PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

20
Març
2014

Últimes places del taller pràctic de tintura amb anyil natural

Les inscripcions es fan al Museu d’Història fins al 30 de mar

Amb el títol “El Blau: de la planta al teixit”, el Museu d’Història ofereix un taller pràctic de pintura amb anyil natural. El curs es realitzarà el dia 2 d’abril, al Museu d’Història de Sabadell (c. de Sant Antoni, 13) de 5 de la tarda a 8 del vespre. El curs anirà a càrrec d’Anna Homs Padrisa, especialista en l’obtenció i la utilització de colorants naturals. El preu del curs és de 25 euros i les places són limitades (als inscrits se’ls proporcionarà tot el material necessari per a la realització del taller).

Dins el marc de l’exposició temporal  Tints i colorants a Sabadell. Una història que ve de lluny que podeu visitar al Museu d’Història de Sabadell fins el 13 de març; el museu presenta aquest taller pràctic de tintura amb colorant natural. En aquest taller s’aprendrà a tenyir en floca, fil i teixit; i s’aplicaran tècniques de tintura diferents, tenyit en reserva, amb nusos,

plegats i cosits amb la finalitat d'obtenir estampats, tècniques utilitzades ja en èpoques molt antigues, sobretot a Orient.

Junt amb el vermell i el groc, el blau és un dels colors més utilitzats des de l’antiguitat. A Europa s’extreia principalment de l’herba del pastell (Isatis tinctoria) i, a partir dels primers contactes amb l’Índia, s’introduí l’indi, extret de l’anyil (Indigofera tinctoria), que arribava en forma de colorant concentrat. Actualment, sobretot des de la generalització de l’ús de la roba texana, el blau és encara un dels colors més emprats en la indumentària.

El blau procedent d’aquestes plantes no és soluble en aigua. Així, quan la matèria tèxtil es tenyeix amb aquest pigment s’ha de preparar una tina en medi alcalí i en presència d’un producte reductor, que el transforma en un derivat groc verdós soluble en aigua i amb afinitat per la fibra. En contacte amb l’aire, la matèria tenyida recupera el color blau del pigment.

El taller té el següent contingut: utilització del color blau sobre el teixit al llarg de la història; Procedència natural del color blau: les plantes Isatis tinctòria i Polygonum; obtenció del concentrat d’anyil; aprendre a fer una tina; pràctiques de tintar amb la tina sobre llana i cotó; informació sobre materials i llocs on es poden adquirir.