PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

24
Març
2014

Salut Mental Sabadell adequa el local que l’Ajuntament li ha cedit al Complex Parc Central per ubicar la seu de l’entitat i un centre d’activitats

El local ubicat al Complex Parc Central que l’Ajuntament ha cedit a Salut Mental Sabadell està sent objecte d’obres d’adequació amb l’objectiu

El local ubicat al Complex Parc Central que l’Ajuntament ha cedit a Salut Mental Sabadell està sent objecte d’obres d’adequació amb l’objectiu de condicionar-lo com a nova seu de l’entitat i perquè pugui acollir també el Club Social la Xamba (centre d’activitats). Salut Mental Sabadell ha encarregat els treballs a VIMUSA. Avui, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, acompanyat per la presidenta de Salut Mental Sabadell, Anna Maria Montseny, i per la tinenta d’alcalde de Serveis a les Persones i regidora de Serveis Socials i Habitatge de l’Ajuntament, Marta Farrés, han visitat les obres. El nou local, de 628 m2, permetrà millorar les condicions per portar a terme activitats per part de l’entitat i també ampliar el programa de propostes.

El nou equipament suposarà un pas endavant en l’atenció a les persones amb malaltia mental. Cal recordar que l’any passat l’Ajuntament i Salut Mental Sabadell van signar un conveni que permetia posar a l’abast d’aquests ciutadans i ciutadanes 5 dels habitatges del Complex Parc Central per a persones autònomes amb malaltia estabilitzada, ampliant així les oportunitats per realitzar un projecte de vida, promovent la integració i evitant l’estigmatització social.

Joan Carles Sánchez ha destacat que

una de les nostres tasques i dels nostres objectius és donar recolzament a entitats de la ciutat amb cessió d’espais perquè facin les seves activitats, especialment en casos de persones en risc d’exclusió social o diferents, com els malalts mentals, on l’administració no sempre dóna resposta adequadament i és la societat civil qui ho fa. Salut Mental és un exemple d’aquestes entitats.

Anna Maria Montseny ha afirmat que

el que veiem aquí és la suma de la il·lusió i complicitat de molta gent: vam trobar un Ajuntament que ens va escoltar i uns tècnics que semblen de la junta per l’interès que han posat, i IKEA col·laborarà moblant l’espai. És un exemple de bones pràctiques entre una entitat cívica, l’administració i l’empresa privada.

Sobre aquesta col·laboració amb IKEA, l’alcalde de Sabadell ha explicat que

vam demanar recolzament per a l’entitat i una de les seves línies de col·laboració és en espècies, crec que és una manera molt interessant que un comerç assentat recentment s’impliqui amb la ciutat.

Així mateix, s’han impulsat moltes altres mesures a la ciutat per avançar en la millora de la qualitat de vida de les persones amb malaltia mental, totes elles en consonància amb els objectius del Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addicions de Catalunya. En aquest àmbit, l’Ajuntament concedeix subvencions anuals a l'entitat  i posa a disposició de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya dos habitatges (llars amb suport) de lloguer a la ciutat, un projecte que compta amb la col·laboració de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Cal destacar, d’altra banda, la presència i activa participació de Salut Mental Sabadell i altres entitats d’aquest àmbit en el  Consell Municipal de Salut, en el grup de treball de Salut Mental, i també en altres taules sectorials impulsades per altres agents del territori. Aquest treball transversal té l’objectiu d’identificar reptes pendents i proposar millores, especialment pel que fa al correcte funcionament de les xarxes de les quals són usuaris molts dels pacients amb malalties mentals.

Àmbit laboral

En termes d’accés al mercat de treball del col·lectiu de persones que tenen alguna discapacitat, les persones amb malaltia mental són les que tenen una taxa d'atur més elevada. En concret s’estima que el 80% no treballen. Aquest fet va impulsar la creació de l’OTL fa dotze anys a Sabadell i va ser una de les primeres OTL de la Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona.

L’OTL és un servei d’orientació i acompanyament laboral adreçat, d’una banda,  a persones en tractament de salut mental en seguiment per part dels professionals d’un Centre de Salut Mental o de les Àrees Bàsiques de Salut i, d’altra banda, a empreses amb necessitat de personal que aposten per la integració laboral d’aquest col·lectiu.

Aquest servei, al 2009 es va complementar amb el Servei Prelaboral,  impulsat per l’Ajuntament, a través del Vapor Llonch, Serveis Socials i Salut, en col·laboració amb la Corporació Sanitària Parc Taulí i l'associació de familiars Salut Mental Sabadell i finançat per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una metodologia pionera a la ciutat i única al Vallès Occidental, adreçada a persones amb una malaltia mental diagnosticada per procurar la seva capacitació i habilitació en competències relacionades amb l’àmbit laboral, considerades imprescindibles abans d’iniciar qualsevol  procés de recerca de feina

Des de l'inici del Servei d'Integració laboral de les persones en tractament de salut mental fins a l'actualitat  han passat 787 persones, de les quals s’ha recollit 500 insercions. Durant el 2013, s'han atès gairebé 200 persones,  s’han desenvolupat 340 actuacions amb empreses i s’han gestionat  més 130 ofertes de treball per a  aquestes persones. Com a resultat, s’han signat 67 contractes de treball durant 2013.

Complex Parc Central

Ubicat a la zona sud, el Complex Parc Central, on s’ubica el nou local de Salut Mental Sabadell, compta amb 114 habitatges de lloguer. Són pisos adaptats i amb serveis destinats majoritàriament a gent gran de la ciutat. Del total es reserven 11 habitatges per a col·lectius amb especials dificultats, dels quals 5 corresponen a Salut Mental Sabadell.

Així mateix, al Complex s’ubica un espai relacional que ofereix un ampli ventall d’activitats i serveis especialment adreçats a les persones grans i que té per objectiu potenciar la relació entre els residents, obrint-se al barri i a la ciutat.

A més del local de Salut Mental Sabadell, s’ha reservat una altra zona, on en un futur es pugui construir una llar residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. Amb el seu plantejament, el Complex Parc Central potencia la dimensió d’integració social i convivència de diferents col·lectius, tot mantenint espais i accessos independents i compartint alguns serveis comuns.