PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

09
Gener
2015

Sabadell demana ajuts per més de 2 milions d’euros per fer front als efectes de les ventades

El Pla de Recuperació de l’Impacte del Rodal després de l’episodi de vent prioritza el balanç de pèrdues, la creació d'una associació de propietaris, la recuperació del territori i la petició de subvencions

Quan es compleix un mes de les fortes ventades del 9 de desembre, Sabadell ja ha impulsat diverses accions per fer front als efectes provocats per aquest episodi de vent. Mesures tan immediates com a mig i més llarg termini contemplades dins el Pla de Recuperació de l’Impacte del Rodal, en el marc del Protocol del Rodal, i que passen pel balanç de pèrdues, la creació d’una associació que faciliti el treball conjunt, la recuperació del territori i la petició de subvencions i ajuts. En aquest sentit, el càlcul de costos per a la ciutat, incloent l’àmbit urbà i el rodal, supera els dos milions d’euros. És per això que l’Ajuntament ha sol·licitat ajudes tant a la Generalitat com a la Diputació per tal de poder posar en marxa diferents accions, entre les quals Plans d’Ocupació destinats a la neteja i reforestació del rodal.

Tal i com ha declarat Josep Ayuso, tinent d’alcalde de Presidència, en la roda de premsa d’aquest matí,

hem patit un desastre natural i hem d’esmerçar el màxim d’esforços, per això hem posat en funcionament un seguit de mesures. Començant pel balanç de pèrdues, prop de 290 mil arbres caiguts, i el cost de més de 2 milions d’euros per recuperar la ciutat i el rodal. Hem sol·licitat a la Generalitat i a la Diputació els ajuts pertinents i ara demanem la màxima rapidesa i agilitat per Sabadell i la comarca. Estem en una situació dramàtica i ens cal fer-li front de manera immediata ja que de cara a l’estiu el brancatge i els arbres caiguts es convertiran en un material altament inflamable i ens cal aconseguir treure tota la fusta abans dels mesos de risc.

Per la seva banda, Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat, ha comentat

la importància de l’associació creada, que aglutina l’àmbit públic i privat i ens permet actuar com una sola veu.

També ha explicat que la setmana que ve es reuneix el Protocol del Rodal per decidir

conjuntament la forma més raonable i ràpida de repoblar els boscos que s’ha de fer, no pas quan es retiri tota la fusta sinó a mesura que aquesta es vagi retirant.

Finalment, Cristian Sánchez, regidor d’Espai Públic, ha afirmat que,

a la setmana de les ventades ja estaven els serveis i les destrosses arreglades pel que fa a semàfors i altres elements de la ciutat. Dels 687 arbres caiguts en zona urbana queden 313 per retirar i esperem enllestir-ho a principis del mes que ve. Un treball delicat que implica mesures de seguretat i rehabilitació dels elements malmesos.

Afectació al Rodal

Actualment ja s’ha fet un balanç acurat de les pèrdues i Sabadell ha patit, arran de les ventades, la caiguda de prop de 288.000 arbres.

El còmput aproximat és el següent: 65 mil arbres a Can Vilar, més de 55 mil arbres a Ca n’Argelaguet, 45 mil arbres al Bosc de Can Deu; més de 20.000 a Ribatallada i altres 20.000 (gairebé) a Can Faixero; uns 15.000 arbres a Can Moragues i prop de 17.000 a Can Manent; uns 12.000 a Ca n’Ustrell; més d’11.000 a Can Torrents, més de 12.000 a Can Català-Torre del Canonge; més de 12.000 a Castellarnau i Parc Agrari, uns 1.000 arbres a Togores i altre miler a La Salut.

L’estimació de costos de despesa al rodal és de 1.152.325 euros

La superfície forestal al terme municipal de Sabadell és de 908 hectàrees i representa el 25% del territori. D’aquesta superfície unes 600 ha són d’arbrat dens, amb unes densitats que oscil·len entre els 600 i 1.300 peus/ha. Gran part de la superfície ha quedat afectada, amb més o menys intensitat.

Els boscos de propietat pública representen un 8,6% sobre el total forestal de Sabadell però l’Ajuntament de Sabadell també disposa d’una finca de 32,4 ha forestals, Can Faixero, que s’emplaça a Castellar del Vallès.

