PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
18
Juny
2024

Arrenca el projecte per fer realitat el Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut

Comencen els treballs de redacció del projecte per a l’adequació de l’edifici de l’Artèxtil

Arrenca el projecte per fer realitat el Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut

El projecte de rehabilitació de l’edifici de l’Artèxtil com a Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut comença a ser una realitat. Un jurat format per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Ajuntament de Sabadell i el Col·legi d’Arquitectes ha escollit la proposta de la UTE Tomàs Morató & Vivas Arquitectos Barcelona SLP d’entre els 28 projectes que es van presentar al concurs d’idees.

La proposta de Tomàs Morató & Vivas Arquitectos per l’adequació de l’Artèxtil com a futur seu del Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut destaca per la funcionalitat, la bona contextualització amb l’entorn i la ciutat, la qualitat arquitectònica, la sostenibilitat i l’eficiència energètica.

El Campus de Ciències de la Vida i de la Salut situarà Sabadell com a centre de formació, recerca i emprenedoria lligades a aquests àmbits. El projecte és fruit de la col·laboració que mantenen l’Ajuntament, la UAB, la Corporació Parc Taulí i la Fundació FUNDIT-ESDI.

L’activitat de formació, recerca i transferència es distribuirà en una superfície de 7.625 m2, dels quals 2.787 m2 es destinaran a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la UAB. El projecte compta amb un pressupost de més de 5,7 M€, dels quals l’Ajuntament assumeix el finançament de 4 M€ i la UAB de la resta. La previsió és que les obres comencin al primer semestre del 2026 i s’acabin al 2027.

Referent en formació en ciències de la salut

L’Artèxtil acollirà, en una primera fase, el Grau d’Infermeria i, més endavant, el Grau de Medicina, espais destinats a la recerca i a viver d’empreses, a més d’una zona destinada a la relació amb la ciutadania i un possible espai de restauració.

La UAB va ampliar el Grau en Infermeria el curs 2022-2023 amb 150 places noves, de les quals 75 estan destinades a seguir els estudis a la Unitat Docent Parc Taulí, a Sabadell, després de dos primers cursos a la Unitat Docent de Ciències Mèdiques Bàsiques, al campus de Bellaterra.

Pel que fa al Grau en Medicina, la UAB va reordenar també els estudis el curs 2021-2022, tot incorporant 35 noves places a les unitats docents de Barcelona, Sabadell i Badalona. Està previst que els estudiants de Medicina de Sabadell, altra titulació que ofereix la Facultat de Medicina de la UAB, s'incorporin també en un futur a les instal·lacions de l'Artèxtil.

Amb 240 places de nou accés al Grau en Infermeria, 80 al Grau en Fisioteràpia i 385 al Grau en Medicina, la Facultat de Medicina de la UAB es situa com un referent capdavanter a Catalunya en formació en ciències de la salut, un camp acadèmic en què la UAB destaca també gràcies a les facultats de Psicologia  i de Veterinària, a més d’altres centres adscrits de formació en infermeria i fisioteràpia.

Proposta arquitectònica

El projecte guanyador proposa ubicar el programa formatiu en la gran nau principal, l’àrea administrativa en l’antic cos d’oficines i destinar la torre annexa al viver d’empreses i recerca.

A la gran nau central, hi haurà un espai central de socialització i una plaça interior, que permetrà percebre la visualització completa i espacial de la nau i la seva estructura. D’aquesta manera s’aposta per obrir el conjunt de l’edifici a la ciutat i integrar-lo al barri.

La recuperació de l’antiga fàbrica tèxtil respectarà la qualitat arquitectònica de l’edifici –exemple d’arquitectura industrial racionalista més important de Sabadell- i el seu valor patrimonial. El projecte preveu diferents mesures de sostenibilitat, eficiència energètica i protecció del medi ambient.

Per exemple, es proposa la reutilització del màxim d’elements del mateix edifici (estructura, murs ceràmics o paviments, entre altres) i l’ús de materials reciclats i reciclables. També es preveu la instal·lació de panells fotovoltaics d’alt rendiment i l’ús de l’aigua de pluja per al reg.

Categories CCVSS, Salut Tags Artèxtil, Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut, Fundació FUNDIT-ESDI, Tomàs Morató & Vivas Arquitectos, Universitat Autònoma de Barcelona