PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

11
Desembre
2014

Sabadell comptarà amb aparells desfibril·ladors a més d’una quinzena d’equipaments municipals

Amb la mesura, es facilita l’actuació si es produeix un cas d’aturada cardiorespiratòria en llocs on habitualment es registra una important afluència de persones

Aquesta setmana comença la instal·lació de desfibril·ladors a més d’una quinzena d’equipaments municipals de Sabadell. Amb la mesura, es facilita l’actuació si es produeix un cas d’aturada cardiorespiratòria en llocs on habitualment es registra una important afluència de persones. També es vol contribuir a la sensibilització de la ciutadania perquè reconegui els signes propis d’aquest tipus de situació, puguin avisar immediatament els serveis d’emergència (112) i utilitzar l’aparell, si s’escau, seguint les instruccions que l’acompanyen.

Tal i com ha comentat la regidora de Salut, Cristina Moreno, en la roda de premsa d’aquest matí: “Sabadell és una ciutat càrdio preventiva i de fet les malalties cardiovasculars doncs causen 18 mil morts a tot l’Estat i uns 2.000 morts a Catalunya cada any. El factor més important és la rapidesa a l’hora d’actuar perquè cada segon compta“.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Presidència i regidor d’Esports, Josep Ayuso, ha explicat que: “aquesta setmana s’instal·laran els aparells a 15 equipaments municipals i començarem pels espais esportius. L’objectiu és poder actuar amb rapidesa en cas de parada càrdio respiratòria. La col·locació d’aparells també anirà acompanyada de formació, tot i que són de fàcil maneig i aptes per fer servir per a tothom i el propi desfibril·lador dóna indicacions sonores de com actuar en cas d’emergència”.

Amb l’actuació es dóna compliment al Decret 82/2010, de 29 de juny, pel qual s’aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així mateix, la presentació i desenvolupament del programa coincideix amb la campanya de sensibilització i de recollida de donacions de la Marató de TV3, que enguany se celebra el 14 de desembre i que està dedicada a les malalties del cor.

Quan acabi el procés d’instal·lació, que s’allargarà unes setmanes, comptaran amb desfibril·ladors les instal·lacions esportives següents: Pavelló Municipal d’Esports de Sol i Padrís, Pavelló del Nord, Pavelló del Sud, Pavelló de Cal Balsach, Pavelló de Gràcia, Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya, Complex Olímpia i Complex Esportiu Sant Oleguer (Pista d’Atletisme Josep Molins i pistes poliesportives). Aquests se sumaran als aparells ja instal·lats fa ja un temps a La Bassa i a les piscines municipals. 

També en les properes setmanes s’instal·laran aquests elements a diversos equipaments més: La Faràndula, el Teatre Principal, L’Estruch, el Casal Pere Quart, el Mercat Central, la Biblioteca Vapor Badia, Fira Sabadell i el Vapor Llonch.

Els dispositius s’ubiquen en vitrines i podran ser clarament identificats pels usuaris dels equipaments.

Així mateix, amb l’objectiu de facilitar el seu ús, s’ha començat ja la formació del personal municipal de les instal·lacions que disposaran d’aquests elements perquè coneguin el funcionament i utilització dels dispositius i perquè també disposin de coneixements sobre primers auxilis i ressuscitació cardiopulmonar en cas d’aturada cardiorespiratòria.

Actuació immediata

Les malalties del sistema circulatori i els tumors són les principals causes de mortalitat a Catalunya. Entre les malalties del sistema circulatori destaca l’infart de miocardi, que alhora és la principal causa de mort sobtada i que, molt freqüentment, es produeix fora d’entorns sanitaris. Portar un estil de vida saludable (alimentació equilibrada i fer activitat física moderada) és una forma de prevenir aquest tipus de malalties.

Ara bé, quan es dóna una situació d’urgència com una aturada cardiorespiratòria una actuació immediata adequada és fonamental per evitar la mort de qui la pateix. En aquest marc, formen l’anomenada “cadena de supervivència” el conjunt d’accions que amplien les possibilitats que la persona sobrevisqui. Aquestes accions inclouen:

a.      El reconeixement precoç de la situació d’urgència i l’activació dels Serveis d’Emergència (SEM 112)

b.      La ressuscitació cardiopulmonar (RCP) precoç

c.      La desfibril·lació precoç

d.      El suport vital avançat juntament a les cures post-ressuscitació si la víctima es recupera de l’aturada cardíaca.

Pel que fa als esforços dirigits a la millora d’aquesta cadena, els resultats són millors quan es reforcen les tres primeres anelles de la cadena, és a dir la prevenció de l’aturada a través del reconeixement precoç dels signes d’alarma i intervenció oportuna (trucada al SEM), ressuscitació i desfibril·lació precoç.

Aquestes “anelles” o accions requereixen que  les primeres persones que intervenen (que en la majoria de casos no serà personal sanitari) actuïn de forma ràpida i adequada.