PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

ESPORT

25
Octubre
2018

Un total 530 alumnes de 1r de primària es beneficien dels cursos gratuïts de natació

El programa municipal de formació en natació “Els primers a l’aigua” permet als infants aprendre a nedar

Un total 530 alumnes de 1r de primària es beneficien dels cursos gratuïts de natació

El programa "Els primers a l’aigua", que ofereix cursos gratuïts de natació als alumnes de 1r de primària, s’ha estrenat aquest mes d’octubre amb 530 alumnes participants de 19 escoles de Sabadell.La iniciativa pretén fomentar que els infants aprenguin a nedar, que es familiaritzin amb l’aigua, que aprenguin a respirar en aquest ambient i, més endavant, a surar.

Aquest curs escolar, 2018-2019, l'activitat formativa s’ha iniciat a les escoles que formen part del PEE (Pla Educatiu d’Entorn) amb l’objectiu que es pugui ampliar a la resta d’escoles de la ciutat en un futur proper. Per això, un cop finalitzada aquesta primera fase es farà una valoració per veure les possibilitats d’ampliar el programa.

Les classes es fan en horari lectiu als clubs esportius que disposen de piscines; concretament a: la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), que és la concessionària de les piscines municipals Joan Serra; el Club Natació Sabadell (Centre Montcada i Centre Can Llong), el Cercle Sabadellès 1856 i el Club de Tennis Sabadell.

Aquest matí, una delegació municipal ha fet una visita a les instal·lacions de les piscines Joan Serra per veure in situ una de les de les sessions d’iniciació. En paraules de la tinenta d’alcalde i regidora d’Esports, Marisol Martínez,

“és molt emocionant poder veure el que passa en aquestes classes els primers dies de curs, perquè hi ha nens que no havien estat mai a una piscina i, gràcies a aquest programa, poden entrar en contacte amb l’aigua. Se’ls veu molt il·lusionats i, com a regidora d’Esports, és molt gratificant ser partícip d’aquesta experiència quegaranteix la igualtat d’oportunitats de tots elsinfants a l’hora d’adquirir la tècnica bàsica en una ciutat on la natació és un dels esports amb més promoció”.

Per la seva banda, el regidor d’Educació, Joan Berlanga, assenyala que

“el que volem amb el programa és que els infants aprenguin a nedar independentment de la situació econòmica de cadascuna de les famílies. No pot ser que el fet d’aprendre a nedar estigui condicionat a si els pares i mares poden pagar o no un curset. Avançar cap a una igualtat real d’oportunitats educatives és una de les prioritats del Govern municipal i ho estem demostrant amb fets com l’impuls a l’aprenentatge de l’anglès, els casals d’hivern o els programes per a la formació artística a les escoles. El programa de natació és un nou exemple d’aquesta línia de treball”.

L’actuació, a més, s'emmarca en la voluntat municipal d'apropar l'activitat física a tots els sectors de la població i, especialment, a la infància, franja d'edat en què la pràctica esportiva comporta múltiples beneficis: millora de les capacitats coordinatives, millor coneixement del propi cos i l'autoestima, afavoriment de les relacions socials, creació d'hàbits esportius o creació d'hàbits higiènics correctes, entre d'altres.

Metodologia

L’activitat es duu a terme amb una sessió setmanal al llarg de tot els curs escolar, amb un total de 30 sessions per curs que es distribuiran en 3 blocs de 10 sessions progressives. Les activitats tenen una ràtio d’un monitor per cada 10 alumnes.

Entre els objectius que persegueix el programa destaca la millora de l’autonomia en el medi aquàtic, desenvolupar activitats motrius bàsiques, facilitar l’adaptació a altres activitats, fomentar la motivació, incentivar la responsabilitat individual i l’adquisició d’hàbits saludables, socials i higiènics.

El criteri d’adjudicació de les piscines als diferents centres escolars s’ha fet seguint els criteris de: proximitat del centre a la piscina, nombre d’alumnes per grup, nombre de tècnics disponibles a les piscines, característiques de l’equipament, disponibilitat horària de l’escola.