PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

20
Febrer
2014

Sabadell duplica el nombre de persones interessades en l’àmbit del voluntariat en els darrers 2 anys

El programa municipal Sabadell Suma realitza 250 entrevistes durant el 2013

 La incidència del voluntariat continua creixent a la ciutat, tal com ho demostren les dades del balanç anual que avui es presenta. En aquest sentit, El Punt del Voluntariat, servei que ofereix informació i assessora les persones que volen fer voluntariat, ha entrevistat 250 ciutadans i ciutadanes i ha difós, a través de diferents canals, més de 70 crides específiques de voluntariat de 35 entitats de la ciutat.

Pel que fa a les entrevistes de les persones interessades en fer de voluntari/ària les dades del 2013 superen en un 40% les dades del 2012, quan es van fer un total de 180 entrevistes, i en més d’un 60% les del 2011, quan es van fer 105. De les entrevistes realitzades s’han derivat voluntaris a les entitats segons el seu perfil i voluntats per exercir el voluntariat.

Aquest interès de la ciutadania vers l’àmbit del voluntariat s’evidencia més en els mesos d’octubre i novembre, és a dir, coincidint amb l’inici de curs i en els mesos de gener i febrer, just a al començament de l’any.

Quant al perfil de les persones que sol·liciten assessorament al Punt del Voluntariat destaca que per edat més d’un 24% són joves de 16 i 24 anys, que un 71% tenen entre 26 i 65 anys i només un 5% són majors de 65 anys.  A més, les persones entrevistades són, majoritàriament persones en actiu i, per tant, treballen. Un 20% està a l’atur, un 16% són jubilats o prejubilats i un 23 són estudiants.

Aquestes dades evidencien que cal trencar amb el tòpic del voluntari com a persona gran i jubilada. Actualment hi ha molta gent jove que dedica part del seu temps al voluntariat, que s’implica en la ciutat i és solidària,

 ha explicat la regidora Anna Carrasco, que també ha afegit

per a nosaltres és un honor i un orgull comptar amb totes aquestes persones que dediquen el seu esforç a les entitats de la ciutat i que fan a Sabadell una ciutat millor.

Al llarg del 2013 el servei de voluntariat de Sabadell Suma també ha dut a terme formació dirigida a persones interessades en el fet voluntari. D’una  banda, 4 cursos d’Iniciació al Voluntariat en què van participar un total de 102 persones, les quals han rebut el diploma del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya. A més, al 2013 es van dur a terme 2 edicions del curs Conceptes bàsics de voluntariat per voluntaris del Rebost Solidari.

També l’any passat, es van assessorar més de 20 entitats de Sabadell sobre diferents aspectes relacionats amb la gestió, així com un curs de gestió de Voluntariat i Qualitat, en el qual van participar 16 persones de 14 entitats de la ciutat.

Informació, formació i difusió

Enguany s’ha consolidat el lloc web www.sabadell.cat/sabadellsuma. Aquest web ha rebut al llarg del 2013 més de 11.430 visites, que dupliquen les 5.129 del 2012 i que suposen prop d’un miler de visites cada mes. 

D’altra banda, des del desembre del 2012 l’Ajuntament compta amb un butlletí electrònic de caràcter mensual que es fa arribar a les entitats i persones interessades en voluntariat. S’hi pot subscriure qualsevol ciutadà o ciutadana interessat en voluntariat, només deixant el nom i el correu electrònic. Actualment s’envia  a un miler de persones.

El butlletí consta de 2 blocs amb 3 apartats cadascun. El primer bloc està dedicat directament al fet voluntari i un segon bloc on consta informació sobre les noticies i destacats, activitats que s’estan desenvolupant a la ciutat des de les entitats i, per últim, informació sobre subvencions, premis... que poden ser d’interès per a les entitats de la ciutat que treballen amb voluntariat.

En l’àmbit educatiu, el curs 2012 i 2013 s’han dut a terme diverses xerrades sobre el concepte de voluntariat a diversos centres educatius i s’ha continuat treballant en el marc del projecte SABA on 24 alumnes de dos centres de secundària de la ciutat duen a terme, dins el seu currículum escolar, tasques d’aprenentatge en l’àmbit del voluntariat a 11 entitats de la ciutat de diversos àmbits (Càritas, Creu Roja, SCAI, Residència Creueta (Mutuam), Rebost Solidari, Esquitx, Associació Espanyola Contra el Càncer, Andi, CIPO, AVAN – Amics de la Neurologia i Actua Vallès).

Per últim, en el marc del Dia Internacional del Voluntariat,  el 12 de desembre, es va dur a terme l’acte de Reconeixement del Voluntariat, on es va fer un reconeixement a 70 persones designades per 27 entitats les quals dediquen part del seu temps de forma desinteressada al desenvolupament dels projectes del món associatiu.

Vuitena edició del curs

El primer trimestre de l’any ofereix la vuitena edició del curs d’introducció al voluntariat adreçat a totes les persones que estiguin interessades a fer voluntariat o estiguin començant a col·laborar de forma voluntària en alguna entitat.

El curs està organitzat per l’Ajuntament de Sabadell, a través del programa Sabadell Suma, i compta amb la col·laboració del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, la  Creu Roja, Actua Vallès i AVAN – Amics de la Neurologia. El curs està reconegut pel Pla de formació del Voluntariat de Catalunya.

En aquesta ocasió el curs es portarà a terme els dies 10, 12, 17 i 19 de març, a la tarda de 6 a 9, al Centre Cívic de  la Creu Alta - Cal Balsach, ctra. de Prats de Lluçanès, 16.

En les diverses sessions de treball s’abordaran les qüestions bàsiques sobre el voluntariat. D’aquesta manera, es tractaran aspectes com ara què és el voluntariat; àmbits d’acció; la persona voluntària; què ens motiva a fer voluntariat?; el perfil de la persona voluntària; la participació: element fonamental de l’acció voluntària, els drets i deures de la persona voluntària i de l’organització del voluntariat dins d’una entitat. El curs acabarà amb una taula rodona amb experiències de voluntaris d’entitats locals dels diferents àmbits d’intervenció del voluntariat.