PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Comencen els treballs de pacificació a l'entorn de l'Escola Joan Montllor

 • L'espai sobre la plataforma de la Ronda Oest és un espai d'ús ciutadà a Can Llong

 • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana ha celebrat a Sabadell una jornada sobre productivitat i qualitat del treball

 • La tercera edició del Festival Observa arriba a Sabadell del 23 de maig al 16 de juny

 • El 3r Saló Sakura Matsuri 2024 arriba a Sabadell per apropar l'essència del Japó a la ciutat

 • Les plagues urbanes són un problema arreu pel canvi climàtic

 • El festival Embassa't celebra aquesta setmana la 16a edició

 • L'Ajuntament reomple el llac del Parc Catalunya

 • El llac del Parc Catalunya recuperarà aviat la normalitat

 • Seguici de vigília de La Salut 2024

 • Millores en la seguretat i la senyalització dels carrers d'Osca, Avellaneda i Portugal

 • Noves actuacions a l'entorn de l'Escola Joanot Alisanda

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

  05
  Desembre
  2014

  Sabadell inicia la substitució dels contenidors de recollida de residus per uns altres de més funcionals

  També es canvien els camions de carrega lateral i posterior i Sabadell es converteix així en la primera ciutat en què la totalitat de la flota de recollida de residus compleix la Norma Euro VI

  Aquests dies els ciutadans i ciutadanes de Sabadell ja poden veure al carrer els nous contenidors de recollida de residus. La substitució ha començat pels 1.061 contenidors d’orgànica, fracció que es preveu que estarà canviada arreu de la ciutat a mitjan d’aquest mes. Seguidament, l’empresa concessionària del servei de neteja i recollida de residus, Serveis Medi Ambient, SA (SMATSA), continuarà per la substitució dels contenidors de càrrega lateral en el següent ordre: vidre (915), rebuig (1.859), paper (936) i envasos (930). Un cop acabada aquesta fase, es substituiran els 459 contenidors de càrrega posterior. Es calcula que el proper mes de març la totalitat de contenidors distribuïts arreu la ciutat (6.160) estiguin instal·lats.

  Tal i com ha comentat l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, en la presentació d’aquest matí :

  Avui és  un dia simbòlic perquè substituïm un dels elements de mobilitat urbana que té més impacte:  els contenidors. Ho fem donant un salt qualitatiu d’estètica i de funcionalitat i, a més, donem resposta a una petició ciutadana històrica que és la reducció del soroll de recollida amb els nous camions.

  Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Presidència i regidor d’Smart Cities, Josep Ayuso, ha destacat que

  els nous contenidors introdueixen elements de control de la informació i aporten dades que permeten augmentar l’eficiència i eficàcia del servei de recollida.

  Finalment, Eugenio Díaz, director general d’SMATSA, ha destacat que “avui és una data molt important dintre del pla de renovació de les flota de recollida viària i també amb la incorporació dels contenidors. Amb els nous vehicles hem completat la renovació del 70% de la flota”.

  Amb la renovació de la flota de contenidors totes les fraccions es recolliran amb contenidors de càrrega lateral. En aquells punts on les voreres o calçades no ho permetin es col·locaran de càrrega posterior (com fins ara). Fins a la data els contenidors de vidre encara són d’iglú i els d’orgànica, de càrrega posterior.

  Els nous contenidors, per tant, oferiran un millor servei a l’usuari, ja que són més fàcils d’utilitzar i incorporen un seguit de millores ergonòmiques, com per exemple en el cas dels contenidors de rebuig disposen d’un mecanisme de tancament de la tapa amb retard.

  D’altra banda, el fet de plàstic i amb una obertura de buidatge posterior més gran, permet buidar-los sense sacsejar i, per tant, fer menys soroll en l’operació de buidatge. Tots els contenidors aniran amb indicadors per a invidents.

  Exceptuant la fracció resta, els altres contenidors aniran amb bústia, cosa que evitarà els problemes amb els pedals d’obertura i reduirà els impropis i voluminosos, que haurien d’anar a les deixalleries.

  Pel que fa als contenidors de rebuig, la base de la tapa només es troba a 1.200 mm de terra, cosa que possibilita que les persones amb mobilitat reduïda puguin fer ús del contenidor. L’accessibilitat del contenidor està certificada per la Fundación Vía Libre (Fundosa).

  De la mateixa manera, tots els nous contenidors aniran equipats amb un element TAG (sensors per radiofreqüència), que permetrà saber si un contenidor s’ha buidat o no i mantenir actualitzat en temps real l’inventari de contenidors a la ciutat, no només numèricament sinó també gràficament.

