PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

01
Març
2017

Una exposició sobre dones empresonades pel franquisme aterra al Casal Pere Quart

“Preses de Franco” inclou imatges documents i testimonis de dones empresonades entre 1939 i 1959

Una exposició sobre dones empresonades pel franquisme aterra al Casal Pere Quart

L’exposició "Preses de Franco", produïda per la Fundación de Investigaciones Marxistas i l'Associació Catalana d'Investigacions Marxistes, s’estarà al Casal Pere Quart (Rambla, 69) del 2 al 19 de març.

“Preses de Franco” té per objectiu fer visible l’experiència penitenciària femenina del 1939 al 1959. S’hi conjuguen imatges, documents i testimonis de les dones empresonades. Al mateix temps, el recorregut pels diferents eixos temàtics –la canalla a la presó, el treball, la resistència organitzada– inclou el tractament individualitzat de les presons més significatives: Ventas, Saturrarán, Palma, Les Corts, veritables universos particulars de la repressió franquista de les dones.

Les protagonistes són joves vinculades a la política amb les reformes de la Segona República i que van ser castigades per haver desafiat el feixisme i una societat patriarcal d’arrels seculars, amb llargues penes de presó i fins i tot amb la mort.

La sabadellenca Maria Salvó

L’exposició inclou el testimoni de Maria Salvó i Iborra, una activista antifranquista que va viure a Sabadell fins als 7 anys. Va exercir de secretària de propaganda del comitè de Barcelona de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. A l’exili, fou empresonada als camps francesos de Le Pouliguen i Moisdon-la-Rivière, el 1939. I, de 1941 a 1957, va passar per presons de Madrid, Saragossa i Segòvia.

Un cop recuperada la democràcia, va ser presidenta de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics i fundadora de l’Associació de les Dones del 36. Té la Medalla d’Honor de Barcelona (2003) i la Creu de Sant Jordi (2005).

Difusió de l’exposició

El dijous 9 de març, a les 7 de la tarda, al mateix Casal Pere Quart, es farà una visita comentada a l’exposició i, seguidament, una xerrada sobre les Presons de dones, redempcions de penes per treball i repressió, a càrrec de Josep Lluís Martín Berbois. En l’organització de l’acte hi ha participat la comissió d’entitats i sindicats que va treballar per commemorar la vaga del 1976, la qual continua maldant per recuperar la memòria històrica. En aquesta ocasió han col·laborat en la recerca de testimonis de dones preses durant la dictadura.

D’altra banda, l’Ajuntament, per mitjà del programa Ciutat i Escola, ofereix visites a l’exposició a alumnes de segon cicle d'ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults. Les escoles s’hi poden inscriure aquí.