Creació de l’associació de propietaris

Gairebé el 90% del rodal de la ciutat és d’àmbit privat. En aquest sentit l’Ajuntament de Sabadell ha participat activament en la creació d’una associació de propietaris que aglutini els dos àmbits – públic i privat – per tal que, de manera àgil, única i efectiva, es puguin portar a terme les accions necessàries per a la neteja i recuperació del rodal.

En aquest sentit, es pretén unir forces per a la millor gestió forestal, que comprèn la compra i retirada de la fusta, i al mateix temps la trituració del brancatge i la retirada de part de les soques, ja que aquests no tenen valor comercial.

Recuperació del Rodal

Des del primer moment, s’han portat a terme diferents accions per recuperar, amb la màxima celeritat, el rodal. Ja s’han obert tots els camins que donen accés als habitatges. Les afectacions als camins han estat fortes. S’han obert en total 11 km de camins, que representa entorn al 10% de la totalitat de la xarxa rural, que inclou des de camins de la xarxa viària bàsica fins a petits itineraris.

També s’han fet actuacions puntuals a diferents zones del Rodal, com és a Sant Nicolau, Castellarnau, Mas Canals i Ribatallada, entre d’altres.

La despesa contreta a data d’avui d’obertura de camins corresponents a la xarxa viària bàsica i que donen accessibilitat als nuclis habitats ha estat de 19.780,16 euros.

La previsió és continuar treballant amb l’obertura de nou camins de la resta de la xarxa viària, que comprèn itineraris i camins secundaris.

D’altra banda, la reforestació de prop de 300 mil arbres no és una tasca senzilla.  Per una banda cal recuperar al més aviat possible espais emblemàtics com La Salut i Can Deu, però no s’ha d’oblidar la resta. La Comissió mixta creada per gestionar les ventades s’encarregarà de valorar diferents opcions quant a la recuperació d’aquestes masses forestals. Espais on haurà d’haver repoblació i d’altres que, segons la seva afectació, el millor serà la recuperació espontània amb les espècies pròpies mediterrànies. 

Àmbit urbà

La valoració econòmica dels serveis afectats a l’àmbit urbà ascendeix a 829.136 euros i abasta: neteja i descol·locació de contenidors, senyalització, semàfors, reposició d’arbrat, revisió d’arbrat no caigut, retirada d’arbres, enllumenat i reparació de desperfectes a diversos equipaments.

A hores d’ara, el recompte actualitzat d'arbres afectats és de 678. Com a mesura preventiva, i fins que es puguin realitzar les tasques necessàries de retirada d'arbrat, es senyalitzaran els espais del Bosc de Ca n'Oriac, Bosc Concòrdia, Talús Via Aurèlia i Parc Romeua, atès que hi ha molta concentració d'arbres afectats.

Així mateix, s'estan realitzant les inspeccions adients per tal de detectar i avaluar tots aquells arbres que no van caure però que van quedar malmesos i caldrà talar per seguretat.

Pel que fa a la mobilitat, el trànsit i el transport, la situació està normalitzada, llevat de la revisió de la senyalització. Quant a residus, a dia d'avui el gruix del servei ja fa les seves tasques habituals, tot i que encara s’estan deixant de fer tasques accessòries com la retirada de grafits o el desbrossat de solars per anar retirant els arbres que encara s'han de tallar.

A la via pública, els recursos de què es disposen s’han destinat bàsicament a eliminar els perills.

Mesures especials

El 010 ha habilitat un servei especial que posa en contacte totes les persones afectades per les ventades amb el servei de l’OMIC (Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor), on se’ls gestionarà una cita prèvia i se’ls informarà de tots els passos que cal fer amb els danys causats pel vent i relacionats amb l’assegurança.

Pel que fa al voluntariat, es recomana que totes aquelles persones que vulguin participar en aquest procés de recuperació del bosc esperin a què les tasques de retirada de la fusta estiguin enllestides per empreses forestals especialitzades.  D’altra banda, si hi ha alguna persona interessada en ser voluntari de l’ADF, es pot dirigir directament a aquesta entitat.

En el cas de les persones que vulguin apuntar-se a plans d’ocupació, aleshores s’han d’adreçar al Vapor Llonch.