PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

  11
  Juliol
  2017

  Sabadell i ISGlobal formalitzen la col·laboració per desenvolupar polítiques ambientals que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de la ciutadania

  La col·laboració ha permès elaborar una diagnosi per al Pla d'Acció per la Millora de la Qualitat de l'Aire de Sabadell per al període 2017-2022

  Sabadell i ISGlobal formalitzen la col·laboració per desenvolupar polítiques ambientals que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de la ciutadania

  El desenvolupament de polítiques ambientals a la ciutat per afavorir la salut i la qualitat de vida dels sabadellencs ha rebut un nou impuls amb la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i la Fundació Privada Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal) per formalitzar el seu treball conjunt en aquesta direcció. L’acord l’han presentat avui l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i el coordinador del Programa de Recerca de Salut Infantil d’ISGlobal, Jordi Sunyer.

  ISGlobal, que es va fusionar l’any passat amb el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), és un centre de recerca reconegut internacionalment amb seu a Barcelona i que ha decidit treballar a Sabadell amb diverses iniciatives, com el projecte Infància i Medi Ambient (INMA) o diversos projectes Horizon 2020.

  L’acord permet un nou marc estable de col·laboració per avançar en el treball conjunt iniciat entre totes dues institucions amb el Projecte INMA, que estudia el paper dels contaminants ambientals en el creixement i desenvolupament dels infants, mesurant els efectes d’elements com la contaminació de l’aire, de l’aigua, el tabac, els compostos orgànics persistents, els pesticides, els contaminants a la dieta (els metalls com el mercuri al peix) o, fins i tot, determinats medicaments.

  L’estudi, iniciat l’any 1997, disposa de 7 cohorts a tot l’Estat i fa seguiment ja des de la gestació de prop de 4.000 infants. La cohort de Sabadell es va iniciar l’any 2004 i actualment tenen entre 10 i 13 anys. Compta amb la col·laboració desinteressada de més de 740 infants i famílies, i ha fet possible els darrers anys l’assoliment d’importants coneixements científics.

  Amb el Projecte INMA es pot disposar de dades i evidències científiques de gran utilitat per a la presa de decisions en àmbits com el disseny de l’espai públic, de la mobilitat, l’impuls d’hàbits de vida saludables o de la informació i sensibilització, entre altres.

  Tal com ha assenyalat l’alcalde, Juli Fernàndez, “avui formalitzem, amb la signatura d’aquest conveni, la cooperació amb ISGlobal per optimitzar el trasllat de la investigació científica a una aplicació pràctica de polítiques públiques que reverteixin en el benestar del conjunt de la ciutadania”.

  Per la seva part, Jordi Sunyer ha destacat la relació entre l’Institut i Sabadell des de fa anys, per mitjà del projecte INMA o, més recentment, amb tasques d’assessorament a la Taula del Pla d’Acció Municipal per la Millora de la Qualitat de l’Aire. Sunyer ha remarcat que “forma part de la missió d’ISGlobal la translació de l’evidència científica en intervencions, sigui en el terreny de la medicina o a través d’accions o polítiques públiques. Per això és important formalitzar la nostra relació amb Sabadell”.

  Sabadell camina cap a la millora de la qualitat de l’aire

  La col·laboració entre l’Ajuntament i ISGlobal ha permès elaborar una diagnosi per al Pla d'Acció per la Millora de la Qualitat de l'Aire de Sabadell per al període 2017-2022, amb un nivell de detall molt important gràcies a la recol·lecció d’informació de més de 160 punts de la ciutat. Aquestes dades han estat facilitades per ISGlobal i han permès tenir una de les diagnosi més acurades de la regió metropolitana. La informació ofereix una fotografia extraordinària de la qualitat de l’aire, que no s’havia tingut mai de la ciutat, amb dades georeferenciades sobre la salut de la població de molta precisió i qualitat. Durant l’elaboració del Pla s’han recollit dades quantitatives relatives a mobilitat, activitats, planejament, transport públic i s’han elaborat mapes d’emissions per trams de carrer.

  El Pla té un pressupost associat de 20 milions d’euros i un període d’implantació fins al 2022, amb l'objectiu de reduir les emissions de NOx i PM10 en un 16%.

  El Pla proposa un total de 36 accions que preveuen rebaixar les emissions dels vehicles i augmentar la utilització del transport públic i col·lectiu. També es preveu incrementar el nombre de desplaçaments a peu o en bicicleta i reduir les emissions derivades de la distribució de mercaderies, entre d’altres. De fet, més de la meitat de les mesures estan relacionades amb el sector de la mobilitat i es contemplaran en l'elaboració del Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell.

  L’objectiu de la política de millora de la qualitat atmosfèrica i acústica és realitzar actuacions que permetin augmentar la qualitat urbana de l’espai públic i que reverteixen en l’augment de la qualitat de vida.

  Zona Urbana d’Atmosfera Protegida

  Entre les mesures més destacades hi ha la inversió de 7,3 milions d’euros en la transformació de places i carrers per incrementar zones de vianants, desplaçaments amb bicicleta, noves àrees d’estada i zones verdes. Així mateix, es reconeixerà la ciutat la primera Zona Urbana d’Atmosfera Protegida al centre, el 2019, i la implantació de camins escolars fins a 20 centres educatius.

  Altres accions que s’estan fent i que concreten les mesures proposades pel Pla de Qualitat de l’Aire hi ha les que permetran afrontar el principal agent contaminant, el vehicle privat. Així, ja s’estan fent obres a l’Eix Cívic de Ponent i s’ha aprovat la proposta de Millora de Mobilitat a l’Espai Central.

  A més, hi ha la previsió de millorar l’àrea d’esbarjo del Parc Central, connectada amb la rehabilitació del mercat de Campoamor i els seus entorns. També s’està treballant en la reurbanització del Parc del Nord. Són exemples de mesures concretes que es fan des del sud fins al nord de la ciutat. D’altra banda, s’està treballant en l’adquisició de 27 autobusos híbrids fins al 2021, per valor de 7 milions d’euros. D’aquests la ciutat ja en té un i al Ple d’abril passat es va licitar la compra de 5 busos més. També es renovarà la flota municipal de vehicles per reduir el 70% de la flota existent.

   

  Categories Salut Tags ISGlobal, medi ambient, salut