PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

11
Març
2020

Sabadell incorpora un nou espai de memòria: la placa pintada de Josep Miquel, del 1937

La inauguració ha tingut lloc avui, organitzada per l’Ajuntament amb el suport del Memorial Democràtic i Salas

Sabadell incorpora un nou espai de memòria: la placa pintada de Josep Miquel, del 1937

Avui s’ha inaugurat un nou espai de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic a Sabadell. Es tracta d’una placa pintada del carrer de Josep Miquel que data del 1937. S’ha col·locat al carrer de Sant Miquel, cantonada amb el carrer de Vila Cinca, al barri de la Creu Alta. L’acte l’ha organitzat l’Ajuntament, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i Salas.

Una placa pintada del 1937

Aquesta placa pintada es va col·locar durant la Guerra Civil al carrer de Sant Miquel, el qual del 6 de gener del 1937 a l’1 de maig del 1939 es va dir oficialment carrer de Josep Miquel. Feia referència a Josep Miquel i Clapés (Sabadell, 1859-1931), pioner de l’anarcosindicalisme sabadellenc.

Un cop acabada la guerra, el 1939, la placa pintada va restar en l’oblit fins avui. Es trobava en un estat de deteriorament important, però els darrers anys diversos veïns, col·laboradors i tècnics del Museu d’Història de Sabadell (MHS) i de l’Arxiu Històric l’han referenciat, n’han valorat l’interès patrimonial i n’han impulsat la recuperació i posada en valor a l’espai públic, com a element de memòria col·lectiva.

Des del 2017, en projectar la promoció d’una obra nova a l’edifici on es va pintar la placa i que s’havia d’enderrocar, el MHS el va analitzar i en va promoure la recuperació, restauració i reposició, d’acord amb la promotora Salas, que n’ha finançat els costos. També gràcies a la promotora s’ha pogut senyalitzar aquest element de memòria, d’acord amb el programa identificatiu de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

Josep Miquel i Clapés, anarcosindicalista que quedà paraplègic per la tortura

 El 30 de maig de 1979 Sabadell va dedicar un carrer a Josep Miquel, concretament al barri de la Creu de Barberà.

Teixidor, militant anarquista i veí de la Creu Alta, era conegut com l’avi Miquel. Va ser cofundador de la Primera Internacional a Catalunya i delegat a Sabadell de l’Associació Internacional dels Treballadors (AIT). Participà activament en la Vaga de les Set Setmanes (1883) i fou un dels organitzadors del Primer de Maig de 1890. A Sabadell també va participar en els conflictes de la Setmana Tràgica (1909) i a la Vaga General revolucionària de l’estiu de 1917. A causa de la repressió i de les tortures que va patir, va quedar paraplègic.

El quart Espai de Memòria de Sabadell

Sabadell afegeix així un nou espai de memòria a la xarxa liderada pel Memorial Democràtic de Catalunya. Amb el que s’inaugurarà ara, la ciutat comptarà amb un total de 4 espais de la Xarxa d’Espais de Memòria. Els altres espais senyalitzats i visitables són l’arsenal i polvorí de l’Aeroport (Guerra Civil), les coves de Sant Oleguer (primer franquisme) i el Pavelló Municipal d’Esports - Vaga General del 1976 (lluita antifranquista).