  Nous camions de recollida de residus

  El projecte de renovació de la flota de vehicles adscrits a la recollida de residus i la neteja viària de Sabadell inclou l’adquisició de 20 recol·lectors FMO (Ros Roca sobre Xassís Renault), amb caixa de 25 m3. Les característiques d’aquests recol·lectors permetran realitzar la recollida de les cinc fraccions de residus i de pràcticament tots els contenidors amb el sistema de càrrega lateral, amb el qual s’aspira aconseguir uns nivells d’eficiència i productivitat que són difícilment assolibles amb la recollida de càrrega posterior.

  Entre les principals característiques del model FMO25 destaca la seva velocitat de treball. El disseny del grup elevador, optimitzat amb la utilització d’una solució específica de programari, redueix fins als 20 segons el temps en què es completa el buidatge d’un contenidor, la qual cosa representa una millora substancial respecte als actuals recol·lectors que tarden aproximadament 35 segons en realitzar el cicle complert de buidatge.

  La relació de compactació dels recol·lector és regulable en funció dels treballs a realitzar, cosa que permetrà recollir totes les fraccions de residus.

  Els components mecànics i l’operativa dels treballs fan del FMO25 un dels recol·lectors de menor consum energètic del mercat. Així mateix, cal destacar la robustesa d’aquest equip, ja que els 8 mm d’espessor de la tremuja protegeixen la xapa de l’erosió provocada pels lixiviats.

  Tots els components del FMO25 s’han dissenyat per minimitzar les emissions sonores, cosa que el converteixen en un dels recol·lectors més silenciosos del mercat perquè la tremuja està insonoritzada amb una capa d’espuma flexible de melamina de 50 mm de gruix.

  D’altra banda, el projecte d’inversions preveu substituir els actuals 24 recol·lectors de càrrega posterior per 8 nous vehicles. La disminució en el nombre d’equips es deu al fet que s’atorgarà un protagonisme molt més destacat a la recollida amb càrrega lateral. S’incorporarà 1 recol·lector de 16 m3, 2 de 12 m3 i 5 de 5 m3.

  Els equips de 16 m3 i els de 12 m m3, de la gamma Olympus, són recol·lectors de càrrega posterior que ofereixen la major qualitat i fiabilitat. Entre les seves principals característiques destaca la polivalència perquè es poden adaptar a contenidors de diferents capacitats; la robustesa; la velocitat de treball, atès que el cicle de recollida es completa en només 18 segons; el baix nivell sonor gràcies a la insonorització amb una capa d’espuma flexible de melamina de 50 mm de gruix i la seguretat dels mecanismes de tancament automàtic, dels dispositius de bloqueig i la porta d’accés lateral per a inspeccions, estreps de pes, disseny ergonòmic...

  Els altres 5 recol·lectors-compactadors de 5 m3 per a xassís de 3,5 tones proporcionaran una gran polivalència al servei de recollida de residus i neteja viària, especialment en aquells barris de la ciutat que disposen d’una trama urbana caracteritzada per carrers estrets.

  El Rocarfort té una estructura resistent que impedeix l’acumulació de residus. Disposa d’una premsa que proporciona una relació de compactació de 2:1 i que distribueix la brossa uniformement en l’interior de la caixa. La descàrrega dels residus es pot fer en recol·lectors més grans, o bé directament a la planta de tractament.

  Aquest vehicle proporcionarà una gran velocitat de treball ja que el cicle complet de buidatge d’un contenidor es realitza en només 14 segons. A més a més, gràcies a l’elevat angle de caiguda (141º) no caldrà sacsejar els contenidors a l’hora de buidar-los, amb la qual cosa s’evitaran sorolls i vibracions.

  L’aposta pel xassís Renault

  Una de les principals novetats de la renovació dels vehicles de recollida de residus i neteja viària consisteix en l’aposta que es fa pels xassissos Renault. La decisió es justifica, en primer lloc, per les majors garanties de seguretat que ofereixen aquests xassís gràcies al fet de disposar de barres estabilitzadores –que milloren l’equilibri del vehicle en revolts– i, sobretot, del sistema antibolcada ESC (Electronic Stability Control), que en situacions de risc actua frenant individualment les rodes per tal d’evitar sobreviratges i subviratges.

  En segon lloc, convé destacar que els nous xassís compleixen l’exigent Norma Euro VI, que regula els llindars màxims permesos de les emissions contaminants sòlides i gasoses generades per la combustió dels motors.

  D’aquesta manera, un cop completada la implantació de la nova flota, Sabadell es convertirà en la primera ciutat que disposarà d’una flota de vehicles de recollida de residus i neteja viària totalment adaptada als estàndards que estableix Norma Euro VI, que regula les emissions de NOx (Òxids de Nitrogen). Actualment, aquests serveis generen prop de 10 tones anuals de NOx. L’entrada en funcionament dels nous vehicles permetrà rebaixar aquest valor fins a menys d’1 tona, amb la qual cosa es reduirà d’una forma molt significativa la petjada ecològica de la recollida de residus i la neteja viària de la ciutat.

  Categories Medi ambient, Transició Ecològica Tags contenidors, medi ambient, residus, sostenibilitat