PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Joguines Responsables a Sabadell

El projecte de les Joguines Responsables a Sabadell es va iniciar, com a prova pilot, el curs passat amb 12 grups de 5è i 6è de primària de diferents escoles de Sabadell. Donada la seva bona acollida, aquest curs 2021-22 participaran 20 grups del mateix nivell incorporant en els tallers la importància de la gestió de residus així com l'elaboració final d'una exposició a les diferents escoles participants.

Conscients del potencial dels infants com agents educatius i de canvi, l’Ajuntament de Sabadell organitza, en el marc del programa Ciutat i Escola, tallers i activitats amb l’objectiu de donar a conèixer als alumnes la realitat del consum de joguines i les diferents opcions per fer un consum més sostenible i responsable.  

Els tallers s’organitzaran en dues sessions. La primera serà un “laboratori de joguines” on els alumnes participants analitzaran, mitjançant dinàmiques participatives, com es consumeixen joguines i algunes de les seves implicacions: d’on provenen, quan de temps s’utilitzen, etc. Al final d’aquesta sessió es faran petits grups i cada un tindrà una joguina i els estris necessaris per a la investigació: tisores, tornavís, lupa o pinces. Totes les troballes de la investigació es guardaran per muntar una exposició per al següent taller.

En la segona sessió, es donarà a conèixer en profunditat la Guia que van elaborar els participants del curs anterior i es convidarà a reflexionar sobre les diferents alternatives i possibilitats per trobar solucions a la problemàtica dels residus. Així mateix, es recuperaran els components de joguines que es van analitzar al Laboratori, amb els quals cada curs participant prepararà un plafó per configurar l’exposició col·laborativa.

Cada grup participant elaborarà una part de l’exposició final, on es mostraran els diferents materials que formen les joguines, per visibilitzar la problemàtica existent en la gestió de les mateixes com a residu. La mostra circularà posteriorment de forma itinerant per diferents escoles i equipaments.

Les escoles de Sabadell participants en el projecte de les “Joguines Responsables a Sabadell” han elaborat una exposició anomenada "Joguines Responsables a Sabadell, que és el resultat dels tallers de sensibilització el treball d’investigació i sensibilització entorn del consum responble de Joguines de les escoles: Vedruna Immaculada, Font Rosella, Amadeu Vives, Guixot, Sant Julià, Joan Montllor i Joaquim Blume.

A partir del 9 de març i fins el 18 de maig, aquesta exposició itinerant elaborada per les escoles es podrà visitar en diferents equipaments municipals:

CENTRE

DATES

BIBLIOTECA DEL NORD

9 al 23 MARÇ

C.C. CAN PUIGGENER

23 A 30 MARÇ

C.C. CAN DEU

30 DE MARÇ A 6 D’ABRIL

C.C. TORRE-ROMEU

30 DE MARÇ A 6 D’ABRIL

C.C. SANT OLEGUER

13 A 20 D’ABRIL

C.C. CONCÒRDIA

11 A 18 DE MAIG


EDICIÓ CURS 2020-21

Alumnes de 5è i 6è de primària de diferents escoles de Sabadell participaran del 30 de novembre al 18 de desembre de 2020 en activitats de sensibilització entorn el consum responsable de joguines. El projecte, impulsat per l’Ajuntament sota el nom de “Joguines Responsables a Sabadell”, és una prova pilot dirigida a 12 grups escolars mitjançant propostes i tallers per donar a conèixer als alumnes la realitat del consum de joguines i les diferents opcions per consumir-les de manera més sostenible i responsable.

Els hàbits de consum ha anat canviant i arribant a molts dels sectors de consum, ampliant-se cada cop més les opcions per a les persones. És per això que, més enllà de les joguines sexistes i bel·licistes, els jocs i les joguines s’han vinculat poc al consum responsable. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sabadell posa en marxa  aquest projecte, treballant la sensibilització i educació al voltant de maneres alternatives de consumir joguines.

Els tallers estaran organitzats en dues sessions. La primera serà en forma de debat i preguntes per tal que els alumnes aprenguin i es plantegin aspectes com ara els materials que s’utilitzen per fabricar-les;  el temps que les utilitzen, o l’origen de les mateixes. Amb aquests activitats col·laboraran en el repte d’elaborar una Guia de Consum Responsable de Joguines entre tots els grups participants.

La segona sessió serà més pràctica i s’investigarà sobre un dels eixos que resultin proposats, com: la reparació de joguines, joguines amb valors, intercanvi i lloguer de joguines, demanar recanvis de peces trencades o perdudes, creació de joguines, joguines de comerç just, entre d’altres.

La guia resultant serà en format digital i accessible a tota la ciutadania, amb el valor afegit d’haver-se elaborat amb els coneixements adquirits pels alumnes i el descobriment efectuat al llarg de les sessions, donant així la possibilitat d’anar assolint i incorporant, any rere any a l’aula, els continguts treballats.

Les escoles tindran l’opció de realitzar els tallers per videoconferència, si així ho desitgen, donada la situació sanitària actual. Els i les alumnes participants pertanyen a les escoles Amadeu Vives, Joan Montllor, Vedruna Immaculada, Sant Julià i Font Rosella.


Podeu consultar AQUÍ la informació sobre com han anat els tallers, així com la guia resultant elaborada pels estudiants.