PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

23
Agost
2017

Sabadell disposa de 383 habitatges amb serveis per a gent gran autònoma i activa

Prop de 5.000 persones van participar en les activitats de dinamització organitzades pel complex el darrer any

Sabadell disposa de 383 habitatges amb serveis per a gent gran autònoma i activa

Sabadell aposta per un model d’envelliment actiu, promovent la formació contínua, fomentant l’autonomia, potenciant l’adquisició d’habilitats i també la participació social de la gent gran. L’envelliment actiu persegueix la millora de la qualitat de vida i la prevenció de la dependència de la gent gran, amb accions que facilitin mantenir un estil de vida saludable, el desenvolupament personal, la independència a la vida quotidiana i la interrelació social.

En aquesta línia l’Ajuntament disposa d’un programa de pisos amb serveis per a gent gran que, a més d’oferir un habitatge funcional adequat a les persones grans, es complementa amb serveis personalitzats de suport, en funció de la seva situació personal i amb consergeria i neteja i dinamització dels espais relacionals. L’objectiu és aconseguir que les persones grans puguin viure el màxim temps de forma autònoma.

Actualment a Sabadell els habitatges estan distribuïts en tres complexos: Sant Oleguer, Alexandra i Parc Central, que sumen un total de 383 habitatges, tots ocupats per un total de 424 persones més grans de 65 anys.

Avui, Marisol Martinez, tinenta d’alcalde de l’Àrea de Promoció de la Ciutat i Innovació, i Miquel Soler, regidor de Cicles de Vida, han visitat el Complex Alexandra. Martínez ha expressat que “aquest model d’habitatges desenvolupat a Sabadell facilita l’envelliment a moltes persones grans, per això, en la mesura de les disponibilitats pressupostàries, apostem per poder construir un quart complex en els propers anys”. Durant la visita, el regidor Miquel Soler ha destacat el futur condicionament d’una part del complex amb l’objectiu que aculli nous serveis i s’ampliï així l’oferta de l’equipament.

Característiques

Els habitatges dotacionals de tots tres complexos són per a ús residencial habitual. En el cas del Complex de Sant Oleguer els 101 pisos són exclusivament per a persones més grans de 65 anys, tot i que es permet que hi visquin persones menors a aquesta edat si formen part d’una unitat convivencial amb un major de 65 anys.

El Complex Alexandra està format per un total de 168 habitatges, dels quals 118 habitatges són destinats a gent gran i 50 habitatges van destinats a persones menors de 65 anys. Els habitatges per a la gent gran són els que tenen els serveis de suport personal i social. Finalment, al Complex de Parc Central del total de 114 d’habitatges n’hi ha 5 destinats a persones amb problemàtica de Salut Mental.

Amb aquesta mixtura es pot comprovar la voluntat de crear espais intergeneracionals, potenciada també pel fet que els tres complexos comparteixen espais amb altres equipaments públics. Al Complex Sant Oleguer s’ubica també el CAP de Sant Oleguer, al Complex Alexandra es troba la Biblioteca de Ponent i al Parc Central hi ha la seu de l’entitat de Salut Mental Sabadell, el Centre d’activitats la Xamba i la Llar residència per a persones amb discapacitat de CIPO.

Cal esmentar que en el cas dels habitatges per a gent gran de tots el complexos el seu ús és permanent per a les persones majors de 65 anys. No així en el cas dels 50 habitatges transitoris del Complex Alexandra, destinats a cobrir altres necessitats socials de caràcter temporal.

Espais Adaptats

Els pisos estan especialment pensats per a la gent gran: sense barreres arquitectòniques i amb un disseny adaptat a les seves necessitats. Disposen d’una o dues habitacions i inclouen menjador, cuina, bany adaptat i, alguns, una petita terrassa. Les persones que hi viuen disposen de serveis que els fan la vida més fàcil, com ara consergeria o manteniment, i poden sol·licitar serveis opcionals com per exemple, menjar a domicili o bugaderia.

Aquests habitatges, en règim de lloguer amb protecció oficial, tenen una superfície d'uns 40 m² - 60 m² i l’import de la mensualitat –que inclou manteniments, subministraments d’aigua, llum i gas, a més de la neteja cada quinze dies de l’habitatge, del servei de consergeria de dilluns a divendres i de la direcció del centre– oscil·la entre els 350 euros i 615 euros , segons l’espai i les habitacions de que disposi. S'adjudiquen d’acord amb un barem de puntuació que avalua aspectes diversos com ara la necessitat d'habitatge, les circumstàncies familiars i personals, els ingressos econòmics i les dificultats d'accessibilitat de l'habitatge on s'està residint. Per poder accedir-hi, cal estar inscrit en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Sabadell segons el seu Reglament.

Perfil dels usuaris

Al voltant del 75% de les persones que viuen als complexos ho fan en parella o són dones soles. Els homes que hi viuen representen aproximadament un 17% del total. Per trams d’estat es pot comprovar com majoritàriament els residents són menors de 85 anys, a excepció del Complex Sant Oleguer, on el grup d’edat per sobre de 85 anys està entorn del 30%.

Activitats

D’alta banda, cal destacar que tots els complexos incorporen un espai relacional, de titularitat municipal, on es desenvolupa un ampli programari d’activitats adreçades a fomentar l’envelliment actiu, reforçar els llaços relacionals entre residents i ser un espai de trobada també per a veïns del barri.

Són activitats de manteniment de les capacitats físiques (gimnàstica, tai-xi, caminades i sortides de natura), de reforç de capacitats cognitives (tallers de memòria, lectoescriptura...), hàbits saludables, culturals i artístiques fins a tallers d’ informàtica i noves tecnologies.

L’activitat de dinamització del darrer any va beneficiar un total de 4.931 usuaris ja fossin veïns o veïnes dels complexos o no; ja que les activitats que s’hi duen a terme s’ofereixen a tota la ciutadania.