PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Per què convé parlar del final de vida?

El tema de viure, sentir el goig de ser present en el dia a dia i sobretot, gaudir, gaudir, gaudir de la vida!

I amb aquest desig de viure, oblidem que, si vivim, arribarà la mort. Perquè va tot lligat.

Culturalment, no tenim ganes de parlar de la mort, perquè s’associa principalment a la pèrdua. Però tot això pot canviar si donem el valor real que té la mort, la bona mort.

Què es la bona mort?

Podríem respondre ràpidament, ja que va lligat als desitjos més bàsics de l’ésser humà; morir sense patir físicament ni emocionalment.

És possible escollir com volem  morir? 

Sí, en moltes de les situacions que depenen de nosaltres. Com és el cas de malalties que cursen durant un temps previ a la mort. No seria possible si els esdeveniments que envolten la mort fossin aliens a la voluntat nostra.

Però si la ciutadania conegués els drets que l’acompanyen per les lleis vigents al nostre país, podria escollir com desitja morir, segons les seves creences, valors i desitjos. Però tot i que en el nostre país es pot morir bé, es segueix morint de manera no desitjada per desconeixement.

Prendre la direcció d’aquest tema, decidir on, com i amb qui morir, ho fan moltes persones. En som coneixedors a l’Associació Dret a Morir Dignament, que fa molts anys que és al costat de  les persones i que no han trobat resposta a les seves demandes en una part important de la societat i de professionals, que no han sabut entendre la seva demanda.

Cal empoderar la ciutadania, donar a conèixer les lleis que ajuden a decidir el final de vida. Les diferents opcions davant d’una malaltia sense solució de vida.

Podem demanar que ens informin de les alternatives de tractament que se’ns poden oferir, per tal de poder prendre les nostres decisions.

article DMD

 

Podem deixar escrit en el nostre Document de Voluntats Anticipades com volem i com no volem ser tractats al final de la nostra vida.

 

 

 

Al final de la nostra vida podem optar per rebre unes cures pal·liatives de qualitat que ens ajudaran controlant els símptomes que la malaltia en ocasioni o si complim els requisits que la llei demana, podem optar per decidir quan i com volem morir. 

Són realitats amb diferents opcions, no cal enfrontament, no cal decidir que el millor és una determinada opció, la millor opció és la que escull el principal implicat, quan coneix totes les opcions al seu abast.

Parlar del final de vida, obre les portes al diàleg familiar, amb els metges i sanitaris que acompanyaran en el procés, si és que ja s’està en procés de malaltia, però cal parlar del bon morir a totes les converses possibles que pensin incorporar aquest tema en la normalitat del viure.

A l’Associació Dret a Morir Dignament parlem obertament de les opcions de final de vida amb totes les persones que desitgen tenir una bona informació per poder prendre les seves decisions.

Les generacions d’edat més avançada poden ser els primers a fer-ho, perquè han viscut més anys i perquè tenen més rodatge en aquesta experiència, a part que han vist més gent propera morir. Però la mort és present des del moment de néixer.

S’ha de crear debat social a l’entorn aquest tema.  Perquè morir bé és possible.

 

Glòria Cantarell i Maria Benítez, voluntàries de l’entitat Dret a Morir Dignament de Catalunya.