mort de gairebé 6 milions de persones, de les quals més de 600.000 són no fumadores que moren per respirar el fum del tabac aliè. En aquest cas, es considera que si no es prenen mesures, l'epidèmia provocarà la mort de més de 8 milions de persones l'any d'aquí al 2030. Més del 80% d'aquestes morts que es poden evitar es produiran als països on els ingressos de la ciutadania són baixos i mitjans. És per això que l’OMS demana incrementar el preu del tabac per mitjà de l’augment dels seus impostos.