CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Millores als entorns escolars de la ciutat, ara a l'Escola Miquel Martí i Pol

 • Obres per millorar l'accessibilitat al carrer de Sant Joan

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

  03
  Març
  2023

  Sabadell prova papereres amb trampes per a rosegadors

  Sabadell prova papereres amb trampes per a rosegadors

  L’Ajuntament de Sabadell ha instal·lat 4 papereres en determinats punts de la ciutat que, a banda de la seva funció principal, disposen a la base d’una porta esquer de seguretat per a rosegadors. L’objectiu és garantir la salubritat de parcs i jardins o zones on s’hi ha detectat un presència inusual de rates.

  Les altes temperatures ocasionades pel canvi climàtic estan complicant a totes les ciutats el control de les diferents plagues que abans podien circumscriure’s a una època de l’any determinada.

  Les papereres funcionaran com a experiència pilot durant quatre mesos. Iniciar aquest prova pilot durant el mes de febrer permetrà avançar-se a l’època de més calor i poder tenir resultats sobre la captura en aquests punts. Els resultats decidiran si aquesta mesura s’instaura de forma definitiva a la ciutat.

  El control dels rosegadors fora del clavegueram comporta algunes dificultats quan han fet caus en espais verds, parterres i places. Una de les possibles solucions és instal·lar el producte de control a un espai de seguretat –les papereres amb esquer- on aquest no sigui accessible i únicament l’empresa pugui fer-ne el manteniment intern.

   

  Actuació municipal sistemàtica

  L’Ajuntament de Sabadell gestiona el risc derivat de les plagues urbanes amb l’objectiu de mantenir la via pública i els edificis i equipaments municipals sanejats i lliures de la presència de artròpodes i rosegadors. La finalitat és prevenir la transmissió de malalties i, per tant garantir la salubritat d’aquests espais.

  El programa preventiu o sistemàtic es porta a terme seguint el principi de Control Integrat de Plagues i estableix que, amb periodicitat trimestral, es revisi el clavegueram de la ciutat (però també a escoles i mercats municipals) i, en cas de detectar presència de rosegadors, s’apliqui un tractament per al seu control.

  Aquest any ja s’ha realitzar al gener aquest control sistemàtic i està previst fer el següent durant el mes d’abril. D’altra banda també s’actua davant de qualsevol denúncia relativa a la presència de rosegadors en l’espai públic i a equipaments municipals, en aquest casos l’empresa especialitzada contractada per l’Ajuntament es desplaça a l’espai denunciat en un màxim de 48 hores.

  Col·laboració ciutadana

  La gestió d’aquesta activitat és actualment un repte a les ciutats per diferents motius. Un de molt important és l’efecte del canvi climàtic en els cicles reproductius d’aquests animals, més curts i més eficaços. També n’influeixen la globalització i el moviment de les persones, les condicions de vida, el planejament urbanístic de les ciutats i la gestió de les escombraries.

  És imprescindible que per aconseguir-ne un bon control l’administració treballi de forma transversal i també cal la col·laboració ciutadana, que pot adoptar una sèrie de mesures per evitar-ne la proliferació i alertar en cas de presència mitjançant les vies que l’Ajuntament té establertes.

  Així, en l’àmbit privat es poden adoptar mesures preventives i eficaces: evitar brutícia, tenir un bon manteniment de solars i habitatges, col·locar barreres físiques per evitar entrades a l’interior, etc.

  I, sobretot, la ciutadania pot contribuir al control de plagues mitjançant les denúncies que es poden fer mitjançant els canals habituals al Servei d’Atenció Ciutadana.

  Tràmit de comunicació sobre salut pública

  Categories Salut Tags Papereres, parcs i jardins, Trampes per a rosegadors