PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

18
Desembre
2018

Unes 1.700 famílies usuàries del Rebost Solidari rebran el lot d’aliments específic del Nadal

L’acció beneficiarà prop de 5.500 persones

Unes 1.700 famílies usuàries del Rebost Solidari rebran el lot d’aliments específic del Nadal

Al voltant d’unes 1.700 famílies usuàries del Rebost Solidari rebran el lot d’alimentació especial del Nadal, continuant així amb l’experiència iniciada l’any passat d’estendre el dispositiu per garantir l’alimentació infantil durant aquestes festes a totes les famílies usuàries i no només a les que tenen fills i filles a càrrec.

El nombre de lots es reduirà amb relació al 2017, quan es van repartir més de 1.900, ja que el nombre de persones usuàries del Rebost també ha disminuït. Així, si la mitjana anual (dades de gener a novembre) de famílies ateses va ser de 1.999 (6.787 persones usuàries), aquest any ha baixat a 1.671 (5.528 persones). Les dades contrasten amb les del 2016, amb una mitjana d’atenció de 2.183 famílies (7.289 persones).

El total de famílies actives en el Rebost Solidari és a final d’any de 1.702, quan a desembre del 2017 la xifra era de 1.764. El descens es fa més evident prenent la xifra de finals de 2016, amb 2.168 famílies actives. En resum des de l’inici de mandat fins ara hi ha hagut una reducció de 535 famílies usuàries del Rebost (de les 2.237 de 2015 a les actuals 1.702)

Aquestes dades s’han donat a conèixer avui durant la presentació del dispositiu alimentari, amb presència del regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez; el director del Rebost Solidari, Santi Fuentemilla; i el president de Creu Roja, Josep Masip.

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha dit que

“després de tres anys i mig de treball intens tenim una reducció d’unes 535 famílies i més de 2.000 usuaris del rebost. Tenim la capacitat de donar resposta a la urgència i alhora de treballar per reduir les causes  que porten les famílies a necessitar aquest suport. Estem satisfets però encara queda molta feina per aconseguir que a Sabadell no hi hagi persones en situació d’exclusió”.

Nous productes

L’any passat, el dispositiu municipal per garantir l’alimentació infantil durant les vacances de Nadal va reconvertir-se en un lot d’alimentació per a totes les famílies usuàries i no només per aquelles amb fills a càrrec. La idea era ampliar el servei, evitant greuges comparatius, alhora que s’hi aportava cert valor inclusiu, amb la introducció de productes específics de les dates.

Entre d’altres s’hi incloïa un pollastre halal tenint en compte la diversitat cultural dels usuaris. Però moltes famílies van rebutjar el pollastre i les entitats van tenir dificultats per mantenir la cadena de fred. Aquest any s’ha optat per substituir el pollastre per cunyes de formatge semicurat (apte per a totes les cultures i un dels productes amb més intenció de compra amb les targetes d’estiu) acompanyat de dàtils, torró i neules. Completen el lot paquets de pasta, galets, verdures, sucs, llaunes i galetes.

Balanç del primer any de Merc@punt

A principis de novembre de l’any passat va entrar en funcionament el servei Merc@punt, un sistema innovador de distribució d’aliments i d’intervenció social per a persones derivades pels Serveis Socials a l’entitat Rebost Solidari. El número de persones usuàries actives són 65, de les quals 40 han participat de la mitja dotzena de tallers i accions formatives complementàries que s’ha organitzat. En total, el punt de distribució ha lliurat 3.523 quilos d’aliments i altres productes.

Amb la iniciativa es proporciona un nou suport a persones especialment vulnerables, promovent alhora un punt de lliurament de productes en l’entorn normalitzat del Mercat dels Merinals. A més, es dona a les famílies l’opció d’escollir el que s’emporten segons les seves necessitats i preferències.

El projecte s’emmarca en el desenvolupament del Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS). L’objectiu es facilitar i promoure la participació, autonomia i coresponsabilitat dels usuaris diversificant i ampliant el model de distribució alimentària i de productes de primera necessitat. També s’amplia la col·laboració amb el teixit associatiu a través del treball amb Creu Roja i les entitats del Rebost i es dona l’oportunitat de millorar l’alimentació amb allò que la família precisa i pot escollir.

A més, amb les accions de suport, tal i com també estableix el PEAS, s’aborden les arrels de les desigualtats, promovent la formació i ocupació de les persones beneficiàries.

En aquest context, el regidor Gabriel Fernàndez ha afegit que

“la millor política social és aquella que apodera les persones i proporciona ocupació de qualitat. Programes com el Mercpunt són intervencions que van en aquesta direcció”.