PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

 • Noves millores als ferms i calçades per posar la ciutat al dia

 • Millora d'entorns escolars a Arraona i Gràcia

 • Entorn escolar Joaquim Blume

 • Centre de Serveis Socials Sud

 • Projecte per ampliar l’ús d’aigua regenerada i freàtica a Sabadell

 • Sabadell fa servir aigua regenerada per netejar carrers i regar

 • Nous elements per reduir la velocitat del trànsit a la ciutat

 • Noves actuacions per pacificar i eliminar barreres arquitectòniques a l'entorn de l'escola Xaloc

 • L’Ajuntament de Sabadell i TUS comencen les proves amb un autobús d’hidrogen, zero emissions

 • El programa d’inserció laboral a la zona del Ripoll i al Districte 6 fomenta la inserció laboral

 • La millora de ferms i voreres continua a diversos carrers de la ciutat

  18
  Juny
  2020

  Visita guiada a l’aqüeducte subterrani de Can Gambús, en el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia

  Tindrà lloc el diumenge 21 de juny, a les 12 del migdia, i cal inscripció prèvia

  Visita guiada a l’aqüeducte subterrani de Can Gambús, en el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia

  En el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia que tindran lloc del 19 al 21 de juny, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) organitza una visita guiada a l’aqüeducte subterrani (cuniculus) d'època romana del parc de Can Gambús. Serà el diumenge 21 de juny, a les 12 del migdia. És una activitat gratuïta, per a la qual cal inscriure’s al telèfon 93 727 85 55, fins al divendres, a la tarda de 5 a 8. Les places són limitades i cal assistir-hi amb mascareta. La visita s’engloba també en el projecte Arqueoxarxa, de la qual forma part el MHS.

  El “cuniculus” de Can Gambús

  Un cuniculus és un aqüeducte subterrani excavat per conduir aigües netes. Era freqüent en l’enginyeria hidràulica romana, que combinava els canals de superfície, les galeries subterrànies i les estructures aèries sobre arcs. El cuniculus documentat a Can Gambús està situat a la carena de Can Feu - Can Gambús, orientat en direcció nord-sud i fent lleugeres ziga-zagues. Es troba  aproximadament a 1 quilòmetre de distància de la vil·la romana localitzada a Can Feu.

  L’excavació de part d’aquesta estructura va permetre conèixer la seva tipologia, el procés de construcció i funcionament. Així, se sap que la galeria fa uns dos metres d’alt, per mig  d’ample, unes mides molt adequades per la circulació de les persones que la van construir i de les que en feien el manteniment. Disposats regularment al llarg de la galeria, hi ha uns pous que primer van servir per a l’extracció de terres de la construcció de la galeria  i posteriorment per accedir a fer-ne el manteniment. Per les restes localitzades als pous, que van ser reblerts intencionadament, es pot determinar que el cuniculus va ser abandonat a finals del segle II després de Crist. Es desconeix, però, quan es va construir.

  Aquest aqüeducte va ser excavat  i documentat en dues fases entre el 2003 i 2004, arran de la urbanització del parc de Can Gambús. La primera fase la va dur a terme l’empresa Arrago i la van dirigir Jordi Roig i Joan Manel Coll, mentre que de la segona fase se’n van encarregar les empreses Janus-Codex i la van dirigir Dolors Codina i Pere Lluís Artigues.

  Actualment, les restes dels cuniculus es conserven sota el parc de Can Gambús. La cota i secció es pot veure a partir de la porta que protegeix  una entrada artificial de l’aqüeducte, provocada pel tall del terreny en una de les rotondes de la ronda de Jean Monnet.

  Les Jornades Europees d’Arqueologia

  Les Jornades Europees d’Arqueologia que tenen lloc aquest cap de setmana engloben un conjunt d’activitats gratuïtes i se celebren també a diferents localitats de Catalunya. A més de Sabadell, se n’organitzen a Barcelona, Empúries, Girona, Ullastret, Tarragona, la Noguera, Guissona, Gavà, Badalona, Banyoles i Cerdanyola del Vallès.

  Les Jornades són una extensió de les Journées Nationales de l’Archéologie, que se celebren a França amb gran èxit des de fa 10 anys sota l’auspici de l’INRAP (Institut Nacional de Recerca Arqueològica Preventiva) amb el suport del Ministeri de Cultura.

  Ara, aquesta celebració s’ha estès a tot Europa, i els museus d’arqueologia de Catalunya s’hi han sumat, i conviden tots els ciutadans a conèixer més de prop el patrimoni arqueològic català. Hi participen el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de la Noguera, el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, el Museu de Guissona, el Museu de Gavà, el Museu de Badalona, el MHS, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès) i els Museus de Banyoles.

  S’han programat activitats virtuals, portes obertes i activitats presencials amb especials mesures sanitàries per fer dels nostres equipaments uns espais segurs i saludables.

  L’Arqueoxarxa

  La finalitat principal de l’Arqueoxarxa és conservar, difondre, dinamitzar i gestionar les col·leccions dels museus i els seus equipaments, a la vegada que fomenta el treball col·laboratiu entre les diverses institucions arqueològiques per tal d'assolir un objectiu final, apropar al ciutadà el passat arqueològic català.

  Representa, juntament amb la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya, la Xarxa de Museus Etnològics i la Xarxa de Museus d'Art, una de les xarxes territorials que s'encarreguen de la gestió i difusió, en aquest cas, dels museus d'arqueologia, equipaments i els jaciments arqueològics del territori català. Va ser creada oficialment l'any 2010 i ja estava prevista al Pla de Museus de Catalunya. El MHS en forma part des de 2017.

  Categories Cultura i esport Tags Arqueoxarxa, Can Gambús, Jornades Europees d'Arqueologia, Museu d'Història de Sabadell, visita guiada