PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

ESPORT

 

15
Juny
2022

Sabadell participa en un projecte transversal per a la inclusió social d’adolescents i joves per mitjà de l’esport

Un “grup d’experts” del projecte que impulsa la Diputació de Barcelona va celebrar ahir una sessió de treball a la Pista Coberta d’Atletisme

Sabadell participa en un projecte transversal per a la inclusió social d’adolescents i joves per mitjà de l’esport

L’Ajuntament de Sabadell participa en el projecte “Joventut esportiva. Societat activa.” que impulsa la Diputació de Barcelona, focalitzat en facilitar la inclusió social de joves i adolescents per mitjà de la pràctica esportiva. Aquest matí, la Pista Coberta d’Atletisme ha estat l’escenari d’una sessió de treball d’aquest projecte. Hi ha participat un grup de persones expertes, referents en l’àmbit esportiu, de les universitats, del tercer sector i del món local, amb la missió d’establir espais de generació de coneixement en relació amb aquesta iniciativa.

La sessió celebrada a la Pista Coberta és la primera de les cinc trobades previstes per poder tractar diferents eixos temàtics. El primer eix ha girat al voltant de minimitzar l’abandonament esportiu i el sedentarisme de joves i adolescents. El segon eix serà una reflexió sobre la connexió entre formació i treball i com afavorir projectes a través de l’esport que fomentin l’equitat. El tercer eix estarà centrat sobre la salut i hàbits de vida saludables i el quart tractarà de com incentivar el retorn social dels joves que participen en programes esportius, per mitjà de la mentoria i voluntariat. Finalment, es farà una darrera trobada de cloenda i validació del treball fet pel grup.

“Joventut esportiva. Societat activa” és una acció adreçada especialment a joves i adolescents en risc d’exclusió, ja que la pràctica esportiva és un element de protecció i prevenció. El projecte ha tingut una experiència pilot a quatre ciutats de la llera del Besòs: Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. Consisteix en què cada municipi escull uns equips d’educadors esportius, els espais on es realitzen les activitats esportives i la planificació de les activitats.

La Diputació de Barcelona aporta recursos econòmics a cada ciutat participant i s’encarrega de la capacitació i el seguiment dels equips d’educadors esportius, a més de proporcionar elements per avaluar la implantació del projecte. El treball es du a terme coordinadament amb diversos departaments municipals, agents socials i entitats.

La figura de l’educador esportiu és el d’una persona professional que agrupa els coneixements esportius i d’intervenció social al territori. Les seves funcions bàsiques són connectar els joves amb els dispositius locals i amb els agents esportius locals, acompanyar-los en el seu procés, treballar al costat dels entrenadors i personal de monitoratge per assessorar en la resolució de conflictes, treballar la cohesió de grup i dur a terme accions de prevenció.

S’encarrega també de coordinar la captació del jovent i planificar les activitats esportives, de temporada o puntuals, que tinguin lloc als equipaments o a l’espai públic, segons el programa que el projecte estableixi a cada municipi.

Categories Esports, Educació, Serveis socials Tags inclusió social, joves i esport