PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

25
abril
2014

Un total de 32 equips participaran a la primera Marató de Reciclatge de Roba, Reinnova

La primera Marató de Reciclatge de Roba que es farà a Sabadell compta, hores d’ara, amb 32 equips inscrits. La marató, que es portarà a terme demà dissabte

La primera Marató de Reciclatge de Roba que es farà a Sabadell compta, hores d’ara, amb 32 equips inscrits. La marató, que es portarà a terme demà dissabte a Fira Sabadell de 9 del matí a 7 de la tarda, és un concurs de disseny de roba amb temps limitat i amb l’objectiu de reutilitzar la roba recollida dels contenidors com a matèria primera.

La Marató de Reciclatge de Roba és una activitat promoguda per l’Ajuntament de Sabadell i pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb l’objectiu d’augmentar la sensibilització ciutadana i dels nous dissenyadors en particular sobre la problemàtica dels residus tèxtils.

L’activitat consistirà en un treball a contrarellotge on els participants hauran de convertir la  roba recollida dels contenidors en un disseny atractiu i modern, en 8 hores i amb la única ajuda de les màquines de cosir que compartiran i la seva creativitat i imaginació.

Dels 32 equips inscrits fins al moment, 16 estan formats per un màxim de 3 persones per grup i 16 més per persones a títol individual. En total 55, participants amb forta presència de gent de la comarca, però també de Barcelona i d’altres punts d’Espanya. 

De les escoles de Sabadell i comarca participaran molts alumnes, però n’han arribat molts d’altres escoles i instituts de Barcelona.

De fet, la marató està destinada a estudiants de disseny i moda, dissenyadors i dissenyadores novells i amateurs, així com totes aquelles persones interessades en la creació i la reutilització de roba. Els participants podien inscriure’s a títol individual o en grup.

El certamen compta amb la col·laboració de les escoles de disseny i moda de la comarca, junt amb l’Associació Drapaires d’Emaús, que aportarà la roba per al concurs.

La Fira Sabadell obrirà les portes al públic demà entre les 6 i les 7 de la tarda per mostrar els treballs realitzats, resultat de la Marató i també perquè puguin assistir al lliurament de premis.  El jurat farà la deliberació a partir de les 6, quan finalitzarà el temps per als participants.

El Premi Reinnova la Roba, i la col·laboració entre organitzacions

El Premi Reinnova la Roba, ofert pel Consorci de Residus, és en part en metàl·lic i suposarà per al disseny guanyador l’ingrés de 600 €, i pels dissenys segon i tercer finalista, 300 € i 100 €, respectivament. I per altra banda, es realitzarà una selecció dels dissenys pel jurat que s’exposaran durant un mes al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.

Masterclass de la dissenyadora Jana Álvarez

La Marató donarà el tret de sortida amb la classe magistral de la dissenyadora Jana Álvarez a tots els participants. Amb aquesta sessió inicial, l’organització vol completar la vessant formativa de l’activitat.

La dissenyadora i il·lustradora Jana Álvarez ha treballat amb estudis i marques reconegudes com Antoni Miró, Custo Barcelona, Inditex, Yerse, Mitzuno, Purificación García, etc. El 1996 comença la seva col·laboració amb l’Associació Drap- Art i la seva incursió en el reciclatge, treballant matèries tèxtils i diferents tipus de plàstics. Guanyadora del premi “Residu’Art 06”, fins a l’actualitat participa en les exposicions que l’organització Drap Art i el Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya.

El residus  tèxtils, camí per recórrer

Amb la Marató de Reciclatge de Roba també es persegueix l’augment de la conscienciació sobre la recollida selectiva de roba, en els contenidors del carrer com a les deixalleries, l’augment de la qual comportaria la corresponent reducció de la fracció resta dels residus municipals.

La fracció de residu tèxtil es considera un 5% del total dels residus municipals, segons les dades del PROGREMIC 2005-2012, al Vallès Occidental es tractaria de més de 12.000 tones. Actualment, als contenidors de recollida de roba se’n recullen 1.000 tones selectivament.

El destí de la roba i tèxtil recollit és en la seva majoria la reutilització, i tradicionalment es desenvolupa per entitats socials, ajudant a la inserció de persones en risc d’exclusió. Aquestes entitats fan un triatge de la roba per a la reutilització i, si no és possible, el seu reciclatge.