PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

22
Desembre
2015

Sabadell posa en marxa el servei de Policia de Proximitat

L’Ajuntament de Sabadell ha posat en marxa el nou servei de Policia de Proximitat a la ciutat, en una aposta clara per un model més proactiu i preventiu que doni resposta policiaprox22a la necessitat d’adequar el servei a les demandes ciutadanes, afavorint l’apropament entre la policia i la ciutadania i fomentant així la coresponsabilitat.

 

Un dels compromisos del Govern municipal, en paraules de Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, és

implantar un servei de seguretat ciutadana basat en polítiques socials i comunitàries, passant d’un model de policia especialitzada a un model de policia comunitària, preventiva i de proximitat, al servei i al costat de la ciutadania

Aquest nou servei, ja en funcionament des de l’inici de desembre, reforça la presència dels agents de la policia municipal als carrers de la ciutat i s’anirà completant, de forma gradual, al llarg dels propers anys. D’entrada, la reestructuració dels agents ha permès, entre d’altres, formar equips de treball que, assignats als diferents districtes, presten el seu servei patrullant tant a peu com en motocicleta –per guanyar mobilitat quan sigui necessari–, pensat a donar cobertura en la franja horària en què hi ha més activitat als carrers de la ciutat. És per això que una bona part del seu patrullatge planificat inclou la visita a comerços, escoles o entitats socials, per exemple.

El nou model, que permet un contacte més directe amb la ciutadania, està basat en el diàleg i la mediació per tal de preveure i resoldre els conflictes ciutadans, ja que els agents poden captar directament les necessitats escoltant les demandes o peticions, realitzant les possibles actuacions treballant de forma planificada. Aquest vincle més proper i constant fa que els agents també es converteixin en referents del veïnat del districte on patrullen.

D’aquesta manera, i des que s’ha posat en marxa aquest servei, s’han programat un total de 407 serveis dels quals ja se n’ha finalitzat 329. També s’han pogut fer un total de 135 serveis no programats, dels quals un 16% han estat a iniciativa pròpia dels agents, el 66% a instàncies de la central de policia i el 18% com a demanda del veïnat de la zona.

Entre els motius habituals d’aquests serveis estan els relacionats amb molèsties diverses entre els veïns, per temes relacionats amb trànsit a les entrades i sortides de les escoles, per aspectes com brutícia, molèsties relacionades amb tinença de gossos (soroll o excrements), circulació de vehicles, sorolls o temes més de l’àmbit dels serveis socials.

Una aplicació informàtica per augmentar l’eficiència d’aquest servei

Amb la concepció que aquest servei es basa en una interacció més directa amb la ciutadania, s’han cercat noves eines per afavorir una informació més eficient i és en aquest sentit que s’ha posat també en funcionament una aplicació (app) informàtica que permetrà comunicar-se directament amb aquest servei.

Amb una interfície molt clara i intuïtiva, l’app facilita el contacte directe amb la policia municipal, ja sigui directament amb una trucada gratuïta al telèfon d’emergència 900112092 o al 092 o bé enviant una notificació, si es tracta d’una incidència no urgent, i que genera un tràmit que possibilita fer el seguiment posterior ja que es troba totalment integrada amb el sistema de gestió municipal.

Aquesta aplicació es pot descarregar al mòbil des del portal municipal (http://www.sabadell.cat/ca/sbd-20cat), des de Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.sabadell.policia) o capturant el codi QR incorporat, entre d’altres, a les targetes de la Policia Municipal. Aquesta eina també permet generar alertes per tal que l’usuari pugui estar informat al moment dels avisos al mòbil relacionats amb temes d’interès tant de la via pública com de seguretat ciutadana.

Segons Miquel Soler, regidor de Tecnologies de la Informació i Comunicació

l’app es tracta d’una eina més de les moltes que properament l’ajuntament podrà anar presentant en la línia de facilitar una major comunicació i apropament de l’administració amb la ciutadania

Campanya als comerços

En el marc d’aquest servei, s’ha iniciat també, coincidint amb aquestes dates de festes nadalenques, una campanya específica de prevenció i seguretat adreçada al comerç de la ciutat. L’objectiu és informar els comerciants, mitjançant consells senzills i pràctics per tal de prevenir els actes delictius i puguin així tenir presents alguns hàbits per tal de disminuir els riscos que, amb l'increment de l’activitat comercial i la major afluència de gent al carrer, amb la proximitat de les festes nadalenques, es veuen accentuats.

En aquest sentit, des de l’inici d’aquesta campanya, la policia ha visitat ja 667 comerços on, en contacte directe amb els mateixos comerciants, han pogut fer arribar una sèrie de consells preventius davant del risc de robatoris i estafes.

També aprofiten aquestes visites per distribuir unes targetes de contacte on se’ls hi facilita el codi QR amb l’accés directe per descarregar l’aplicació informàtica i es recomana que si en qualsevol moment s’observa la presència de persones sospitoses o dubtoses, es posin en contacte amb la Policia directament també a través d’aquesta app.

El nou model de policia, més proper i preventiu, és una clara aposta del Govern de la ciutat i, en aquest sentit, la seva implantació gradual es veurà reforçada els propers anys amb la previsió de l’increment de les places d’agents de policia municipal que, cal recordar, hauran de passar prèviament per un període de formació de 9 mesos a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, per tal de poder completar el desplegament d’una policia de proximitat que respongui adequadament a les característiques de cada districte.